El sector TIC, el motor més potent de l'economia catalana

El 72% de les empreses tecnològiques ha tancat l’any 2019 millor que l’any anterior i, fins i tot, un 29% ho ha fet amb un augment de facturació superior al 5%

Les empreses tecnològiques són les que més creixen a Catalunya | Cedida Les empreses tecnològiques són les que més creixen a Catalunya | Cedida

El sector tecnològic és actualment el motor més potent de l’economia catalana. Així ho demostren les dades sobre creació d’empreses i llocs de treball i les previsions de creixement i de facturació del Baròmetre del sector tecnològic a Catalunya 2020. En termes de balanç, el Baròmetre confirma que no només s’han complert les expectatives del 2018, sinó que s’han superat. El 72% de les empreses TIC catalanes ha tancat l’any 2019 millor que l’any anterior i, fins i tot, un 29% ho ha fet amb un augment de facturació superior al 5%.

A més, les previsions per aquest 2020, en ple context de crisi per la covid-19, mostren que les empreses TIC manifesten més resiliència que les de la resta de sectors. Un 40% de les empreses TIC projecta un escenari de facturació de l’exercici de 2020 superior al del 2019. Un 17% d’aquestes companyies preveu que aquest increment serà per sobre del 5%, mentre que un 8% creu que se situarà entre el 2,5% i el 5%.

Malgrat això, el Baròmetre alerta que la manca de talent al sector TIC pot suposar un fre per a la competitivitat de les empreses. Prop del 70% de les empreses TIC incrementaria la seva facturació si disposés de més professionals formats. Si l’anterior edició del Baròmetre ja advertia que no es podria donar resposta a les necessitats del sector sense abordar els reptes del talent, la d’aquest any consolida el talent com un element indestriable de l’evolució del sector.

“Les dades del Baròmetre ens confirmen que el sector TIC és un dels més potents del país: cap altre sector de l’economia catalana ha crescut en ocupació com ho ha fet aquest sector els últims 5 anys”, ha assegurat el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, durant la presentació de l’informe. “Ja sabíem la importància que té la digitalització en l’economia -ha afegit Puigneró-, però la pandèmia ha significat la visibilització del sector TIC: ha fet palès que no només és aquí, que existeix,  sinó que la transformació digital és una via imprescindible per a qualsevol país per afrontar els reptes del futur”. Per això, ha conclòs el conseller, “la funció de l’administració és accelerar aquesta digitalització i, sobretot, vetllar perquè ningú quedi enrere”.

Més informació
85 candidates per ser Premi DONA TIC
El misteri dels salaris TIC
Les empreses TIC creixen un 30% en cinc anys
Avui et destaquem
El més llegit