Torrent i les polítiques industrials: "Van més enllà del que decideixi ara el Govern"

Durant l'actual legislatura, la Generalitat assegura que ha mobilitzat 130 milions d'euros en ajuts industrials

Durant l'actual legislatura, la Generalitat assegura que ha mobilitzat 130 milions d'euros en ajuts industrials | Europa Press Durant l'actual legislatura, la Generalitat assegura que ha mobilitzat 130 milions d'euros en ajuts industrials | Europa Press

El Govern, durant l’actual legislatura, ha destinat 130 milions d’euros en ajuts industrials, segons dades publicades per la Generalitat. Amb aquests recursos, l’administració catalana assegura que ha mobilitzat una inversió agregada de 1.535 milions d’euros. “Les polítiques industrials van més enllà del que decideixi ara el Govern”, ha afirmat Roger Torrent durant un acte al recinte de Fabra i Coats (Barcelona). “Les accions sobre la indústria són necessàries per no perdre benestar col·lectiu”, manifesta el conseller d’Empresa i Treball. El seu departament ha destinat 3,5 milions per a l’adquisició de maquinària i equipament avançat, tot per facilitar l’adaptació a la indústria 4.0. 

A l’hora de fer balanç del Pacte Nacional per a la Indústria, Torrent ha destacat com la indústria “sempre ha estat un gran motor de creació d’ocupació”. Sense deixar de parlar de les potencialitats d’aquest àmbit, el conseller defensa que Catalunya “va pel bon camí per convertir-se en un referent de molts sectors industrials estratègics”. A partir dels càlculs de la Generalitat, un total de 129 empreses de 80 municipis, principalment petites i microempreses, s’han vist beneficiades pels ajuts. En clau de sectors, els recursos han tingut un impacte directe dins del món de la fabricació de productes metàl·lics, les arts gràfiques, la indústria de la fusta i el suro, la fabricació de productes de cautxú i la fabricació de mobles. 

Recentment, la Generalitat ha donat a conèixer que té com a objectiu principal que la indústria, l’any 2030, representi el 25% del PIB català. Per la seva banda, Oriol Alcoba ha volgut destacar “la fortalesa” del Pacte Nacional de la Indústria. Sota el criteri del director general d’Indústria, l’espai de treball “és un exercici constant d’adaptació i ens permet afrontar fets inesperats positius i negatius”. En els darrers dies, un altre actor de l’ecosistema tecnològic com és Eurecat ha celebrat un congrés per analitzar el futur de la indústria catalana i el paper que ha de desenvolupar la relocalització, els projectes d’alt valor afegit, la dependència de tercers països o la intel·ligència artificial, entre altres.”La millora de la indústria local passa per l’avenç tecnològic i la col·laboració amb l’ecosistema d’innovació”, defensa Daniel Altimiras, president d’Eurecat. El Pacte Nacional per a la Indústria es va signar el 9 de setembre del 2022 per la Generalitat, Foment del Treball, PIMEC, UGT i CCOO. El document recull un total de 152 actuacions que s’hauran d’executar abans de finalitzar l’any 2025. 

Més info: La Generalitat mobilitza 45,7 milions d'euros "al servei de la reindustrialització de Catalunya"

Millorar la transferència de coneixement

En el seu torn de paraula, Xavier Vives ha reivindicat Barcelona com una de les deu ciutats europees amb una major potencialitat científica. “Ara bé, ens falta millorar la transferència de coneixement cap a la indústria”, descriu el director acadèmic del Centre Sector Públic - Sector Privat d’IESE. L’expert valora positivament que Catalunya hagi estat capaç d’atraure moltes inversions en tecnologies, “però en detriment de recursos que poden anar destinats a la resta de sectors”. Pel que fa a les debilitats, Vives ha situat la dependència excessiva del turisme massiu i un nivell baix d’innovació empresarial com alguns dels principals punts febles de l’economia catalana. El govern espanyol ha destinat 20,4 milions d'euros en ajudes al CO2 per a 39 empreses industrials de Catalunya, segons ha informat el Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme.

La subvenció és el mecanisme de compensació de costos d'emissions indirectes de gasos d'efecte hivernacle, corresponents al 2023. La inversió total per a les 17 comunitats autònomes s'enfila fins a 229 milions d'euros per a 185 grans indústries. Per sectors, la quantia més gran correspon al sector de productes bàsics de ferro, acer i ferroal·leacions (33,3%), seguit del sector paperer (20,3%). Per comunitats autònomes, Astúries acapara la majoria de les ajudes (el 21,1% del total), seguida del País Basc (18,3%) i Andalusia (11,7%). Retornant a Catalunya, Oriol Alcoba no ha desaprofitat l’altaveu de l’acte al recinte de Fabra i Coats per destacar que “actualment tenim un nombre molt elevat d’obres d’infraestructures en execució, tant de la Generalitat com de l’Estat”. 

Més informació
El camí per recuperar la indústria a Catalunya
La UEA posarà en valor la força de la indústria al VII Fòrum Empresarial de l’Anoia
Avui et destaquem
El més llegit