Els parcs nacionals dels EUA tanquen com el Govern
Els parcs nacionals dels EUA tanquen com el Govern

Trump i el ‘shutdown’

El president dels Estats Units es nega a salvar els ‘dreamers’ a canvi de reobrir el Govern dels Estats Units

El shutdown -el tancament del Govern dels Estats Units- tot just ha estat quatre dies en vigor. Dimarts la meitat dels senadors demòcrates van decidir aprovar una moció al Senat per tal de dotar d’una ampliació pressupostària al Govern per tal que aquest pogués reobrir les portes. Els Demòcrates van intentar forçar un acord per reobrir el Govern a canvi de salvar els dreamers però el president Donald Trump va mantenir la posició negant-se a negociar res.

Alguns senadors republicans, però, van establir contacte individualment amb els Demòcrates i va començar una negociació paral·lela. En aquesta negociació els Republicans van prometre als Demòcrates que més endavant portarien al Senat una moció per salvar als dreamers de forma que no pogués ser interpretat com una derrota pel president Trump. Una part dels Demòcrates van decidir que els Republicans són confiables mentre que una altra part creuen que no ho són i així és com Schumer va anunciar dilluns que havien acceptat reobrir el Govern sense res a canvi. Ara caldrà veure si els senadors republicans poden salvar els dreamers tal i com han promès als Demòcrates.

Per acabar el shutdown del Govern els Republicans han promès als Demòcrates salvar els 'dreamers'

D’altra banda, l’ampliació pressupostària és només temporal i aviat tornarem a estar igual. Aprovar el pressupost necessita 60 vots al Senat i els Republicans en tenen 51 i, per tant, necessiten 9 Demòcrates per evitar aquestes curses contra el rellotge.

Confessions a Mueller

El KremlinGate segueix el seu curs i hem sabut aquests dies que el Fiscal Especial Mueller ha mantingut una activitat molt intensiva durant el darrer Nadal. Aquesta setmana hem sabut que Mueller es va entrevistar amb l’exdirector de l’FBI, James Comey, en relació al seu acomiadament i també  va fer el mateix amb el Fiscal General dels EUA, Jeff Sessions. La setmana passada els vaig explicar que ho ha via fet amb Bannon. La pintura completa ens diu que el nivell dels entrevistats va pujant sense parar i, per tant, el cercle es va tancant.

Es va tancant el cercle sobre Trump: el Fiscal Mueller creu que el president obstrueix la justícia

El motiu de les entrevistes sembla ser que Mueller té forts indicis d’obstrucció a la justícia del president Trump. Existeix molta informació pública al respecte i, a hores d’ara, no es pot sostenir aquesta acusació però hi ha qui afirma que el testimoni de Michael Flynn ha aportat nova informació sobre el tema i Mueller investiga si les declaracions dels afectats són compatibles amb la versió de Flynn. En aquest aspecte, la declaració de Sessions serà essencial per establir si existeix obstrucció a la justícia o no.

Ciutadania i Davos

Dijous el president Trump es va llevar decidit a afrontar el problema dels dreamers. Va dir que calia fer treball bipartidista per atorgar la ciutadania americana als dreamers d’entre 10 i 12 anys, cosa que, en línia amb la negociació per obrir el Govern, va sorprendre els oficials de la Casa Blanca, que aparentment havien perdut tota esperança. El cert és que ja els he explicat diverses vegades que un acord és el més probable. El president Trump participarà aquest any a Davos i això és notícia perquè l’últim president dels EUA que va fer-ho fou Bill Clinton l’any 2000.

Abús sexual olímpic

Aquesta setmana s’ha celebrat el judici contra el metge de l’equip olímpic de Gimnàstica dels EUA acusat de violació i assetjament sexual de les esportistes americanes. El indicis de culpabilitat eren massa forts com per esperar una sentència d’absolució però ha cridat l’atenció com la jutgessa del cas s’ha expressat contra l’acusat després de condemnar-lo a 175 anys de presó (el que vol dir que no sortirà mai).

La jutgessa li va dir a l’acusat que per a ella era un plaer condemnar-lo i que per molt metge que sigui això no li dóna dret a argumentar que només feia la seva feina. També li va dir que mai de la vida li deixaria els seus fills al seu càrrec. La contundència de la jutgessa és sorprenent però no hi ha dubte que ha estat ben rebuda per pràcticament tothom, el que significa que, per fi, els mal nascuts són tractats com cal, el que, definitivament, és quelcom que s’ha de celebrar.

Més informació
Trump: només despesa militar?
L'informe mèdic de Trump i la guerra amb Bannon
La primera victòria de Trump
Avui et destaquem
El més llegit