Vaga de vigilants dels controls de seguretat del Prat pel MWC

Els treballadors denuncien que han "retrocedit" en condicions laborals respecte les que tenien el 2017, quan també van convocar aturades

Els viatgers fent cua per creuar els controls de seguretat al Prat durant la vaga de l'agost del 2017 | ACN Els viatgers fent cua per creuar els controls de seguretat al Prat durant la vaga de l'agost del 2017 | ACN

Els vigilants dels controls de seguretat de l’aeroport del Prat han convocat vaga del 24 de febrer al 3 de març, coincidint de ple amb la celebració del Mobile World Congress a Barcelona. Es preveu que l'aturada sigui completa durant tots els dies del congrés, segons ha confirmat el comitè de vaga a l’ACN. La plantilla assegura que Trablisa –empresa adjudicatària del servei- no compleix “cap” dels punts fixats al laude amb què es va resoldre el conflicte laboral de l’estiu del 2017. “No ha quedat més opció que anar a la vaga”, afirma Genoveva Sierra, portaveu dels treballadors, lamentant que ara mateix han “retrocedit” respecte les condicions laborals que tenien fa un any i mig.

Sierra recorda que el laude del 2017 marcava onze punts a incorporar en les condicions laborals dels vigilants de l’aeroport del Prat, que en aquell moment eren contractats per Eulen i recentment han estat subrogats per Trablisa. “No s’ha complert ni un sol punt”, afirma la portaveu del comitè de vaga. 

La formació obligatòria en radioscòpia, el pagament d’un plus salarial de 200 euros, el relleu entre treballadors per garantir un breu descans a cada torn i l’entrega de la planificació anual són alguns dels punts que asseguren que s’estan incomplint.

Al mateix temps, denuncien que Trablisa ha canviat les condicions “històriques” en relació a les vacances. Genoveva Sierra explica que “sempre” s’havia permès als treballadors gastar 15 dies de vacances de forma seguida durant l’estiu, i critica que la nova empresa només els permet utilitzar un màxim de 10 dies en l’època estival. 

Pitjors condicions que el 2017

La portaveu del comitè de vaga assegura que actualment han “retrocedit” respecte les condicions laborals que els van dur a convocar la vaga de l‘estiu del 2017, la qual va provocar eternes cues als filtres de seguretat del Prat i es va acabar resolent amb el laude. Un document, recorda Sierra, que mai ha arribat a satisfer la plantilla. “Ja no ens va alegrar en aquell moment, però enteníem que era d’obligat compliment. Ara bé, cal que l’empresa l’assumeixi”, apunta Sierra, vaticinant que “si un treballador no ho complís, seria fulminat”.

Davant aquesta situació, els representants dels treballadors van convocar una assemblea dissabte passat, a la qual van assistir 123 dels 480 membres de la plantilla. El comitè de vaga detalla que la vaga va rebre el suport unànime de tots els assistents, als quals cal sumar el suport per escrit que havien mostrat diversos treballadors que no van poder assistir a l’assemblea.

Ara el comitè de vaga resta a l’espera que el Departament de Treball convoqui els representants de la plantilla i de la direcció a seure a una taula de negociació per evitar l’aturada, anunciada a partir del 24 de febrer. Pel que fa a Trablisa, l’ACN ha intentat contactar amb la companyia però no ha obtingut resposta.

Més informació
El Govern espanyol rebateja l'aeroport del Prat
La carrega aèria a l'aeroport del Prat creix un 11% el 2018 amb 175.000 tones
L'Aeroport del Prat i el Port de Barcelona fan un nou cim
Avui et destaquem
El més llegit