Els veïns de la Barceloneta demanen que l'afectació de la Copa Amèrica sigui mínima

La Copa Amèrica de Vela, que començarà a finals d'estiu a Barcelona, es viu amb cert recel per part dels veïns de la Barceloneta: és "un territori castigat"

La 37a edició de la Copa Amèrica de Vela tindrà lloc entorn del Port Vell i al llarg de la platja, fins al Port Olímpic| ACN - Caterina Tallón La 37a edició de la Copa Amèrica de Vela tindrà lloc entorn del Port Vell i al llarg de la platja, fins al Port Olímpic| ACN - Caterina Tallón

El compte enrere per a la Copa Amèrica de Vela, que començarà a finals d'estiu a Barcelona, es viu amb cert recel per part dels veïns de la Barceloneta, que assenyalen a l'ACN que és "un territori castigat". Uns creuen que pot ser una oportunitat perquè es facin inversions al barri i demanen que l'afectació negativa en el seu dia a dia sigui "mínima". Mentrestant, altres opinen que la cita esportiva només beneficia els interessos privats i dispara encara més els preus dels lloguers. Segons Albert Vilumara, director corporatiu d'America's Cup Event Barcelona -l'entitat que organitza la prova esportiva-, la idea és que la Barceloneta "en tregui bona experiència" i se'n beneficiï en millora d'infraestructures i equipaments.

La 37a edició de la Copa Amèrica de Vela tindrà lloc entorn del Port Vell i al llarg de la platja, fins al Port Olímpic. La Cerimònia Oficial d'Inici se celebrarà el 22 d'agost i les diverses proves culminaran a l'octubre. Hi participaran sis equips, que ja tenen les seus distribuïdes per diferents espais, com el Moll de Barcelona i el Moll d'Espanya.

La Cerimònia Oficial d'Inici se celebrarà el 22 d'agost i les diverses proves culminaran a l'octubre

Vilumara explica a l'ACN que de mitjana cada equip mobilitza unes 100 o 150 persones. Ara com ara ja hi ha unes 600 persones treballant en els diferents equips, però s'espera que a finals de primavera arribin la resta de membres que falten per completar els sis equips. En total, unes 1.000 persones, més les seves famílies.

Durant l'esdeveniment, s'espera que uns 2,5 milions de persones -segons un estudi encarregat a la UPF- visitin Barcelona. "Setembre i octubre són mesos d'alta ocupació a Barcelona i entenem que moltes de les persones aprofitaran per viure la Copa Amèrica", apunta Vilumara.

Afectacions: mobilitat, activitat al mar i habitatge

En declaracions a l'ACN, Manel Martínez, portaveu de l'Associació de Veïns de la Barceloneta, demana que l'afectació per al barri sigui mínima, ja que és un territori "castigat", i espera que la Copa Amèrica serveixi "d'altaveu" dels valors i llegat del territori. "És una oportunitat perquè ens deixin mostrar la cara amable del barri", opina aquest veí, que espera que també hi hagi inversions per al barri i serveixi per impulsar accions com ara cursos de capacitació per als pescadors o espais per al teixit associatiu i cultural.

D'altra banda, demana que la mobilitat estigui controlada, tant d'entrada com de sortida del barri, ja que assegura que podria ser que es tanquin alguns accessos i això els preocupa. "És un coll d'ampolla, és un triangle d'un quilòmetre quadrat difícil", diu. També pensa en el civisme pel volum de gent.

Espera que també hi hagi inversions per al barri i serveixi per impulsar accions com ara cursos de capacitació per als pescadors o espais per al teixit associatiu i cultural

Esther Jorquera, veïna i membre de la plataforma 'No a la Copa Amèrica', rebutja l'episodi esportiu, ja que creu que serà un perjudici per al barri. La plataforma assenyala que la cita esportiva afectarà negativament la mobilitat, el medi ambient i l'habitatge. "És la cirereta del pastís", diu Jorquera, que apunta al benefici privat i la turistificació.

Vilumara afegeix, però, que els actors que fan activitat al Port Vell han de poder compatibilitzar la seva feina durant tots els dies, ja que és un esdeveniment llarg. Aquí hi inclou els pescadors, amb qui assegura que s'hi han reunit, i conclou que les dues activitats són "compatibles". "Compartim el seu espai de treball, el mar, i hem treballat per compaginar la Copa Amèrica amb l'activitat pesquera", diu.

 

Més informació
La catalana Playable Dreams Studios participa en el primer videojoc de la Copa Amèrica de vela
El Suquet de Dones anuncia una segona edició amb motiu de la Copa Amèrica
Renfe i Turisme de Barcelona col·laboren amb la promoció de la Copa Amèrica
Avui et destaquem
El més llegit