L’Institut d’Estudis Financers (IEF), amb la col·laboració de la consultoria financera Altria Corpo, ha presentat els resultats del Tercer Baròmetre Empresarial de Fintech i Finançament alternatiu. A l’estudi es destaca la important millora en el coneixement de finançament alternatiu i de proveïdors de fintech.
La conjuntura econòmica ha obligat els bancs centrals a augmentar, de manera progressiva, els tipus d’interès per poder fer front a la inflació. En aquest context, l’opinió majoritària dels enquestats és que el finançament alternatiu també haurà d’apujar els tipus, però que pot ser una bona oportunitat per guanyar quota de crèdit davant la banca tradicional per la seva major diversificació.
El 56% de les empreses ha reconegut que han utilitzat aquests serveis, sent el factoring, el renting i el leasing d’entitats no bancàries les més utilitzades
El finançament alternatiu té uns avantatges respecte del finançament bancari tradicional. En aquest sentit, les empreses valoren la flexibilitat en els terminis i les menors garanties, mentre que els finançadors alternatius troben la diversificació de riscos i la flexibilitat de terminis com els principals beneficis. En relació amb les línies de finançament alternatiu, el 56% de les empreses ha reconegut que han utilitzat aquests serveis, sent el factoring, el renting i el leasing d’entitats no bancàries les més utilitzades amb un 35% del total de la mostra. A banda d’això, els serveis de fintech han estat usats per un 25% de les empreses enquestades, sent la bestreta de factures, amb un 9%, i el crowdlending, amb un 8%, els altres serveis més utilitzats en finançament alternatiu.
Finalment, el retard dels Fons Next Generation EU poden ser una bona notícia per generar més massa creditícia a favor de les micro i petites empreses. Principalment, perquè aquestes estan tenint més temps per preparar la documentació, seguint els procediments, i així accedir als fons europeus, just quan la contracció econòmica pot fer més necessari l’impuls que donaran aquests recursos a l’activitat econòmica.