Una Barra que mira al mar

Carles Abellan muda La Barra fins a l’hotel W amb una inversió per transformar l’espai de 800.000 euros

Tomás y Carles Abellan en La Barra de Carles Abellan Tomás y Carles Abellan en La Barra de Carles Abellan

La Barra de Carles Abellan llueix des de finals de maig nou espai a l’Hotel W. El restaurant, que va obrir portes al Passeig Joan de Borbó amb una inversió de més de 2 milions d’euros, anava a tancar-les aviat. No per falta de públic; la Barceloneta sempre és un rebombori de xancletes buscant llocs on menjar bé. Sinó per uns costos molt elevats i una normativa municipal que demonitza les terrasses que havien col·locat l’exitós local en una situació difícil: “Aquell passeig està cada vegada pitjor, amb els manters i tot això… la terrassa estava en perill per la reducció de terrasses”.

Abellan: “Aquell passeig està cada vegada pitjor, amb els manters i tot això… la terrassa estava en perill per la reducció de terrasses”

Abellan estima la Barceloneta des que va establir-se el 1995 amb Talaia Mar. S’acabava d’independitzar de l’escola bulliniana i, en aquell projecte, va assentar les bases del que seria el seu primer restaurant, Comerç 24, que li va reportar la seva primera estrella pròpia.  Ara, l’embranzida d’aquest nou guardó Michelin li ha donat una nova il·lusió i va sentir-la com “el reconeixement a un treball ben fet”, explica. Un entusiasme que també li dóna la voluntat de deixar el seu empori gastronòmic un dia no massa llunyà en mans del seu fill, en Tomás.

 

Abellan sempre ha estat un gran creador de marques empresarials (Tapas 24, Bravo 24, La Guingueta de la Barceloneta i Ena by Carles Abellan) i un gran entusiasta d’un negoci on s’ha fet un nom a base molt treballar i d’arriscar en el necessari:  “A Barcelona hi ha moltes obertures... No sé si parlar ben bé de bombolla o no. No ho sé. Però sí és un canvi de tendència el fet que la gent surt a menjar més a fora. I això pot ser que sigui la causa de l’apertura de molts restaurants a Barcelona”. Apertures que, molts cops van acompanyades de tancaments en un temps rècord.

La segona vida de la Barra d'Abellan

En aquesta segona vida, La Barra respira un confort luxós, el d’un 5 estrelles on a la gent no li costa pagar el preu mig de 80 euros del cobert - el seu “Menú Carles Abellan” costa 76 euros per persona-. El mateix servei, però uns metres per sobre del mar amb unes vistes privilegiades de la platja de la Barceloneta des de la seva –ara sí- terrassa enjardinada. Les obres han costat 800.000 euros per reformular l’espai que abans allotjava el seu restaurant Bravo.

La Barra erizo con huevo y caviar

 “Estem fent uns 500 clients setmanals amb un perfil a partir dels 35 cap amunt, es veuen parelles amb nivell adquisitiu mig alt, també famílies, algunes reunions de negocis, reunions d’amics… Tenir diferents ambients ens permet rebre diferents perfils en un mateix servei”. I això que el tiquet mitjà de l’establiment difícilment baixa dels 80 euros. Producte, càrrega laboral i cost/hora d’elaboració de cada plat no ho permeten.

Lopo: “La fórmula de l’èxit és qualitat de cuina i de servei amb preu ajustat i oferta molt identificada, molt clara”

Alguns ja són emblemàtics de l’altra Barra, com les papas aliñás sevillanes amb verat; que no és una amanida rusa –la millor d’Espanya segons uns recents premis és la que serveix al Tapas 24- però s’hi acosta. Llueixen en el nou espai les brases, d’on surt un exitós verat marcat, laquejat i presentat amb arròs de sushi. Pareu també atenció al calamar farcit o als molls “gran Muralla” –i espectacular tamany-  arrebossats per gaudir-ne “sense fer feina”. El moll és juntament amb l’arròs de gambes al ajillo “un dels best sellers de l’espai – assegura- només en gamba en gastem uns 80 kg a la setmana”.

Baixant de les barques, passant per alta mar o degustant grans plats mariners com la fritada de llagosta o la de llamàntol a l’estil de Formentera, un altre dels hits d'espai és la seva bodega. La carta de vins –autèntic A la recerca del temps perdut  proustià -  inclou els seus Vinos de Propiedad creats amb el sommelier Antonio Lopo i la complicitat de bodeguers amics.  “La fórmula de l’èxit és qualitat de cuina i de servei amb preu ajustat i oferta molt identificada, molt clara”.

La Barra arroz de gambitas al ajillo

Ho diu un perfil de restaurador que, tot i començar de manera modesta a Els Pescadors de Poblenou , ja porta més de 35 anys al peu del canó obrint i tancant restaurants  i reformulant els existents -19 en total-. veu cada cop més a prop el relleu generacional. A La Barra actual té 50 treballadors, inclòs el seu fill. Però, en el global del grup (factura 10 milions d’euros sense cap soci)  són 140. “De moment, l’objectiu ara per ara, és assentar i millorar el que tenim –explica-. Millorar la cuina i el servei i no moure cap fitxa”.

La Barra de Carles Abellan

Direcció: Hotel W

Preu mitjà: 80 euros

Telèfon: 932 952 636

Més informació
Vai Moana, el xiringuito 4.0
Spoonik: de la clandestinitat a la cresta
Last Monkey, del sud-est asiàtic a Itàlia gastant el que és just
Avui et destaquem
El més llegit