“El nostre objectiu és clar: volem donar una oportunitat a tot aquell que tingui un projecte disruptiu i ganes de desenvolupar-lo”. Així ho anuncia Inês Oliveira, directora de Telefónica Open Future, la iniciativa de Telefónica sorgida el 2014 que impulsa l'emprenedoria regional des dels seus 30 hubs ubicats entre Europa i Llatinoamèrica, des d’on ja s’han accelerat més de 1.100 startups, 112 de les quals són catalanes. Green M1 (Tarragona) i LaPiràmide (Cornellà de Llobregat) són els dos hubs ubicats a Catalunya que, segons Oliveira, es tracta d’“un pol molt important de tecnologia, atracció de talent i creació de teixit empresarial”.
Open Future sorgeix amb la finalitat d’acostar-se al talent així com als projectes en fases inicials, empreses emergents i pimes per “donar aquella formació que els emprenedors estan buscant”, explica Oliveira a VIA Empresa. Masterclasses, mentories individuals en àmbits com la gestió d'equips, finançament i pitching, formacions específiques en eines digitals, vendes o idiomes per a negocis són els recursos de què disposa Open Future per als projectes que aspiren a créixer.
Telefónica Open Future ha accelerat més de 1.100 startups, 112 de les quals són catalanes
Acelera Startups: l’oportunitat de les startups tecnològiques
Seguint la seva filosofia, enguany ha tingut lloc el programa Acelera Startups, que actualment està cercant iniciatives amb base tecnològica que vulguin ser accelerades per Open Future, amb la possibilitat de ser invertides per Wayra, el braç inversor de Telefónica que “porta la innovació arreu del món”.
¿Todavía no te has inscrito ?? #AceleraStartups, nuestro programa de aceleración junto a @eoi, te espera para entrar en el ecosistema @Telefonica y poder desarrollar tu proyecto desde los hubs de @WayraEs. #PonteEnModoUp rellenando este formulario ?https://t.co/71PBR6VBCopic.twitter.com/9mIuc8LSd8
— Telefonica Open Future (@OpenFuture_) September 6, 2023
El programa, que ha estat impulsat per l'Escola d'Organització Industrial (EOI) juntament amb el Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme impulsat pel Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència i finançat pels fons Next Generation, aquest dimarts ha obert la plataforma a partir de la qual les startups hi poden accedir. “Amb programes com aquest, pretenem que hi hagi un abans i un després per a cada projecte quan entren a treballar amb nosaltres”, afirma la responsable global d’Open Future.
Un programa "molt ambiciós”
La iniciativa pretén accelerar 900 startups d’arreu de l’Estat, reservant lloc a 230 catalanes que passaran a formar part de l'ecosistema d'innovació de Telefónica ubicat a la seu de Wayra a Barcelona, a la Torre de Telefónica. Tal com assenyala Oliveira, “és un programa molt ambiciós”, ja que la xifra que vol assolir per a aquest 2023 és similar a l’assolida si tenim en compte tots els projectes accelerats des del 2014: 1.100.
La iniciativa pretén accelerar 900 startups d’arreu de l’Estat, de les quals 230 seran catalanes
La responsable d’Open Future destaca que, malgrat el gran repte que suposa el programa Acelera Startups, “volem ajudar l'ecosistema català a disposar d’aquests ajuts, a tenir un programa de formació únic amb Telefónica, accedir als nostres professionals, i a la possibilitat posteriorment de ser invertit per Wayra”. En aquest sentit, les startups beneficiades disposaran de formació personalitzada gratuïta durant quatre mesos per part dels mentors de Telefónica així com l’oportunitat d’estar en contacte directe amb inversors.
La iniciativa és dirigida a tota mena d’startups, sempre que es tractin de projectes tecnològics: “Som totalment agnòstics pel que fa a la tecnologia”, comenta Oliveira, qui afegeix que “fins i tot et diria que és benvingut qualsevol grau de maduresa, ja que donem suport a l’emprenedoria en les seves diferents fases de maduresa, la qual cosa ens permet jugar amb diversos instruments”, afegeix. Així i tot, els projectes de més de cinc anys queden descartats del programa, a excepció dels relacionats amb el sector biotech, energètic o industrial, que poden disposar de fins a set anys de vida.
Tarragona i Cornellà, hubs de talent
Prova del talent amb què Open Future ha estat en contacte al llarg d’aquests anys són projectes catalans com ara eAgora, la primera plataforma all-in-one per connectar les persones amb el seu municipi i entitats, o MapsiPhotonics, fabricant de filtres òptics amb una tecnologia innovadora. Ambdós es troben ubicats als hubs de Tarragona i Cornellà, respectivament.
També destaquen altres projectes ubicats a la resta de l’Estat com iUrban, la primera plataforma de turisme intel·ligent amb GPT que ajuda les oficines de turisme a conèixer els seus turistes, o C&G (ara Exxita), que recupera 500.000 dispositius a l'any, allargant la seva vida útil a través de tècniques d'intel·ligència artificial, big data i tecnologia blockchain.