Barcelona es consolida com la segona ciutat preferida per fundar startups a Europa

La capital catalana, que disposa de més de 2.000 startups, se situa per darrere de Berlín, però supera Amsterdam, París i Lisboa

La capital catalana ocupa aquest lloc per sisè any consecutiu | ACN La capital catalana ocupa aquest lloc per sisè any consecutiu | ACN

Barcelona s’ha consolidat com el segon hub preferit a la Unió Europea pels fundadors de startups per sisè any consecutiu, segons Startup Heatmap Europe 2023. L’estudi conclou que un 17,1% dels emprenedors europeus escollirien la capital catalana per engegar el seu projecte, de manera que Barcelona se situa només per darrere de Berlín i per davant de ciutats com Amsterdam, París i Lisboa.

Segons el secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Albert Castellanos, “la posició de Barcelona en aquest rànquing reforça el gran potencial de l’ecosistema de startups català", ja que "el millor talent tecnològic continua preferint Barcelona com una de les millors ciutats per fer créixer projectes empresarials”. Castellanos subratlla que “les startups tenen un paper clau a l’hora d’atraure inversió estrangera, crear llocs de treball de qualitat i posicionar-nos com un país que aposta per la innovació i la tecnologia”.

Un 17,1% dels emprenedors europeus escollirien la capital catalana per engegar el seu projecte

Des del 2016, el Startup Heatmap Europe analitza les 50 ciutats més atractives d’Europa per crear una startup basant-se en les preferències dels fundadors, que tenen l’opció d’escollir tres ciutats europees d’una llista d’entre més de 200 que superen els 250.000 habitants. A més, l’informe també analitza les tendències dels ecosistemes europeus i si aquests són oberts i sostenibles.

Més info: Què necessita l'ecosistema empresarial català per innovar encara més?

Barcelona i Catalunya, ecosistema de startups de referència

Segons l’estudi Anàlisi de l'ecosistema startup a Catalunya 2022 elaborat per ACCIÓ, Catalunya disposa de més de 2.000 startups que generen més de 19.100 llocs de treball i que van captar 1.653 milions d’euros d’inversió l’any 2022. L’estudi també indica que el nombre d'empreses emergents ha augmentat un 6,3% respecte del 2021, i un 86% respecte del 2016, passant de les 1.086 a superar les 2.000. En conjunt, totes elles facturen 1.720 milions d’euros.

Les startups catalanes es dediquen a la salut (16%), als serveis empresarials i programari (12%), les TIC i el mòbil (6%), l’alimentació (5%) i les finances (5%). El mateix estudi indica que durant els darrers anys les empreses emergents catalanes han guanyat dimensió: actualment el 76% de les empreses tenen menys de 10 treballadors, mentre que el 2019, abans de la pandèmia, aquest percentatge era del 87%.

Més informació
Catalunya, terra de 'hubs' tecnològics
Tres startups que revolucionen (i molt) les vacances dels catalans
Les inversions en startups de salut a Catalunya augmenten un 87% durant el 2022
Avui et destaquem
El més llegit