Acord definitiu pel tancament de Nissan

Les parts pacten, després de més de 25 hores de reunions, no acomiadar ningú fins al desembre del 2021 i acordar sortides voluntàries i prejubilacions

Dos treballadors de Nissan abraçant-se a la Zona Franca després de que els sindicats i l'empresa hagin arribat a un acord | ACN Dos treballadors de Nissan abraçant-se a la Zona Franca després de que els sindicats i l'empresa hagin arribat a un acord | ACN

La direcció de Nissan i els sindicats han arribat a un acord definitiu aquesta tarda sobre l'ERO a 2.525 treballadors i el tancament de les plantes a Catalunya després de 25 hores de reunió telemàtica. L'empresa s'ha compromès a no executar cap acomiadament i que les baixes només siguin voluntàries o per prejubilacions fins a finals del 2021, quan la marca té previst tancar les plantes de la Zona Franca, Sant Andreu de la Barca i Montcada, segons fonts sindicals.

En un comunicat, la multinacional afirma que "intentarà evitar" que es produeixin baixes traumàtiques. A més, s'han obtingut millores en les indemnitzacions per al col·lectiu de treballadors d'entre 50 i 54 anys, després d'incloure'ls en el conveni especial de la Seguretat Social.

Executius i treballadors s'han posat d'acord en allargar el tancament fins a finals del 2021, un any més tard de la data que va anunciar inicialment la companyia per tancar plantes de la Zona Franca, Montcada i Reixac i Sant Andreu de la Barca, per donar temps per trobar un nou inversor. Com a contrapartida, els sindicats hauran d'abandonar la vaga indefinida i tornar a la feina a finals d'agost. Els treballadors han fet 95 dies de vaga indefinida, centralitzada a Montcada i Reixac, per protestar, primer, per les incerteses de futur, i després per l'anunci de tancament.

Vicente: "Això és una festa malgrat que és un tancament, que Nissan marxa i que el Govern hauria de pressionar molt més perquè cap multinacional pugui fer això amb un treballador"

"Pensem que és la millor decisió per a totes les parts (treballadors, empresa, proveïdors i administracions) perquè permet obtenir més temps per buscar projectes alternatius de reindustrialització i, en el cas que aquests no poguessin prosperar, ofereix condicions de sortida molt per sobre de les màximes establertes per la llei", ha afirmat Frank Torres, vicepresident executiu de Nissan per a Rússia i responsable de la gestió el procés de consultes, en un comunicat enviat per l'empresa.

A la sortida de la reunió els sindicats han assegurat que ha sigut un acord "de picar pedra, de picar pedra i de picar més pedra", segons les paraules del president del comitè d'empresa, Juan Carlos Vicente. "Tots volíem un acord, els treballadors no volíem judicialitzar, tot i que estàvem disposats a fer-ho si ens obligaven (...) Això és una festa malgrat que és un tancament, que Nissan marxa i que el Govern hauria de pressionar molt més perquè cap multinacional pugui fer això amb un treballador", ha lamentat Vicente.

Més informació
Les condicions de Nissan per pagar bones indemnitzacions
Marelli, primera víctima col·lateral de Nissan
Avui et destaquem
El més llegit