• Empresa
  • Additive Spaces, l'as a la màniga de la construcció que desenvoluparà els edificis del futur

Additive Spaces, l'as a la màniga de la construcció que desenvoluparà els edificis del futur

La firma assegura que redueix les emissions de CO2 en un 60%, estalvia un 20% dels costos i construeix fins a tres vegades més de pressa

Jaume Saura, Jesus Subirana i Alejandro Cavazos, cofundadors d'Additive Spaces | Cedida
Jaume Saura, Jesus Subirana i Alejandro Cavazos, cofundadors d'Additive Spaces | Cedida
David Lombrana VIA Empresa
Periodista
Barcelona
09 de Novembre de 2023

El sectordelaconstrucció és responsable del 38% d'emissions de CO2 relacionades amb l'energia i els processos, segons el Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient. Com que es tracta d’una xifra incompatible amb l’escenari actual i el que es pretén assolir en un futur cada vegada més proper, a Catalunya sorgeixen projectes com AdditiveSpaces, una empresa barcelonina que es dedica a la construcció basada en la impressió3D, capaç de reduir les emissions de CO2 en un 60%, estalviar un 20% dels costos i construir fins a tres vegades més de pressa.

 

“La nostra missió és contribuir a la transició digital i sostenible en l’àmbit de l’edificació, a través del desenvolupament d’un nou sistema constructiu basat en tecnologia de fabricació additiva o impressió 3D”, apunta a VIAEmpresa el CEO i fundador de l’startup, JesúsSubirana, qui considera que aquest és un dels sectors productius amb un nivell d’innovació i digitalització “més baixos”: “Ara s’està començant a posar les piles, però en comparació amb altres sectors queda molta feina a fer, és un sector molt endarrerit pel que fa a l’eficiència i sobretot a l’impacte ambiental”, explica.

Additive Spaces redueix les emissions de CO2 en un 60%, estalvia un 20% dels costos i construeix fins a tres vegades més de pressa

La digitalització del sector de la mà d'arquitectes i enginyers

Subirana va decidir ajuntar la seva experiència en el sector de l’arquitectura i els seus coneixements de la indústria 4.0 amb els d’Alejandro Cavazos i JaumeSaura, cofundadors d’Additive Spaces, per fer front als llargs períodes de temps que ocupen les obres, així com els sobrecostos que generen, atribuiïts a la falta de digitalització del sector. “Nosaltres apostem per automatitzar processos i fer-los més ràpids, però també més sostenibles i ser més econòmics construint edificis”, apunta l’empresari, qui va desenvolupar el projecte a BarcelonaActiva, un espai on “es mou una gran quantitat de talent, al qual ens interessava generar sinergies”.

 

Per fer-ho, la iniciativa ofereix tecnologies de fabricació additiva, nous materials imprimibles i dissenys intel·ligents especialitzats, així com l’Additive Building System, un programari que es troba en la primera versió amb el qual la firma ha col·laborat en un dels primers habitatges del sud d’Europa construït amb fabricació additiva, que es troba a Catalunya. “Per tant, ara estem arribant als nostres primers clients, com promotors d’habitatges o promotors d’altres tipologies de construcció i despatxos d’arquitectura”, explica Subirana.

Material, disseny i maquinari

L’equip d’arquitectes i enginyers d’Additive Spaces es troba en procés de desenvolupament i patent d’un material propi que, segons afirma Subirana, millora les propietats del material que s’utilitza en l’actualitat i està previst que estigui disponible a partir de l’any vinent. A més, el disseny computacional forma part del dia a dia de l’empresa: “Estem creant unes noves regles del joc a l’hora de dissenyar els components 3D dels edificis per millorar la seva resistència estructural, confort tèrmic, etcètera”.

Subirana: “Estem creant unes noves regles del joc a l’hora de dissenyar els components 3D dels edificis"

D’altra banda, però, donar lloc als materials que desenvolupa la firma és una tasca que de moment duen a terme tercers: “Pel tema del maquinari, que, al cap i a la fi, és la impressora, estem treballant amb partners i empreses que desenvolupen aquests equips. Així i tot, en un futur ens plantejarem desenvolupar hardware propi”, comenta Subirana, qui remarca que, de moment, posa el focus en els nous materials i els seus dissenys.

De Catalunya a Mèxic

Malgrat que Additive Spaces està fent les primeres passes i de moment només es mou a Catalunya, ja ha arribat a Mèxic a través d’un dels cofundadors de l’equip i, d’aquesta manera, el projecte ja disposa d’una línia de treball a l’altra banda de l’oceà on pròximament preveu un projecte de comunitat d’habitatges a la localitat de Saltillo. “Tots els països de l’Amèrica Llatina tenen un potencial molt alt pel que fa al nostre focus de negoci”, explica l’empresari, qui detalla que el tipus d’habitatges que s’hi construeixen “és el tipus de desenvolupament que busquem”.

Additive Spaces llegará próximamente a Saltillo (México) | Additive Spaces
Additive Spaces arribarà pròximament a Saltillo (Mèxic) | Additive Spaces

A banda de la seva expansió internacional, les perspectives de futur de la firma passen per polir cada detall de la seva activitat: des de fabricar nous materials o implementar noves tecnologies fins a millorar la seva eficiència i capacitats, posant especial èmfasi en aspectes com el seu impacte, resistència, acústica o acabat. Així, l’equip liderat per Subirana treballa en aquesta direcció tenint en compte l'element principal en aquesta mena de projectes: el temps. “El temps és el gran factor diferencial i la gran proposta de valor d'aquesta tecnologia”.

I, precisament, el cofundador d’Additive Spaces conclou destacant “el valor de fer pinya amb l’equip i de ser resilients”: “És l’aprenentatge més gran, perquè tot és nou, tot es fa molt llarg, i necessites tenir un equip amb què anar tots a una i ser capaços d’aguantar els obstacles que puguin venir”.