Aena invertirà 33 milions d'euros als aeroports de Barcelona i Reus

El gestor aeroportuari vol instal·lar plantes fotovoltaiques per produir el consum equivalent a 13.400 llars

Els excedents de l’energia produïda en aquestes plantes es podran destinar per altres usos | Aena Els excedents de l’energia produïda en aquestes plantes es podran destinar per altres usos | Aena

Aena construirà dues plantes fotovoltaiques als aeroports Josep Tarradellas Barcelona-El Prat i Reus, amb una inversió de gairebé 33 milions d’euros. El contracte s’ha adjudicat a una UTE d’Acciona i Tecmo i inclou la redacció del projecte, execució de l’obra i posada en marxa i manteniment durant un any. El termini és d’uns 36 mesos. Per a la construcció, s’ha tingut en compte la disponibilitat de terrenys a les zones dels dos aeroports per garantir al màxim l’aprofitament de l’energia del sol. Segons Aena tindrà més capacitat la instal·lació de Reus que la del Prat, però conjuntament produiran l’energia equivalent a la que necessiten 13.400 llars.

La planta solar fotovoltaica de l’aeroport de Reus tindrà una potència total instal·lada de 15 MWp i una potència nominal de 12,5 MW. La instal·lació, ubicada dins dels terreny de l’aeroport, produirà l’energia que consumeixen unes 7.600 cases. Per la seva banda, la planta fotovoltaica de l’aeroport del Prat comptarà amb una potència total instal·lada de 12 MWp i una potència nominal de 10 MW. També s’ubicarà dins dels terrenys de l’aeroport i produirà l’equivalent al consum d’unes 5.790 llars. 

La inversió, tal com s’apunta des de l’empresa operadora, situa tots dos aeroports “com a infraestructures de referència en sostenibilitat energètica i autoconsum renovable”. Els excedents de l’energia produïda en aquestes plantes es podran utilitzar per aconseguir garanties d’origen pròpies, que seran utilitzades per a la resta dels aeroports de Catalunya. L’anunci arriba pocs dies després que Aena hagi donat a conèixer que, durant el 2023, va registrar uns beneficis rècord de 1.630,8 milions d'euros, un 80,9% més que l'any anterior. 

El creixement és igualment impressionant si comparem els comptes amb els d'abans de l'esclat de la pandèmia: la companyia ha superat els resultats del 2019 en un 13,1%. Des d'Aena atribueixen aquests guanys per ingressos extraordinaris, com els 36 milions d'euros per la remuneració de dipòsits al Brasil, 11 milions per tipus de canvi favorables o l'augment de les tarifes en un 4,09%.

Més informació
Aena guanya 1.630,8 milions d'euros i bat el seu rècord
Aena augmenta un 4% les tarifes
Aena justifica la seva posició en l'afer del 'handling' amb Iberia
Avui et destaquem
El més llegit