La Junta General de Grups d'Interès d'Agbar ha celebrat la seva tercera edició consolidant-se com a instrument de rendició de comptes i escolta activa amb els grups d'interès, que no són només els accionistes, sinó també els treballadors, proveïdors, clients, representants de l'administració pública i del tercer sector que estan vinculats a la companyia. Així ho ha expressat Ángel Simón, president d'Agbar, en el discurs de clausura: "Consolidem un model innovador de rendició de comptes, que ens permet reforçar les aliances amb tots nostres stakeholders, allà on som presents, impulsant l'escolta activa al territori i en col·laboració amb les administracions i entitats locals".
L'esdeveniment s'ha estructurat en tres eixos fonamentals: medi ambient, acció social i gobernanza, els tres criteris que conformen els ESG (environmental, social and governance). En aquest sentit, diferents directius de la companyia han compartit al llarg de la junta tots aquells reptes, projectes i metes assolides de cadascun dels tres eixos.
El primer bloc, el del medi ambient, ha estat marcat pel context actual de lluita contra el canvi climàtic i la creixent escassetat hídrica. Enfront del gran repte que suposa la sequera per a Espanya, la ponents han anat explicant algunes de les solucions innovadores que està duent a terme la companyia per mitigar els efectes de l'escalfament global i adaptar-se a ells, així com per reforçar la resiliència de les ciutats.
En aquesta secció, destaca el projecte Alicante Agua Circular, que té com a objectius fonamentals aconseguir la reutilització del 100% de l'aigua depurada d'Alacant i aconseguir simultàniament l'abocament zero a les aigües costaneres; el projecte Guardian, una iniciativa destinada a augmentar la resiliència a incendis en una zona del Parc Natural del Túria (València), a través de l'aigua regenerada; i la xarxa de hubs Dinapsis per a la transformació digital d'Agbar que impulsen el desenvolupament sostenible en diferents punts del territori.
En el bloc d'acció social, Marta Jiménez, responsable de Sostenibilitat de la Fundació ONCE; Antoni Bru, director de Persones i Organització d'Agbar; i Felipe Campos, conseller delegat d'Aigües de Barcelona i director d'Acció Social d'Agbar; han donat motiu a l'explicació de dos principals projectes: el projecte Contigo i el programa OLA. El primer és una iniciativa centrada a garantir que tots els clients de la companyia puguin accedir als serveis d'Agbar, assegurant una bona atenció a les persones en situació de vulnerabilitat, i tenint en compte les barreres digitals, de comprensió, d'accessibilitat o econòmiques que puguin tenir.
El programa OLA, que es desenvolupa en col·laboració amb la Cruz Roja, té per objectiu millorar l'empleabilidad de les persones que tenen bonificada la factura de l'aigua per trobar-se amb dificultats laborals o en risc d'exclusió social, mitjançant la formació i des d'una perspectiva d'apoderament.
Quant al seu compromís amb la governança, Agbar ha posat en relleu el model empresarial de la companyia, en el qual el diàleg, l'escolta activa, la transparència i la col·laboració pblicoprivada són pilars clau. Entre les diferents iniciatives presentades, destaquen el projecte d'economia circular CIGAT Circular, que es duu a terme en col·laboració amb Viaqua, Cetaqua i la Xunta de Galícia; així com el Pacte Social per a la solidaritat, l'ocupació de qualitat i la reconstrucció verda al territori.
Entre les diferents iniciatives presentades han destacat el projecte d'economia circular CIGAT Circular, que es duu a terme en col·laboració amb Viaqua, Cetaqua i la Xunta de Galícia; així com el Pacte Social per a la solidaritat, l'ocupació de qualitat i la reconstrucció verda al territori.