Applus: la batalla continua

De forma inesperada, el fons americà Apollo Global Management ha presentat una oferta per l'empresa que gestiona les ITV

Una instal·lació d'Applus a Catalunya | iStock
Una instal·lació d'Applus a Catalunya | iStock
Roger Vinton
Escriptor
Barcelona
13 d'Octubre de 2023

A les portes de l’estiu que ara acabem de deixar enrere, en aquest article, explicàvem que Applus, l’empresa que gestiona les ITV, estava a punt de canviar de mans perquè un fons d’inversió anomenat Squared Capital (ISC), amb seu central a Miami (Florida), havia decidit quedar-se amb la firma catalana mitjançant la presentació d’una OPA (oferta pública d’adquisició). En aquell moment se sabia que l’oferta -aleshores encara no presentada formalment- seria de 9,5 euros per acció, el que va provocar que la cotització de l’empresa evolucionés, de cop, des de sota dels 9 euros fins per sobre dels 9,5, en previsió d’alguna contraopa.

 

Però només una setmana després de l’anunci va saltar la sorpresa, perquè no va ser ISC qui va presentar l’OPA, sinó un altre fons americà anomenat Apollo Global Management, que es va avançar als seus rivals. El fons Apollo -que a Espanya fa servir un vehicle inversor amb el curiós nom de Manzana Spain Bidco- és un vell conegut d’aquesta secció perquè fa temps, poc abans del Nadal del 2019, vam parlar d’ell com a propietari de la branca editorial que havia format part del gegant MacGraw-Hill. Més recentment, també van treure el nas quan vam parlar de l’imperi Disney (febrer del 2023), amb qui tenen a mitges la productora de televisió hereva d’Endemol.

Apollo gestiona 600.000 milions de dòlars, tant en deute com en capital d’empreses

Aquesta gestora d’inversions, Apollo, va ser fundada el 1990 per Leon Black (nascut el 1951, fill d’un important empresari de nom Elihu Blachowitz i treballador de la firma de banca d’inversió Drexel), Josh Harris (nascut el 1964 i treballador de Drexel des de molt jove) i Marc Rowan (nascut el 1962 i també sorgit del planter de Drexel), i ben aviat es va distingir per invertir bona part dels seus recursos en deute (l’any després de ser creada va adquirir la cartera de deute de la companyia d’assegurances Executive Life). Avui dia, gestionen la xifra astronòmica de més de 600.000 milions de dòlars, tant en deute com en capital d’empreses. El preu fixat en aquesta oferta oportunista d’Apollo era també de 9,5 euros per acció, el que implicava valorar l’empresa en una mica més de 1.200 milions d’euros. Fa pocs dies, la Comissió Europea va aprovar l’oferta, gràcies al fet que “la transacció notificada no plantejaria problemes de competència, ateses les limitades posicions de mercat de les empreses resultants de la transacció proposada” i ara està pendent de la previsible aprovació per part de les autoritats de la competència dels organismes competents de Kuwait, Xina i l'Aràbia Saudita.

 

Encara que salvi aquest obstacle, això no serà el final del camí, perquè els compradors frustrats, ISC, s’han rearmat associant-se amb el fons britànic TDR Capital per millorar l’oferta d’Apollo. El nou jugador a la partida, TDR Capital, és un fons amb seu a Londres que en l’actualitat gestiona 15.000 milions de dòlars i que té com a principal responsables a Manjit Dale i a Stephen Robertson, tots dos fundadors de la firma l’any 2002. Les seves inversions estan repartides en un espectre molt ampli de sectors, des de la restauració (Popeyes, Stonegate Pub Company, Buffalo Grill i Pizza Express), al lloguer de palets (LPR), passant pels centres de fitness (David Lloyd, que a Barcelona gestiona el Reial Club Tennis del Turó).

El fons sobirà de Noruega posseeix un 2,3% d’Applus

L’aliança entre ISC i TDR Capital ha donat els seus fruits fa menys d’un mes, quan van fer públic que presentarien una contraopa a 9,75 euros per acció, el que implicava una millora de vint-i-cinc cèntims per acció respecte de l’oferta inicial d’Apollo. Es dona per fet que hi haurà contraatac per part d’Apollo i que en pocs dies presentaran una nova oferta per sobre dels 9,75 euros, per alegria dels accionistes, que es freguen les mans davant d’aquesta guerra pel control de l’empresa. Uns accionistes que estan encapçalats per la firma DWS Investment Management Americas (branca als Estats Units de la banca de negocis del Deutsche Bank) amb una mica més del 7% del capital, seguit pel Santander a través dels seus fons d’inversió (4,5%), la gestora americana Southeastern Asset Management (4%) i els ja coneguts Vanguard (3,5%).

El fons sobirà de Noruega posseeix un 2,3% d’Applus a través del banc central del país. Aviat sabrem si a Apollo li quadren els números per tal d’apujar el preu de l’oferta, però el cert és que les accions d’Applus estan cotitzant per sobre de les ofertes presentades (al voltant dels 9,9 euros), de manera que el mercat descompta que sí que hi haurà nova oferta; la notícia contrària seria una veritable decepció.