AutisMIND, el Netflix dels vídeos interactius per a persones amb autisme

La plataforma, impulsada pel psicòleg Àlex Escolà, es focalitza en un públic adult, que ja disposa de més de 1.000 exercicis lúdics i interactius

Àlex Escolà, impulsor d'AutisMIND amb l'equip d'Idapp MIND | @AlexEscola (X) Àlex Escolà, impulsor d'AutisMIND amb l'equip d'Idapp MIND | @AlexEscola (X)

L’Àlex Escolà és un jove psicòleg que fa 15 anys que treballa amb persones amb trastorns de l’espectre autista (TEA) i que, per tant, ha vist com la prevalença de l’autisme no ha deixat de créixer en els darrers anys a Catalunya: 1 de cada 81 catalans tenen autisme, segons indica l’estudi Temporal and Geographical Variability of Prevalence and Incidence of Autism Spectrum Disorder Diagnoses in Children in Catalonia, elaborat per la UPF, la UAB, el CSIC i l’IGAIN a partir de les dades obtingudes del Departament de Salut. Escolà ha descobert que la tecnologia pot construir ponts per estimular el desenvolupament de la Teoria de la Ment i el pensament social en nens amb TEA i, per aquest motiu, ha desenvolupat AutisMIND, “el Netflix dels continguts interactius per a persones amb autisme”.

1 de cada 81 catalans tenen autisme

De fer PowerPoints a crear un "Netflix de vídeos interactius"

“Vaig començar fent PowerPoints”, apunta Escolà a VIA Empresa, qui destaca que el seu interès per la tecnologia va ser el principal impulsor a l’hora de fer servir aquest tipus d’eines en l’àmbit de la psicologia. Arran de l’èxit de les presentacions del psicòleg, el 2017 va cofundar, juntament amb els seus socis Sergi Corbella i Noemí Balmaña, Idapp MIND, una iniciativa destinada a crear eines útils, eficaces i assequibles per complementar el treball terapèutic i facilitar recursos a les famílies i usuaris que ho necessitin.

Aleshores, els tres cofundadors van llançar “una aplicació perquè els nens amb autisme poguessin treballar l’empatia”, explica Escolà qui comenta que “ho va petar”: l’objectiu de superar les 1.000 descàrregues va quedar totalment superat després d’arribar a les 35.000, a 30 països diferents. “Aquest èxit ens va animar a dur a terme un projecte més ambiciós”, explica Escolà. És llavors quan va néixer AutisMIND.

Actualment, AutisMIND és una plataforma que compta amb el suport de Barcelona Activa i disposa de més de 1.000 exercicis lúdics i interactius que es focalitza en un públic objectiu més adult, tractant temàtiques com l’atenció conjunta, la interpretació d’emocions per context o les perspectives visuals. Enguany, Escolà preveu el llançament de la nova plataforma web AutisMIND Vídeos, així com la seva webapp. “Ara hem obert un crowdfunding en el qual la gent es pot subscriure de manera anticipada i ajudar-nos a acabar de desenvolupar-la”, explica Escolà, qui detalla que la plataforma disposarà de tota mena de continguts, exercicis i vídeos interactius. Ara per ara, la iniciativa ja compta amb 84 aportacions que han reunit més de 8.000 euros.

La "bona resposta" dels joves davant la tecnologia

Escolà té clar que la tecnologia és el camí pel qual ha d’apostar el projecte: “La resposta dels joves amb activitats que es basen en aquestes eines és molt bona, els motiva molt, motiu pel qual hi posen molta atenció i hi participen activament. Són espais amb una lògica que poden entendre molt bé i, a més, es tracta d’una eina molt pràctica en l’àmbit professional”, assegura. 

Producció d'un dels continguts de la plataforma AutisMIND | Cedida
Producció d'un dels continguts de la plataforma AutisMIND | Cedida

Amb un futur prometedor, el CEO i cofundador aspira a “continuar creant molts continguts”: “Ens estan arribant moltes propostes diferents de col·laboració amb aeroports, hospitals o transports públics per fer vídeos sobre diferents escenaris”, explica Escolà, qui afegeix que, juntament amb Corbella i Balmaña, treballarà en la traducció dels continguts a altres idiomes així com en la incorporació de la realitat virtual i els vídeos 360. “Volem que sigui com un Netflix on hi hagi periòdicament nous continguts”, comenta Escolà, qui comparteix amb VIA Empresa “la seva gran il·lusió”: donar feina i ocupar les persones autistes que col·laboren amb AutisMIND fent guions i actuant en els vídeos i continguts de la plataforma. “Alguns són especialment bons en l’àmbit informàtic i la creació de disseny”, destaca.

Escolà: “Si fem un producte o qualsevol projecte per a persones autistes, hem d’involucrar-les des del començament"

En aquest sentit, el cofundador té “més clar que mai” que “si fem un producte o qualsevol projecte per a persones autistes, hem d’involucrar-les des del començament. Ells m’han ensenyat tot el que poden assolir, i no ho concebo d’una altra manera”, explica Escolà, qui fa seu el lema Nothing about us without us (Res sobre nosaltres sense nosaltres). “Tenen moltíssim a aportar, i nosaltres hem de resoldre les seves necessitats i facilitar que assoleixin allò que es proposin”, conclou.

Més informació
ThinkPaladar, l'as a la màniga dels restaurants que promet revolucionar el 'delivery'
De detectar la covid a lluitar contra el càncer: Sycai, o com facilitar la IA als radiòlegs
5 startups catalanes a qui la indústria 'gaming' no pot perdre la pista
Avui et destaquem
El més llegit