• Empresa
  • Bamboo Energy, l'aterratge de la IA al sector energètic

Bamboo Energy, l'aterratge de la IA al sector energètic

L'empresa barcelonina treballa amb 12 comercialitzadores espanyoles, capturant el 35% de la quota del mercat de la comercialització d'energies a l'Estat

Cristina Corchero, Manel Sanmartí i Mattia Barbero, cofundadors de Bamboo Energy | Cedida
Cristina Corchero, Manel Sanmartí i Mattia Barbero, cofundadors de Bamboo Energy | Cedida
David Lombrana VIA Empresa
Periodista
Barcelona
25 de Gener de 2024

Si bé la tecnologia juga un paper essencial en el sector energètic, l’anhelada transicióenergètica comença en les persones. És per aquest motiu que, darrerament, s’ha estès el concepte de flexibilitatde la demanda, que fa referència a la capacitat dels consumidors per ajustar o adaptar els patrons de consum d’acord amb les fluctuacions en l’oferta i els preus de l’energia. En aquesta línia, la ComissióEuropea no només assenyala als ciutadans europeus, sinó també a les grans infraestructures que formen part de les ciutats, com ara els hotels que, tal com apunta l’organisme, en l’actualitat podrien estalviar entorn d’un 20% en calefacció, entre un 40% i un 70% en aigua i, en alguns casos, fins a un 60% en il·luminació. 

 

Per assolir aquest progrés, les energies renovables passen a tenir un paper protagonista, tal com ho recull el Plan Nacional Integrado de Energía y Clima 2021-2030 (PNIEC), que preveu un creixement significatiu de la penetració d’aquestes energies a l’Estat, ascendint a un 74% en l’àmbit elèctric de cara al 2030. En aquest context, el teixit empresarial es veu enriquit per iniciatives pioneres que volen liderar aquesta evolució, i n’és un exemple BambooEnergy, una plataforma de programari incubada a BarcelonaActiva que ofereix solucions per a la gestió de l’energia.

La Comissió Europea apunta que alguns hotels poden estalviar fins a un 60% en il·luminació

La IA: un impuls al sector energètic

“Ens dediquem a la gestió de la flexibilitat de la demanda de manera automatitzada, el nostre programari es connecta als carregadors elèctrics, aires condicionats o processos industrials, i els nostres motors d’intel·ligència artificial aprenen com ens comportem i com consumim aquesta energia”, explica a VIA EmpresaCristinaCorchero, cofundadora de Bamboo Energy. Així, la plataforma també explora les condicions del mercat energètic per preveure el seu comportament i optimitza la gestió del consum mitjançant altres tecnologies, com el cloud computing o models d’optimització matemàtica.

 
El equipo de Bamboo Energy | Cedida
L'equip de Bamboo Energy | Cedida

A més, els algoritmes de Bamboo permeten la possibilitat de realitzar ofertes conjuntes en temps real, la predicció de flexibilitat dels clients o l'emissió d'alertes per pujades excessives de potència. Segons la companyia, el programari proporciona les eines per "convertir el consumidor en un agent actiu del sistema".

Transformar un producte de recerca a un programari industrial

El projecte neix el juliol del 2020 com una spinoff de l’Institut de Recerca de l’Energia de Catalunya (IREC), impulsat, a més de Corchero, pels investigadors Manel Sanmartí i Mattia Barbero. “Vam desenvolupar tota la part d’intel·ligència artificial i vam veure que es podia comercialitzar”, explica Corchero, qui detalla que, posteriorment, el 2021 va ser l’any de “transformar un producte de recerca a un programari industrial” i des del 2022 es troba plenament operatiu. 

Bamboo Energy captura el 35% del mercat de la comercialització d'energies a l'Estat

La cofundadora explica que a escala estatal es tracta d’un mercat “molt nou” en què ha explotat l’interès de les comercialitzadores energètiques, mentre que a la resta d’Europa es tracta d’un negoci més habitual. Així, Bamboo Energy ofereix el programari a través de les mateixes comercialitzadores com de les empreses de serveis energètics. “En l’actualitat, treballem amb 12 comercialitzadores espanyoles, capturant el 35% de la quota del mercat de la comercialització estatal, i també treballem amb quatre empreses de serveis energètics així com amb diverses comunitats energètiques”, explica la cofundadora.

De l'àmbit de la recerca a l'emprenedor

Malgrat que les dades de mercat que acapara la companyia són figues d'un altre paner, l’equip de Bamboo afronta de manera molt optimista aquest 2024 amb la projecció d’acréixer-les i d’arribar a clients internacionals. En aquest sentit, Corchero comenta que “hem signat projectes amb grans empreses i preveiem que les dades d’usuaris creixeran considerablement”.

Per a l’equip fundador de Bamboo Energy, el projecte ha estat la prova que “realment es pot canviar la forma de consumir energia, malgrat que encara s’han de trencar moltes barreres”. “Al final, nosaltres volem aconseguir que la transició energètica es produeixi com més aviat millor, i Bamboo ha nascut per fer-ho. Jo ja creia que es podien canviar les coses, i ara ho estem aconseguint”, explica Corchero, qui destaca que l’aprenentatge més valuós d’aquests darrers anys ha estat aterrar a l’àmbit emprenedor en tant que investigadora i transferir un producte de recerca a la indústria.