Banc Sabadell, a l'alça: puja un 50,4% els beneficis en un any i guanya 308 milions en tres mesos

L'entitat anuncia que inicia un programa de recompra d’accions per 340 milions d'euros, amb la idea d'incrementar un 4% el benefici per acció en el futur

Oficines del Banc Sabadell a Sant Cugat del Vallès | ACN Oficines del Banc Sabadell a Sant Cugat del Vallès | ACN

Banc Sabadell ha començat el 2024 com el va acabar: en ple creixement. L'entitat va obtenir un benefici net de 308 milions d'euros el primer trimestre del 2024, un 50,4% més que el mateix període de l'exercici anterior. No és l'únic indicador que va pujar: també ho va fer el marge d'interessos. En aquest cas, va créixer un 11,9% interanual, fins als 1.231 milions d'euros. D'altra banda, les comissions van baixar a 340 milions d'euros, un 3,1% menys que el 2023, i els ingressos van situar-se als 1.571 milions d'euros, una millora del 8,3% respecte al balanç anterior i d'un 1,3% pel que fa al trimestre previ.

Més info: El Banc Sabadell viu "un moment dolç" i es prepara per accelerar el seu creixement

Els indicadors de l'entitat apunten a uns resultats positius que Banc Sabadell atribueix al "dinamisme de l'activitat comercial i la millora de la qualitat dels actius". Aquestes dues circumstàncies han permès elevar el marge d’interessos i reduir les provisions en un 11,6%, fins als 208 milions, principalment per la caiguda d’un 8,5% en les dotacions a provisions de crèdit per la millora de la qualitat de risc de l’entitat. De fet, també és significatiu l'augment de la rendibilitat RoTE, que va passar de l'11,5% de finals del 2023 fins al 12,2% actual, i el de la ràtio de capital CET1, que va millorar del 13,2% de tancament d'any al 13,3% d'ara. Durant el trimestre, S&P Global Ratings també ha millorat la qualificació creditícia de l'entitat i Moody's l'ha col·locat en perspectiva positiva.

González-Bueno (Banc Sabadell): "Hem tingut un excel·lent trimestre a banca corporativa, a empreses, banca privada i hipoteques"

"El passat 2023 va ser un bon exercici i el 2024 estem orientats al creixement a totes les nostres línies de negoci. Hem tingut un excel·lent trimestre a banca corporativa, a empreses, banca privada i hipoteques, i, a més, hem accelerat la captació de clients digitals particulars i hem llançat el compte per a autònoms", ha celebrat César González-Bueno, conseller delegat de Banc Sabadell. D'altra banda, el director financer de la firma, Leopoldo Alvear, ha ressaltat que l'entitat "segueix demostrant la seva capacitat per generar capital de forma orgànica, elevar-ne la rendibilitat, i millorar de manera constant el seu perfil de risc i la qualitat dels seus actius".

Bones xifres en crèdit

Pel que fa al crèdit viu, el primer trimestre del 2024 va observar un descens anual d'un 1,2% i va situar la xifra en 150.796 milions d'euros. Tot i això, sí que es va produir una millora del 0,7% respecte al tancament del 2023. Per segments, la nova producció de crèdit a empreses va ser de 3.894 milions d'euros. En aquest apartat sí que es va registrar un repunt del 48% respecte a l'anotat fa un any. Aquest indicador contempla el finançament a mitjà i llarg termini, a més de les línies de crèdit. D'altra banda, el volum de circulant va caure un 5%, fins als 7.255 milions d'euros.

Més info: El Banc Sabadell incrementa un 55% els seus beneficis

La nova concessió de crèdit també va pujar un 13% durant aquest primer trimestre respecte a les xifres de l'any passat. En concret, la xifra va ser de 552 milions d'euros. Igualment, Banc Sabadell també va experimentar una tendència a l'alça pel que fa a la facturació de targetes (va avançar a un ritme del 7% interanual, fins als 5.727 milions d'euros al tancament del març) i al volum de les operacions realitzades a TPV (es va incrementar un 11%, fins als 12.445 milions d'euros). Els datàfons de l'entitat van registrar 403 milions de transaccions entre el gener i el març d'aquest any, un 13% superior al primer trimestre de l'exercici precedent. Un altre indicador amb xifres positives va ser el de l'activitat hipotecària. Aquest apartat va créixer un 20% respecte al trimestre anterior, fins als 908 milions, amb una evolució gradualment positiva mes a mes. Tot i això, en termes interanuals, la formalització d'aquests préstecs encara va baixar un 11%.

César González-Bueno, conseller delegat del Banc Sabadell | ACN - Maria Asmarat
César González-Bueno, conseller delegat del Banc Sabadell | ACN - Maria Asmarat

Pel que fa a la generació orgànica de capital, Banc Sabadell ha anunciat que els seus actius problemàtics van caure durant el primer trimestre en 92 milions d'euros, amb un saldo final de 6.657 milions, dels quals 5.718 milions pertanyen a préstecs dubtosos i 939 milions són actius adjudicats. La ràtio de morositat també va progressar adequadament: es va situar al 3,46% al març, lleugerament inferior que el 3,52% anotat el trimestre anterior. L'informe de la firma subratlla positivament l'ascens de la cobertura d'actius problemàtics, que es va situar al 55,8%, una millora interanual de 3,8 punts. La dinàmica va ser molt similar pel que fa a la cobertura de préstecs dubtosos: va augmentar fins al 58,5% (+3,9 punts), mentre que la dels actius adjudicats va pujar un punt i es va col·locar en 39,4%.

TSB, filial de Banc Sabadell, va presentar un 30,7% menys de beneficis que el 2023, però l'entitat "mostra signes de recuperació", segons l'informe

La filial britànica de Banc Sabadell, TSB, va completar el primer trimestre del 2024 amb un benefici net individual de 38 milions de lliures, un 30,7% menys a la comparativa interanual. Tot i això, l'informe considera que l'entitat "mostra signes de recuperació", fet que, asseguren, s'observa al creixement del 41% interanual en la nova concessió d'hipoteques i un increment de les sol·licituds de préstecs amb garantia immobiliària del 25% entre el gener i el març respecte al trimestre anterior. "Tot això en un entorn marcat per signes d'incertesa econòmica en un mercat hipotecari especialment competitiu, com el del Regne Unit", precisa Banc Sabadell.

Comença el programa de recompra d'accions

Amb tot, Banc Sabadell ha anunciat que, d'acord amb les seves previsions, des d'aquesta setmana ha començat a executar la recompra d'accions per import de fins a 340 milions d'euros aprovada recentment per la seva junta general d'accionistes. La intenció de l'entitat bancària és que els seus títols, que representen el 4% del capital social de la firma, seran amortitzats de manera gradual i permetran reduir el capital social del banc. Segons han calculat, tot plegat es traduirà en un increment del 4% del benefici per acció, un cop comencin l'operació.

Més informació
Oliu (Banc Sabadell) apunta que hi ha més risc que la inflació repunti que es redueixi
El president del Banc Sabadell, Oliu, nega que les eleccions afectin l'activitat inversora
El BCE incrementa els requisits de capital del Banc Sabadell
Avui et destaquem
El més llegit