La banca lidera les caigudes a la borsa (aquí i a Europa)

L'Ibex-35 es veu arrossegat per la banca en una de les pitjors sessions d'aquest any

Alejandra Kindenlán, presidenta i consellera delegada de l'Associació Espanyola de Banca (AEB) | Gabriel Luengas | Europa Press Alejandra Kindenlán, presidenta i consellera delegada de l'Associació Espanyola de Banca (AEB) | Gabriel Luengas | Europa Press

Divendres de caigudes generalitzades a la banca espanyola, a l'europea i molt especialment a l'alemanya, amb un Deutsche Bank que, a mig matí, es deixava un 14% a la borsa de Frankfurt. Els bancs suïssos UBS i Credit Suisse, que encara cotitzen per separat, seguien el seu particular vía crucis amb noves caigudes per sobre del 7%. Pel que fa a la banca espanyola, Banc Sabadell és de bell nou el més castigat també amb una pèrdua de més del 7%.

Al migdia d'aquest divendres, les cotitzacions de Banc Sabadell baixaven un -7,23%, seguit del BBVA (5,69%), Unicaja (-5,42%), Santander (-5,33%), Bankinter ( -5,23%) i CaixaBank (-4,25%). Aquests càstigs es produeixen un dia després que el Banc de Suïssa, el Banc d'Anglaterra i el Banc de Noruega anunciessin una pujada dels tipus d'interès, seguint els passos del Banc Central Europeu (BCE) i de la Reserva Federal dels Estats Units (Fed).

No obstant, en declaracions a la revista de KPMG, la presidenta de la patronal de la banca espanyola (AEB), Alejandra Kindelán, assegurava que els bancs associats estan “fora de perill” de crisi com la de Silicon Valley Bank i Credit Suisse perquè estan més ben gestionats, tenen un model de negoci "més segur", balanços més forts i una supervisió més estricta.

Tots els selectius europeus acusen les turbulències de la banca

Empès per la caiguda de la banca, l'Ibex-35 aprofundia aquest divendres el descens amb una pèrdua del 2,82% (a les 12.00 hores). En comparació, el DAX alemany baixava  aquella mateixa hora un 2,32%, mentre que el CAC 40 francès retrocedia un 2,28% i l'FTSE MIB italià queia un 2,53%. Per part seva, l'Euro Stoxx 50 retrocedia un 2,29%, mentre que l'FTSE 100 britànic ho feia un 1,91%.

Les turbulències recents en el sector provocades pels col·lapses de bancs nord-americans -Silicon Valley Bank i Signature Bank-, el rescat de Credit Suisse i la incertesa sobre l'evolució dels tipus d'interès han tingut una incidència especial sobre la banca alemanya. Al parquet de Frankfurt, Deutsche Bank i Commerzbank queien al voltant d'un 14% i un 9%, respectivament. La caiguda de les accions del Deutsche Bank es va produir després que l'entitat anunciés la intenció de redimir 1.500 milions de dòlars de deute subordinat el 24 de maig vinent, abans del seu venciment el 2028.

A la borsa de Zuric, els bancs suïssos UBS i Credit Suisse registraven a mig matí caigudes superiors al 7%. En el primer cas, malgrat estabilitzar la cotització els últims dies, la desconfiança en l'operació de compra de la segona entitat els passa factura. Credit Suisse ja ha perdut més del 90% del seu valor en els 12 darrers mesos.

Més informació
La banca rep un càstig a borsa pel temor a Credit Suisse i Silicon Valley Bank
Credit Suisse planteja acomiadar treballadors després de la fusió amb UBS
Les borses desconfien del rescat de Credit Suisse
Avui et destaquem
El més llegit