Biogen i Reata, a la cacera de les malalties minoritàries

El gran repte de les dues empreses és trobar la solució a l'Alzheimer

Imatge d'arxiu d'un laboratori | iStock Imatge d'arxiu d'un laboratori | iStock

Sovint es diu que les malalties rares són el parent pobre de les patologies, perquè la majoria dels recursos a la investigació, amb un criteri economicista, van a parar a les malalties que afecten un nombre massiu de persones. Però no sempre és així, perquè, en els últims dies, el sector farmacèutic està ben mogut per una oferta multimilionària que una companyia que busca la manera de guarir patologies molt conegudes com és l’Alzheimer, ha fet per quedar-se una de més petita que treballa en l’àmbit de les malalties rares. Els protagonistes de la història són les firmes Biogen i Reata Pharmaceuticals, a les que presentarem tot seguit. La primera d’elles és l’empresa resultant de la fusió, l'any 2003, de la Biogen original (fundada a Suïssa el 1978) amb una spin-off de la University of California-San Diego anomenada IDEC Pharmaceuticals.

Sovint es diu que les malalties rares són el parent pobre de les patologies, perquè la majoria dels recursos a la investigació, amb un criteri economicista, van a parar a les malalties que afecten un nombre massiu de persones

Gràcies a la fusió va néixer la tercera companyia del món de biotecnologia, valorada en aquell moment en 6.800 milions de dòlars (formalment, la compra va ser una adquisició de Biogen per part d’IDEC). En l’actualitat, el seu camp de recerca és la neurologia, la neuropsiquiatria, la immunologia especialitzada i, en un grau més baix, les malalties rares. El seu gran repte, i sembla que van pel bon camí, és trobar la solució a la malaltia que avui dia omple tantes pàgines als mitjans anomenada Alzheimer. Aquests avenços en la lluita contra una patologia tan temible es podrien veure frenats si el múscul financer de la companyia fa figa, com sembla que està succeint en l’actualitat. Acaben d’anunciar 1.000 acomiadaments per mirar d’aprimar l’estructura.

Al capdavant de l’empresa hi ha Christopher A. Viehbacher, president i CEO, un recent fitxatge que podríem qualificar d’estel·lar perquè ve d’ocupar càrrecs molt rellevants a dos gegants del sector farmacèutic com són Glaxo i Sanofi. També ha fundat un fons d’inversió en biotecnologia. Com és habitual al mercat dels Estats Units, la firma té com a principals accionistes a una constel·lació de fons d’inversió, liderats per Primecap Management, que posseeix un 10% del capital (es tracta d’un vehicle inversor fundat a la dècada dels vuitanta a Califòrnia i que gestiona 117.000 milions de dòlars). Les seves vendes estan al voltant dels 10.000 milions de dòlars (un 80% procedent de la venda directa de fàrmacs i un 15% corresponent a productes llicenciats) i aconsegueixen beneficis per sobre dels 2.000 milions. Abans parlàvem de les seves expectatives contra l’Alzheimer, i és que a començaments d’aquest any el regulador americà (la FDA) els va aprovar un fàrmac anomenat Lecanemab (Leqembi quan es comercialitzi), que han desenvolupat conjuntament amb els japonesos d’Eisai. Aquest nou producte està indicat per les fases primerenques de la malaltia i intentarà triomfar on d’altres han fracassat, és a dir, en l’eliminació directa dels grumolls que formen la proteïna beta amiloide, causant del mal.

Reata Pharmaceuticals és una companyia fundada l'any 2002 a Texas i amb el pas del temps s'ha especialitzat en la recerca de fàrmacs antiinflamatoris i antioxidants

Abans hem dit que Biogen opera tangencialment en l’àmbit de les malalties rares i és aquí on encaixa la compra de Reata Pharmaceuticals, especialistes en aquest tipus de patologies. Aquesta és una companyia més jove, perquè va ser fundada el 2002. Amb seu a l’estat de Texas, ells s’han especialitzat en la recerca de fàrmacs antiinflamatoris i antioxidants. En l’actualitat estan del tot focalitzats en una patologia anomenada Atàxia de Friedreich, de caràcter neurodegeneratiu i que normalment es manifesta per herència genètica. Es creu que afecta unes 22.000 persones a tot el món. El seu producte, ja aprovat per la FDA, es diu Skyclaris i tant ell com les seves prometedores línies d’investigació són els que han provocat que Biogen s’hagi decidit a pagar 7.300 milions de dòlars per quedar-se amb la totalitat del capital de l’empresa. Per fer-ho (l’oferta ja ha estat acceptada) ha calgut convèncer els accionistes de Reata mitjançant una prima molt generosa del 59%, és a dir, el comprador abona als accionistes el preu a què Reata estava cotitzant a borsa, més un 59% addicional. Tenint en compte que la immensa majoria d’accionistes de la companyia són fons d’inversió, la principal voluntat dels quals és obtenir una bona rendibilitat, tots ells han vist amb bons ulls l’oferta i han decidit vendre, sobretot perquè Reata només factura 50 milions de dòlars i, de moment, no fa més que perdre diners. Tant de bo l’olfacte dels gestors i estrategs de Biogen sigui el correcte i la firma que han comprat estigui en el camí de començar a trobar solució a les malalties rares sobre les quals fa recerca.

Més informació
Festivals, el terreny de joc de la música del segle XXI
L'històric grup Pacha torna a canviar de mans
L'imperi de l'Aga Khan
Avui et destaquem
El més llegit