Canadell vol investigar els comptes de la Cambra (en català)

La nova cúpula recupera un estudi sobre l'impacte econòmic de la independència de Catalunya que s'havia mantingut en secret

Joan Canadell és el nou president de la Cambra de Comerç de Barcelona. | Cedida Joan Canadell és el nou president de la Cambra de Comerç de Barcelona. | Cedida

La Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Barcelona ha encarregat una due-diligence dels comptes de l'anterior mandat per comprovar que no hi ha res ocult. Així ho ha anunciat el flamant president de l'ens, Joan Canadell, en una atenció als mitjans després de reunir-se el comitè executiu de l'ens cameral. Tot i que la directiva de Miquel Valls va entregar una auditoria "normal" segons Canadell, han tirat endavant la investigació per "tenir la tranquil·litat" que no hi ha "res" que s'escapi. 

Una de les primeres decisions que ha pres la nova executiva de la Cambra reunida a la Llotja de Mar ha sigut rescatar un informe elaborat el 2012 sobre l'impacte econòmic de la independència de Catalunya sota la hipòtesi de permanència dins de la Unió Europea (UE) que no es va publicar per motius que "es desconeixen".

Més info: El somni del president Canadell a la Cambra de Barcelona

En aquest sentit, l'estudi defensa que una Catalunya independent dins de la UE implica riscos econòmics significatius a curt termini -sobretot derivats d'un augment de la percepció d'inseguretat jurídica- però pot representar una oportunitat per dur a terme polítiques públiques millor finançades. "Amb un Estat propi que fos prou àgil i eficient Catalunya tindria més possibilitats de convergir amb les economies més competitives d'Europa, però només a condició que els recursos del dividend fiscal s'apliquin a fer les inversions necessàries", es llegeix al document.

Alhora, s'ha encarregat un altre estudi sobre la inversió estrangera "real" a Catalunya perquè les dades estatals "no representen la realitat". A tall d'exemple, s'ha recordat que la compra d'Abertis a mans d'Atlantia va suposar, segons el ministeri, una inversió neta de 14.000 milions d'euros per a Madrid. "Les inversions no van ser a Madrid, un canvi d'accionariat no genera riquesa", ha criticat Canadell. 

Canadell: "La resposta que m'he trobat a tot arreu on he anat ha sigut molt més positiva del que m'esperava"

La nova Cambra també vol esclarir amb un altre estudi el cost d'oportunitat de la "no inversió" estatal a Catalunya. El president de l'ens ha recordat els 3.800 milions d'euros de la disposició addicional tercera de l'Estatut de Catalunya que "encara no han arribat". "Això té uns costos molt importants pels empresaris", ha reblat. A més, la nova directiva cameral ha aprovat que s'ampliï amb dues places el servei d'estudis que s'encarrega d'elaborar aquests informes.

D'altra banda, Canadell ha criticat que l'empresa Magma Disseny, que té una de les catorze vocalies que s'entreguen per subhasta "no ha pagat" els 75.000 euros que li donen dret a seure al ple i ha augurat que "no té voluntat" de participar en l'òrgan cameral tot i que encara té fins al 9 de juliol per abonar el pagament corresponent. De no ser així, s'actuarà "amb la legalitat" per haver trencat un "compromís". 

Més info: La posada de llarg de Canadell: "Volem salvaguardar la Cambra"

En el torn de preguntes, Canadell ha assegurat que "s'ho pensarà bé" abans de repetir les respostes en castellà de preguntes que ja ha contestat en català en una roda de premsa. En clau retòrica, encara s'ha preguntat: "Que no tenen traductors a les televisions? Avui encara ho faré però potser serà l'últim cop". Qui sap... 

En total, una compareixença de menys d'una hora, on el flamant president fins i tot ha tingut temps de presumir de bona relació amb els empresaris amb qui s'ha trobat en les dues setmanes que fa que va assumir el càrrec. "La resposta que m'he trobat a tot arreu on he anat ha sigut molt més positiva del que m'esperava", ha resumit abans d'assegurar que no ha rebut "cap retret" ni "cap advertència" per part de l'empresariat.

Més informació
Victòria a la Cambra, nervis a l'establishment
Avui et destaquem
El més llegit