Joan Canadell, nou president del Consell de Cambres: "Podem ser la Mancomunitat del segle XXI"

La nova llei de Cambres és una "fita immediata" pel que fa a la representativitat i el model de finançament

Joan Canadell és el nou president de la Cambra de Comerç de Barcelona. | Cedida Joan Canadell és el nou president de la Cambra de Comerç de Barcelona. | Cedida

Era un secret a veus i ja s'ha confirmat. El president de la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Barcelona, Joan Canadell, ja és oficialment el nou president del Consell General de Cambres de Catalunya. Tal com ja va avançar el mateix Canadell en exclusiva en una entrevista publicada a VIA Empresa durant la Diada de Catalunya. 

Més info: Canadell: "Hem d'utilitzar la Cambra per aconseguir un Estat independent"

- Es presentarà a la presidència del Consell de Cambres de Catalunya?

Sí, és una decisió que he pres aquests últims dies. No és tant Joan Canadell que es presenta com a president del Consell de Cambres sinó la Cambra de Barcelona com a projecte de país per desenvolupar el Consell de Cambres. No és el mateix la força que té la Cambra de Barcelona que és molta que la que pot tenir el Consell de Cambres. He anat a veure tots els presidents de les Cambres a les seves seus i ha estat molt interessant perquè ens hem conegut i la nostra proposta ha tingut molt bona rebuda en general i m'ha animat a fer el pas.

"La nostra candidatura duia per nom Eines de País i Barcelona no és i no pot representar tot el país", ha començat Canadell durant el seu discurs inicial. La seva era l'única candidatura que s'ha presentat per liderar el Consell General de Cambres de Catalunya en una sessió presidida per Marta Felip, secretària general de la Conselleria d'Empresa i Eduard Borràs, secretari del Consell de Cambres. 

El nou consell executiu del Consell General de Cambres està format per: Jaume Fàbrega (Cambra de Girona) com a vicepresident, Ramon Alberich (Cambra de Sabadell) com a tresorer i Pol Fages (Cambra de Palamós), Laura Roigé (Cambra de Tarragona) i Jaume Saltó (Cambra de Lleida) com a vocals. 

En clau política, el president de la Cambra de Barcelona ha explicat que "la situació a l'Estat espanyol és de màxima complexitat" alhora que ha reivindicat la història de Catalunya amb alguns moments clau com la Renaixença, la Mancomunitat o la República, entre d'altres. "L'1 d'Octubre va empoderar la societat civil i els empresaris per construir un model diferent al de l'Estat espanyol", ha reivindicat. 

Canadell: "L'1 d'Octubre va empoderar la societat civil i els empresaris per construir un model diferent al de l'Estat espanyol"

No ha dubtat a citar a l'economista Santiago Niño-Becerra a l'hora de recordar el dèficit acumulat a Catalunya de 400.000 milions d'euros. Amb la mirada posada en l'actualitat, Canadell ha recordat que Barcelona acollirà el Seafood que és el saló més gran del món en productes del mar i ha criticat les traves al desenvolupament amb la paralització del Corredor 5G del Mediterrani.

Més info: Els riscos de paralitzar el Corredor 5G del Mediterrani   

"Si ens ho proposem Catalunya pot ser l'Àustria del sud d'Europa", ha defensat el president de la Cambra de Barcelona. "Quines infraestructures necessitem en els pròxims 20 anys?", s'ha preguntat. Pregunta, resposta: "Vertebrar el territori és clau per no repetir el model espanyol". 

Com a deures inicials ja ha apuntat potenciar la Formació Professional (FP), revertir el nivell d'inspeccions fiscals que "és molt més alt del que ens pertoca a nivell empresarial", eliminar les pràctiques oligopolístiques a Catalunya o potenciar la figura de l'emprenedor, la creativitat i la innovació, entre d'altres. 

Un dels grans plats sobre la taula és la nova llei de Cambres. VIA Empresa ja en va parlar durant l'entrevista amb Canadell:

- Com hauria de ser la nova llei de Cambres?

Hem d'aprofitar el moment actual per fer una llei de Cambres que vagi cap a un model català de 10 o 20 anys i que les Cambres puguin ser un motor per a Catalunya. No es tracta d'adaptar una fotocòpia del que s'ha fet a la Cambra d'Espanya que és la idea que hi havia amb els anteriors consellers però no amb la consellera Àngels Chacón. Hem de fer una llei de Cambres pensant en quines Cambres creiem que ha de tenir Catalunya en un futur i fins i tot, en un futur Estat.

- Quin hauria de ser el model de finançament: Cambra continental (utilitat pública reconeguda) o anglosaxona (adscripció voluntària)?

La Cambra és l'única que no respon a cap dels dos models que hi ha implementats en el món. El model que teníem abans de Cambra continental és el més lògic, tot i que es requereix el pagament d'una quota per part de l'empresariat. Però, el que no té sentit és que l'empresariat pagui una quota i després no tingui serveis o que no vegi que la Cambra està responent a les seves necessitats. La nostra victòria ha servit per tornar a posar les Cambres a primera línia i s'ha de fer entendre a l'empresariat que nosaltres volem fer un canvi per ajudar-lo, però que es requereix un pagament. La llei no permet quota obligatòria però sí quota voluntària. La funció pública que assumeix la Cambra ho ha de solucionar l'administració i la funció d'ajuda empresarial ho ha d'assumir l'empresa. Ara mateix, la Cambra se sosté bàsicament pels serveis i si hem de fer moltes més coses necessitem més infraestructures i haurem de trobar el mecanisme per fer col·laborar l'empresariat amb una petita quota: 100 euros l'any per empresa i són 400.000 empreses... Ja estaríem parlant de 40 milions d'euros que sumats als 20 milions d'euros d'ara, ja serien 60 milions d'euros que és el pressupost que té la Cambra de Lió.

"Consellera, tenim moltes expectatives posades en la nova llei de Cambres... No volem fer una llei ràpida sinó una llei que permeti a les Cambres exercir la seva funció de suport a l’empresariat", ha insistit Canadell. El seu principal objectiu és "abandonar la idea d'una Cambra de Catalunya i enfortir el consell de Cambres de Catalunya". Les fotografies no s'han fet esperar... 

Durant la seva intervenció, la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha insistit en la voluntat de diàleg i de consens i ha situat la nova llei de Cambres com a "fita immediata". En concret, les grans prioritats són dotar a les Cambres de representativitat i trobar una resposta òptima pel seu finançament. "No hi ha defensa possible de l’economia productiva de Catalunya sense defensar les seves empreses i el seus treballadors... Fer empresa és fer país i hem d'aconseguir que l'empresariat connecti amb les Cambres", ha defensat. 

Chacón: "No hi ha defensa possible de l’economia productiva de Catalunya sense defensar les seves empreses i el seus treballadors"

Un cop nomenat president, Canadell ha recordat: "Sempre he tingut Catalunya al cap, Barcelona n’és capital. Però Gaudí era de Reus, Dalí era de Figueres, Companys nasqué a Tarrós i els meus avantpassats eren de Girona". Tota una declaració d'intencions: "Defensaré per igual tot el territori... Podem ser la nova Mancomunitat del segle XXI". 

"Visca el Consell de Cambres i Visca Catalunya", ha conclòs Canadell just abans de tenir un recordatori pels exiliats i els presos polítics. 

Més informació
La Cambra passa la pilota electrònica al Barça
La Cambra de Terrassa fixa les funcions de la institució
Avui et destaquem
El més llegit