Un de cada tres aliments que es produeixen al món acaba llençat a la brossa. I aquest percentatge, lluny de ser una xifra tancada, s’ha revisat a l’alça no fa massa temps: un estudi del Fons Mundial per a la Natura (WWF) del 2021 estima que arriba al 40%. Les pèrdues alimentàries, que representen una petjada ambiental significativa, són les responsables del 8% de les emissions globals de CO2, un indicador clau en la lluita contra el canvi climàtic. La paradoxa colpeja amb força quan a Catalunya gairebé un quart de la població viu en situació de pobresa o risc d’exclusió social, tal com es desprèn de la Memòria de Sostenibilitat 2024 d’Es im-perfect.
Aquest malbaratament, sovint invisible, té el seu origen en el sector primari: més del 15% de la fruita i la verdura que es produeix no arriba ni tan sols al mercat perquè no compleix amb els estàndards estètics, o perquè les dinàmiques actuals de la cadena agroalimentària fan que siguin descartats. Tot plegat, evidencia una realitat que va ser l’espurna que va encendre la Fundació Espigoladors l’any 2014, en un context encara marcat per les conseqüències de la crisi del 2008.
Més del 15% de la fruita i la verdura que es produeix no arriba ni tan sols al mercat perquè no compleix amb els estàndards estètics"
Amb la intenció de dignificar la pràctica tradicional de l’espigolament -la recol·lecció d’aquests aliments “imperfectes”-, l’entitat sense ànim de lucre va posar en marxa un model innovador: recuperar fruites i verdures directament del camp, a través d’acords amb els productors i productores locals, i fer que arribin en menys de 48 hores a famílies vulnerables, a través d’entitats socials.
Onze anys després, la fundació i la seva empresa d’inserció Es im-perfect (que s’origina el 2021) no només recuperen tones d’aliments que no entren al circuit comercial, sinó que proposen un canvi profund en la manera de produir, consumir i valorar el menjar i les persones. “Vam néixer per abordar un problema estructural”, resumeix a VIA Empresa Mireia Barba, fundadora d’ambdues iniciatives. “Però sabíem des del principi que no es tractava només d’aliments, sinó també de persones, de dignitat i de fer incidència”, sentencia. L’impacte va molt més enllà de les xifres. “Trenquem la desconnexió entre la ciutat i el camp”, explica Barba. “Convidem la gent a tornar a trepitjar la terra i entendre l’esforç que hi ha darrere de cada aliment que recuperem”, afegeix.
Inserció laboral i segones oportunitats

El model d'Es im-perfect es desplega a través del seu nou centre de producció situat al Prat de Llobregat, amb un espai de 1.000 metres quadrats des d'on es compra fruita i verdura descartada, es paga a un preu just als productors i es converteix en conserves, cremes, salses i compotes. El procés és artesanal i respectuós, amb ingredients 100% vegetals i naturals, sense colorants ni conservants artificials, amb l’objectiu de promoure una alimentació saludable, equilibrada i de qualitat.
Actualment, l’empresa compta amb una quarantena de treballadors, la majoria “derivats de serveis socials amb certificat d’exclusió”, puntualitza Barba. Un cop incorporats, aquests signen contractes d’entre sis mesos i tres anys, que és el marc legal establert per les empreses d’inserció. Durant aquest període, es desplega un itinerari formatiu que combina competències tècniques vinculades a la indústria alimentària, i un acompanyament personalitzat per treballar aspectes més personals, “descarregar motxilles”, sintetitza Barba.
L’empresa compta amb una quarantena de treballadors, la majoria “derivats de serveis socials amb certificat d’exclusió”
La vocació de canvi sistèmic es tradueix en tres línies més d’acció: recerca i coneixement (amb projectes europeus com Follow, que treballen braç a braç per definir i mesurar de manera conjunta les pèrdues alimentàries), sensibilització i pedagogia (amb escoles, menjadors i empreses), i incidència política per impulsar lleis ambicioses contra el malbaratament. Tot plegat converteix Es im-perfect en una empresa B Corp que combina impacte ambiental i social amb un model reproduïble.
Del balanç a l'horitzó

Des dels inicis, Es im-perfect ha transformat més de 860.000 quilos de fruites i verdures, ha evitat l’emissió de 1.257 tones de diòxid de carboni i ha estalviat 5.729 milions de litres d’aigua. El 2024 va sumar un nou capítol a aquest impacte acumulat, amb un balanç econòmic que va superar els 1,2 milions d’euros en ingressos, amb gairebé dos terços provinents de les vendes i serveis, i un 30% de subvencions públiques que van reforçar l’aposta social. Les despeses totals se situen en una posició similar, amb el 58% destinat a personal, fet que confirma que la inserció laboral és el nucli del projecte.
Barba: "L’espigolament és una punta de llança perquè passin coses en un territori, i nosaltres volem generar canvis de comportament"
La partida d’inversions, que va superar els 200.000 euros, es va concentrar en la posada en marxa del nou centre de producció al Prat de Llobregat. Aquest espai va ampliar la capacitat de transformació d’aliments descartats i va consolidar la marca com a referent en l’economia circular. Amb el 2025 encara per tancar, Es im-perfect es mou amb la mirada posada en el futur. De fet, l’horitzó és clar: “el 2026 volem replicar l’espigolament a escala estatal i internacional, amb proves pilot a diverses comunitats autònomes i amb l’acompanyament d’Ashoka, la xarxa global d’emprenedors socials”, assenyala Barba. “L’espigolament és una punta de llança perquè passin coses en un territori”, sentencia. “Volem generar canvis de comportament”, conclou.
El reconeixement al canvi

Recentment, BBVA i El Periódico han distingit Es im-perfect amb el Premi a la Sostenibilitat Empresarial 2025, un guardó que reconeix la capacitat del projecte per redefinir l’impacte ambiental i social des de la pràctica quotidiana. Barba també s'ha endut el Premi WAS (Women Action Sustainability) i una menció als Premis PITA en la categoria d’Innovació Agroalimentària, que fan valdre el compromís amb la sostenibilitat i la innovació social.
Aquests guardons se sumen a un palmarès creixent: el 2024 Es im-perfect va obtenir els Premis Alimentos de Espanya per la seva contribució a la reducció del desaprofitament, i el mateix any va guanyar els Premis Josep M. Piñol a la millor iniciativa innovadora a favor de l’ocupació. Tot plegat confirma que el projecte ha sabut traspassar fronteres sectorials i s’ha consolidat com un referent tant per l’impacte social com per la innovació empresarial.