La nova vida dels castells

Acollir diverses modalitats d’activitat econòmica permet a molts d’aquests espais, tradicionalment tancats, obrir les portes al públic i incrementar l’orgull dels seus municipis

El Castell Jalpí (Arenys de Munt) és propietat del Grup Serhs des del 2003 | Cedida El Castell Jalpí (Arenys de Munt) és propietat del Grup Serhs des del 2003 | Cedida

Viure en un castell ja no és el que era i a dia d’avui pràcticament s’entén més com una extravagància que com un luxe. A més a més, pels hereus que en reben la propietat acaba convertint-se en un maldecap haver de fer front a les elevades despeses de manteniment que requereix. Una bona opció és la d’obrir les seves portes i reconvertir-lo en espai d’activitat econòmica. D’aquesta manera, les celebracions de tota mena o els concerts acaben generant els ingressos per mantenir la vida d’un patrimoni arquitectònic que, de retruc, multiplica la seva vinculació amb el municipi quan deixa de ser un espai reservat exclusivament al gaudi dels seus propietaris.

Una solució per a les dues parts

Un dels darrers casos d’aquesta transformació es viu a Sant Martí de Tous (Anoia), on el castell del municipi acaba d’inaugurar el seu caràcter d’espai per a celebracions i esdeveniments d’empresa. Ho ha fet de la mà de l’empresa Espai Gastronomia. “El problema d'un espai així és que és molt bonic però el cost de manteniment és molt alt”, explica el seu responsable, Carles Carol.

Tous1

El Castell de Tous acaba d'inaugurar la transformació feta per Espai Gastronomia | Cedida

En aquest cas, una construcció que data de l’any 960 va anar canviant de mans fins arribar el 1918 a l’actual família propietària. “El van comprar els rebesavis d’un noi de l’empresa. Va anar passant de pares a fills i l'últim hereu va ser el seu tiet. Quan es va morir i li va deixar el castell en herència”, detalla Carol.

“Al treballar amb nosaltres hem pogut arribar a un acord molt bo per a les dues parts”, opina el responsable d’Espai Gastronomia. D’una banda, el propietari no es veu exclòs del castell i, de l’altra, ha trobat una activitat respectuosa amb l'espai per la qual en podrà treure un rendiment econòmic. “Aprofitarà aquest rendiment per invertir-lo a les reformes que necessita el castell i nosaltres com a empresa millorarem els espais dels quals fem ús”, apunta Carol. A més, afegeix, “és un castell que el poble de Tous se'l sent molt seu i pot tornar a obrir portes”.

Una situació similar es va viure a Arenys de Munt (Maresme). El Castell Jalpí era una finca particular que va anar passant per diverses famílies i va quedar tancat i barrat fins que l’any 2003 el va comprar el Grup Serhs. “Des del juny del 2005 està obert el restaurant com a Castell Jalpí per a esdeveniments particulars i d'empresa”, indica la responsable d’aquest espai, Elisabet Tió.

castell jalpí

“El Castell Jalpí és la nineta dels ulls del Grup Serhs”, assegura. Un espai “emblemàtic”, que dóna “un cert prestigi i és la seu social corporativa”. Des que Serhs es va fer càrrec del castell, tots els actes importants del grup es fan a la construcció d’Arenys de Munt. A més, també ha servit com a escenari de la sèrie La Riera (TV3).

Els casaments dominen

L’encant que desprenen els castells els converteixen en indrets idonis per acollir tot tipus de festes i celebracions. Entre elles, les que més triomfen són els casaments. “Per la singularitat de l'espai pretenem que la gent de fora de la comarca el valori com un lloc fantàstic per poder fer celebracions”, diu Carles Carol sobre el Castell de Tous. Tot i els canvis que ha viscut el sector nupcial, assegura, “s'ha aguantat força bé i una part molt important dels ingressos ha de venir per aquí, ha de ser el nostre puntal”, reconeix.

En el cas del Castell Jalpí, Elisabet Tió destaca el fet que “els casaments són força estacionals, però d'abril a octubre gairebé n'hi ha cada cap de setmana i són el nostre negoci fort”. Més enllà de les celebracions de noces, “hi ha actes d'empresa repartits durant tot l'any entre setmana”.

En el cas del Castell Jalpí, però, s’hi afegeix una singularitat: acull la cuina central del negoci de càtering del grup. Això fa que “la cuina sempre està oberta perquè és la nostra central de producció. Per això des de l'inici ja es va fer una cuina amb molta infraestructura per poder donar cabuda a tots els serveis”, recorda Tió. Tenint en compte que aquest negoci minva durant juliol i agost, “al cap de l'any la facturació es reparteix aproximadament al 50% entre càtering i esdeveniments”.

Respectar l’espai

“En un espai així les reformes són contínues”, evidencia Carles Carol. Un cop acabada la primera fase, Espai Gastronomia ha volgut “ensenyar-ho pensant en la gent del poble perquè pugui venir a veure l'espai i que se n'adonin que som molt respectuosos amb el seu castell”.

A l’hora d’enfocar la gestió d’un espai tan singular, Carol agraeix el fet que l’empresa ja gestionés prèviament tres altres espais completament diferents entre si: un hotel urbà, una masia en una bodega amb vinyes i una masia en un lloc elevat amb vistes. “Haver de tractar cada espai de forma singular ha estat un avantatge”, reconeix.

Els casaments han de ser "el puntal" del Castell de Tous | Cedida

Els casaments han de ser "el puntal" del Castell de Tous | Cedida

Tot plegat ha requerit reflexió i “fer venir molta gent que aporti la seva opinió”. Al final, assegura, “tenim bastant clar que busquem un espai en el qual el que és antic tingui molt de protagonisme”, assenyalant elements com la pedra o el ferro.

Al Maresme, Elisabet Tió recorda la complexitat que va suposar en el seu moment fer la reforma per poder obrir al públic un edifici històric del 1213. “Econòmicament suposa molta més despesa per la conservació de pintures, antic mobiliari, etc.”. Tot i així, afegeix, “és un goig i un orgull podar mostrar als clients en qualsevol acte que són en un castell viu”.

Esdeveniment Castell Jalpí

Un dels esdeveniment celebrats al Castell Jalpí | Cedida

Orgull municipal

Des del Grup Serhs, Tió assegura que “tenim una relació molt bona amb l'Ajuntament d'Arenys de Munt”. De fet, disposen d’un conveni d'acord pel qual cedeixen tres dies l'any el castell per fer-hi actes de l'Ajuntament. “S'han fet concerts o la Nit de l'esport. És motiu d'orgull pel poble tenir un castell com aquest”, insisteix sobre un espai que, al seu voltant, també permet realitzar activitats de tirolines o rutes amb segway a través de l’empresa Comarca Aventura.

A Tous, diu Carles Carol, “des de l'Ajuntament han vist una oportunitat perquè s'obrin les portes del castell”. De fet, explica que dos cops l'any es faran esdeveniments de caràcter cultural oberts a tothom. Alhora, des del poble “hem rebut sensacions molt positives”. No en va, “part dels nostres proveïdors són gent del poble i per tant acabem generant una mica de negoci en l'entorn”. 

Més informació
Grup Miquel obre un centre logístic a Madrid i crea 100 ocupacions
La UEA celebra el XVII Sopar Empresarial de l'Anoia
Els catalans destinen la meitat del sou mensual a pagar el lloguer
Avui et destaquem
El més llegit