Catalunya suma un nou rècord amb 9.255 empreses estrangeres instal·lades

Un estudi d'ACCIÓ assegura que Estats Units, França, Alemanya i Regne Unit són els països amb més presència

El president Pere Aragonès s'ha reunit amb un grup de directius i directives de multinacionals | Generalitat El president Pere Aragonès s'ha reunit amb un grup de directius i directives de multinacionals | Generalitat

La Generalitat, a través d’ACCIÓ, ha presentat un estudi on s’assegura que Catalunya suma un total de 9.255 empreses estrangeres instal·lades. Segons l’organisme que promou la internacionalització de l’economia catalana, aquesta xifra és un rècord històric i representa un increment d’un 62% en comparació amb les dades de fa 10 anys. Estats Units (15%), França (14%), Alemanya (12%) i el Regne Unit (10%) són els països amb una major presència, tot i que també cal tenir en compte el pes de les companyies asiàtiques: Japó (11,6%) i Singapur (8,3%).

“Tenim un ecosistema dinàmic, però al mateix temps consolidat i en creixement continu”, apunta Pere Aragonès. El president de la Generalitat afegeix com “actualment, 2 de cada 10 llocs de treball són generats per empreses estrangeres”. L'estudi mostra també "l'interès creixent" de les multinacionals estrangeres per ubicar-se a Catalunya. De fet, conclou que una de cada quatre companyies s'ha establert al país en els últims cinc anys i que el directori de multinacionals estrangeres a Catalunya ha crescut en 100 empreses el darrer any.

Pel que fa als sectors, l'informe d'ACCIÓ conclou que les filials estrangeres ubicades a Catalunya, segons el seu volum de facturació, són dels àmbits de l'automoció (16%), l'alimentació (14%), la química (12%), la indústria farmacèutica (7,5%) i les TIC (4,4%). L’agència pública ha donat a conèixer que hi ha una cartera de 600 projectes de companyies estrangeres que potencialment poden invertir a Catalunya. La meitat són projectes industrials (un 55% del total), un 11% són projectes d'R+D i hubs digitals -en àmbits estratègics com els semiconductors- i un 10% estan basats en l'economia circular i la descarbonització.

Més info: L'ADN internacionalitzador de les empreses catalanes

Recentment, el departament d’Empresa i Treball ha mobilitzat 45,7 milions d’euros en ajuts per a projectes d’inversions en l’àmbit industrial. Un total de 205 firmes, majoritàriament petites i mitjanes empreses, s’han vist beneficiades per l’activació dels recursos públics. Segons càlculs de la Generalitat, aquesta mobilització de diners comporta la consolidació de 19.295 llocs de treball i 1.424 noves contractacions. 50 empreses han estat excloses de la convocatòria per situacions relacionades amb la morositat o la duplicitat de projectes.

La notícia sobre les empreses estrangeres instal·lades a Catalunya apareix pocs dies després que s'hagi donat a conèixer com el mercat d'oficines de Barcelona ha patit un descens de la contractació de metres quadrats en el darrer any. Si l'any 2022 es van tancar 331.000 metres quadrats, en els tres primers trimestres del 2023 només s'han assolit 146.094 metres, un 37% menys que en el mateix període de l'any passat.

El sector de la salut i el farmacèutic: els nous protagonistes del mercat

Si bé durant el període 2018-2019 van ser els coworkings els principals impulsors del mercat d'oficines, els que més metres quadrats van contractar, durant els dos darrers anys els protagonistes han sigut els centres de formació, amb operacions de 3.000 metres quadrats fins a 10.000. Ara, però, s'han mudat els daus i, segons preveu la immobiliària, hi ha un nou sector que coparà la major part de la contractació durant el 2024 i 2025: el life science, el health tech i el sector farmacèutic. 

Ara bé: aquest sector presenta una sèrie d'exigències quant a l'adequació de l'espai i la seva implantació implicarà la reforma d'algunes oficines. "Moltes d'aquestes empreses, com els laboratoris, necessiten llicències específiques per a la seva activitat, sostres alts per fer sales blanques o comptar amb extractors de fum", indica Manel de Bes, director del departament d'Oficines de Forcadell. 

Més informació
La inversió estrangera s'enfila a Catalunya fins a 3.883 milions d'euros
La Generalitat mobilitza 45,7 milions d'euros "al servei de la reindustrialització de Catalunya"
Avui et destaquem
El més llegit