Catalunya descobreix un nou espai per a una nova economia. Aquest és, de fet, el lema del NewSpace Economy Congress, impulsat per la Cambra de Comerç de Barcelona i la Generalitat de Catalunya en el marc de l'Estratègia NewSpace de Catalunya. La cita celebrarà els pròxims dies 1 i 2 d’octubre la seva tercera edició a la Llotja de Mar, amb una mirada internacional, ja que comptarà amb els principals actors europeus, i amb la voluntat de mostrar com les tecnologies de l’espai poden tenir un impacte en altres àmbits i generar més valor al territori.
D'una jornada en període prepandèmic a un congrés internacional
L’evolució que ha experimentat aquesta cita ha estat exponencial: va néixer el febrer del 2020, en període prepandèmic, com a una jornada organitzada per la Cambra de Comerç de Barcelona i dedicada a la NewSpace Economy, que va comptar amb la participació de 200 reputats emprenedors, empreses i institucions. Uns mesos més tard, a l’octubre del mateix any, el Govern va aprovar l’Estratègia NewSpace de Catalunya, amb l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), la Fundació i2CAT i l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) com a entitats promotores.
El NewSpace24 posarà el focus en com la tecnologia espacial pot ajudar a combatre el canvi climàtic.
— Cambra de Comerç de Barcelona (@CambraBCN) September 10, 2024
Més de 40 experts/es ens aproparan els beneficis que l’espai pot aportar al nostre dia a dia.
📅 1 i 2 d’octubre
📍 #LaLlotjaDeMarhttps://t.co/SLloBQ6T6D @tic #NewSpace24 pic.twitter.com/8lnPnp3s4W
El 2021 es va tornar a celebrar la jornada, en aquesta ocasió organitzada conjuntament per la Cambra de Comerç de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, una col·laboració que va permetre a la trobada fer un salt endavant l’any següent i celebrar-se en format congrés de dos dies sota el nom de NewSpace Economy Congress i amb ponents internacionals i intersectorials. Així mateix, el 2023 el congrés celebra la seva segona edició i enguany la tercera, amb l’objectiu consolidar Barcelona com a hub internacional del sector espacial.
Un congrés orientat a l'ecosistema empresarial
Si bé arribar i operar de l’espai requereix un seguit de tecnologies pioneres, que es donaran a conèixer durant el NewSpace Economy Congress, val a dir que aquest no és un congrés centrat en la tecnologia, sinó en el món dels negocis, un àmbit molt més ampli que abasta tota mena de sectors, entre els quals destaquen la mobilitat sostenible, el medi ambient, l’agricultura sostenible, la protecció civil, o les inversions en empreses emergents.
Així mateix, el programa s’estructura en dues jornades: la primera explica què s’enlaira des de Catalunya, i la segona analitza el seu ús i els avantatges que proporciona observar-nos des de l’espai.
El NewSpace Economy Congress és impulsat per la Cambra de Comerç de Barcelona i la Generalitat de Catalunya en el marc de l'Estratègia NewSpace de Catalunya
La primera jornada del congrés s’iniciarà a les 9 hores, i comptarà amb la benvinguda de Laura González, emprenedora, membre de la tripulació Hypatia II i membre de WIA-E Barcelona. Fins al tancament, previst a les 13.45 h, cada mitja hora se celebrarà un panell diferent, així com la benvinguda institucional, prevista a les 12 hores. A partir de les 15 h continuarà la trobada, que conclourà a les 18.15 h amb un espai on anar a fer un beure. El funcionament de la segona jornada serà similar, malgrat que se celebrarà només en horari de matí, amb el tancament institucional previst a les 13.30 h.
Representació nacional, estatal i internacional
Així, el potencial tecnològic català quedarà patent durant el transcurs del congrés, ja que se celebra en un territori de hubs tecnològics, fet que ha portat la capital catalana a convertir-se en un dels millors centres tecnològics europeus i a celebrar esdeveniments com el Mobile World Congress, un dels grans aparadors de l'Estratègia NewSpace de Catalunya. Igual que el Mobile, el NewSpace Economy Congress comptarà amb participació internacional. Convidats destacats són institucions com la Nasa, l’Agència Espacial Europea (ESA) o la Comissió Europea, aquestes dues darreres representades per Geraldine Naja, directora de Comercialització, Indústria i Competitivitat i Catherine Kavvada, directora general d’Indústria de Defensa i Espai, respectivament.
A més de les principals ponents esmentades, Juan Carlos Cortés representarà l’Agència Espacial Espanyola durant el congrés, sumant-se a un llarg llistat d’experts de primer nivell, entre els quals es troben Irene Benito (Planet), Miguel Belló (Orbex), Manlio Di Stefano (Axiom Space) o Carlos Zamora (Rivada Space Networks). Per descomptat, catalanes com Open Cosmos o Sateliot, també prendran part del congrés, que es presenta com una oportunitat idònia per fer xarxa de contactes amb l’esperit de generar negoci i descobrir un nou espai per a una nova economia.