• Empresa
  • La inversió immobiliària cau un 32% a Barcelona, però és el segon millor registre

La inversió immobiliària cau un 32% a Barcelona, però és el segon millor registre

CBRE preveu un ajustament del 30% dels volums d'inversió aquest 2023

Xavier Güell a les oficines de CBRE Barcelona | Carolina Santos
Xavier Güell a les oficines de CBRE Barcelona | Carolina Santos
Redacción VIA Empresa
Barcelona
13 d'Abril de 2023
Act. 13 d'Abril de 2023

El sector immobiliari a Barcelona ha tancat el primer trimestre de l’any amb una inversió de 740 milions d’euros, segons el departament de research de la consultora CBRE. Aquesta xifra suposa una caiguda del 32% respecte a la inversió registrada el mateix període de l'any passat, però representa el segon millor registre dels darrers quinze anys. El sector hoteler ha liderat la inversió, seguit del living i les oficines.

 

“Les dades del primer trimestre han sorprès lleugerament en positiu, ja que esperàvem una caiguda per a aquest mateix període de pràcticament el 50% respecte a les xifres rècord del 2022. Tot i la caiguda d'aquest 32% provocat per la situació macroeconòmica, els volums del primer trimestre representen la segona millor dada registrada en els darrers quinze anys. Aquest fet demostra una vegada més la resistència del mercat de Barcelona a entorns complexos”, assegura en un comunicat el head of CBRE Barcelona, Xavier Güell.

Xavier Güell: “Les dades del primer trimestre han sorprès lleugerament en positiu”, ja que s'esperava una caiguda de pràcticament el 50% respecte al 2022 i s'han quedat en 32%

El sector hoteler ha liderat la inversió, amb una quota del 34% sobre el total i 252 milions d’euros, un increment del 63% respecte a la xifra del primer trimestre del 2022. El bon comportament d’aquest sector s’explica per les grans operacions registrades aquest trimestre.

 

El sector living continua guanyant pes respecte del total de la inversió, amb 190 milions d'euros i un pes del 26% sobre el total de la inversió a Barcelona, en línia amb la quota (28%) registrada l'any passat. Aquesta xifra és, però, un 72% inferior als volums del mateix període del 2022.

El primer trimestre de l'any passat va ser excepcional per la compra de 1.500 habitatges de lloguer del fons alemany Patrizia a BeCorp per 600 milions d'euros. Malgrat la prevista caiguda de la inversió el primer trimestre, “els volums registrats entre gener i març demostren que aquest sector segueix guanyant pes a l'immobiliari”, va assegurar la head of research de CBRE Barcelona, Marta Tarrío.

En canvi, el sector d'oficines ha perdut pes sobre el total de la inversió immobiliària i ha passat d'una quota del 30% el 2022 a un 19% el primer trimestre d'aquest any. En concret, el sector ha registrat una inversió de 141 milions d'euros entre el gener i el març, un 6% menys que el mateix període de l'any passat.

A aquest sector segueix l'industrial i logístic, amb 118 milions d'euros. Aquest trimestre també destaca la irrupció de l'healthcare, amb una inversió de 30 milions d'euros a Barcelona, per davant de sectors tradicionals com a retail, amb una inversió de 12 milions d'euros.

Els family offices i inversors privats, menys condicionats per la restricció del deute, prenen més protagonisme

Pel conjunt de l'any, CBRE preveu un ajustament dels volums d'inversió del 30%, en línia amb el rang més alt de la previsió de començament d'any. “Existeixen encara alguns factors que ens fan ser previnguts de cara a la projecció per a aquest any. Part del bon comportament del primer trimestre és degut a grans operacions, una tendència que no sabem si es mantindrà en els propers mesos. D'altra banda, l'enduriment dels estàndards de crèdit, en especial amb les noves turbulències financeres, podria afectar els propers trimestres, alentint la reactivació prevista a la segona meitat de l'any”, va puntualitzar Marta Tarrío.

De moment, l'enduriment de les condicions creditícies s'ha traslladat en un canvi al perfil de l'inversor. Xavier Güell precisa que “els family offices i inversors privats, menys condicionats per la restricció del deute i més enfocats a llarg termini, han pres més protagonisme el primer trimestre d'aquest any. Aquesta és una tendència que creiem es mantindrà els propers mesos”.