Més d’un centenar de models de cotxe ja tenen manuals en català

Enguany, dues marques més han incorporat el català als manuals digitals dels seus models de cotxes: Skoda i Volkswagen

104 cotxes ja tenen els manuals d’instruccions en català | iStock 104 cotxes ja tenen els manuals d’instruccions en català | iStock

Enguany, dues marques més han incorporat el català als manuals digitals dels seus models de cotxes. Es tracta de Skoda i Volkswagen, totes dues del Grup Volkswagen. El nombre de models de cotxe amb el manual en català disponible en línia ha anat augmentant en els darrers 3 anys. El 2017 no n’hi havia cap; el 2019 10, el 2020, 18; 65 el 2022 i 104 actualment. Amb aquestes dues noves incorporacions, ja hi ha deu marques d’automòbils que han posat a disposició dels clients els manuals de propietari en línia i en català de tots o d’alguns dels models que ofereixen. La resta són Cupra, Ford, Lexus, Mazda, Seat, Silence, Tesla i Toyota.

Les versions dels 10 manuals dels vehicles de SEAT fabricats a partir de 2018 –AlhambraAronaAtecaIbizaLeonLeon SportsrouterMii, Mii ElèctricTarraco i Toledo– ja compten amb les instruccions en la llengua oficial i pròpia de Catalunya. També estan disponibles en català els 5 models fabricats a partir de 2019 de Cupra, el segell esportiu de la firma de Martorell. A més, totes dues marques han incorporat el català en el menú d’accessibilitat web, mitjançant el qual es facilita la navegació a persones amb discapacitat auditiva, motriu, visual, amb dislèxia, discapacitats cognitives, gent gran, etc.

El català també guanya terreny en els vehicles de Toyota, líder en vendes a l’Estat. Si l’any 2019 tenia 7 manuals en català, l’any 2022 va posar-ne 26 a disposició dels clients, i actualment ha arribat a la xifra de 30 manuals. Lexus, la divisió de vehicles de luxe del gegant japonès, n’oferia 3 el 2019, va passar a tenir-ne 9 el 2022, i ara n’ofereix 33 en català.

Més info: La IA generativa, un nou repte per a la visibilitat digital del català

Pel que fa a Ford, ha publicat en català les guies dels models Puma, Explorer i Mustang Mach-E d’ençà de 2021. A més, la seva cartera de serveis, que recull totes les informacions sobre garanties, manteniment, reparacions i assistència, també es troba en català.

Tesla va començar a incorporar els manuals digitals en català el 2020, i ofereix en català tots els seus models –els Tesla SX3 i Y– tret de la furgoneta tot terreny Cybertruck, incipient al mercat europeu. Pel que fa a Mazda, el web conté els manuals dels 11 models disponibles, que va començar a publicar el 2021.

Aquest 2024 dues de les marques del Grup Volkswagen –la marca homònima i Skoda –, han inclòs la llengua catalana a les guies del conductor. La firma d’origen alemany l’ha incorporadat al web de guies d’usuari, i Skoda, al web de manuals, l’aplicació mòbil MySkoda i els serveis d’infoentreteniment dels vehicles.

Que els clients mostrin interès en la consulta dels manuals en català és un factor clau perquè aquests productes i serveis estiguin disponibles

Per últim, hi ha la catalana Scutum Logistic, que comercialitza els vehicles amb la marca Silence. Hi té disponible el seu únic automòbil, el compacte elèctric S04 Nanocar, a la venda d’ençà de 2021.

És encara un repte que el català entri a la versió impresa. Que els clients mostrin interès en la consulta dels manuals en català és un factor clau perquè aquests productes i serveis estiguin disponibles en tots els suports en què ho estan la resta de llengües.

El 2016 Política Lingüística va posar en marxa el programa Emmarca’t amb la finalitat que grans marques de 38 sectors diferents que operen a Catalunya augmentessin l’ús del català en els productes i serveis que ofereixen als clients. Partia d’un estudi sobre les preferències dels consumidors, vora el 70 % dels quals va manifestar en una enquesta que els agradaria que el català tingués presència en els webs, l’atenció telefònica, els manuals d’ús, etc. de les seves marques preferides.

Més informació
Cuidar la llengua també és cuidar els usuaris o pacients
VADEBÒ, la primera agència trampolí per als creadors digitals en català
Les empreses poden optar a subvencions per a la promoció del català
Avui et destaquem
El més llegit