Cepsa, multada amb 5 milions d'euros per contractar falsos autònoms

El sindicat CGT va denunciar que els treballadors de la petroliera feien jornades de fins a 80 hores setmanals

Cepsa haurà de pagar 5 milions d'euros | iStock Cepsa haurà de pagar 5 milions d'euros | iStock

La Inspecció de Treball de Catalunya ha imposat una multa de 5 milions d'euros a Cedipsa, l'empresa del grup Cepsa encarregada de la gestió de les benzineres, per la contractació de 400 falsos autònoms al territori. El cas es va destapar a partir d'una denúncia de la Confederació General de Catalunya (CGT), que va contactar amb personal de la petroliera afectada per una reestructuració de plantilla. "El pla suposava la substitució dels treballadors directament contractats a la companyia per falsos autònoms", explica el sindicat a través d'un comunicat. "Quan a un treballador li vencia el contracte, l'oferta sempre era la mateixa: si vols seguir treballant, t'has de fer autònom", apunta la CGT.

En el mateix comunicat, el sindicat assegura que els falsos autònoms feien jornades de fins a 80 hores setmanals. "Alguns dormien en matalassos al magatzem per a poder tenir temps de fer les tasques que l'empresa exigia, sense les garanties d'horaris i salari que recull el conveni col·lectiu", comenta el sindicat.

Davant d'aquesta situació, la CGT va presentar una denúncia a la Inspecció de Treball per les quatre demarcacions catalanes. Després d'aquest procediment, els centenars de treballadors afectats han estat donats d'alta a la Seguretat Social i Cepsa ha estat condemnada a pagar una multa que s'acosta als 5 milions d'euros. Des del sindicat creuen que la petroliera presentarà al·legacions per tot el procés i, per tant, no donen per acabat el cas.

Malgrat tot, la CGT exigeix a Cepsa que posi "punt final al maltractament de la seva plantilla" i que regularitzi la incorporació dels treballadors afectats "abans que un jutjat els obligui". "Si no és així, la CGT demanarà el màxim de penalització possible sense descartar responsabilitats individuals per la hiperexplotació a què han sotmès tot el col·lectiu", conclou el comunicat.

Més informació
Inspecció de Treball: els 'riders' de Glovo són falsos autònoms
El Govern espanyol multarà les empreses amb falsos autònoms
Vaga a Vall Companys contra els falsos autònoms
"Els repartidors de Glovo no són falsos autònoms"
Avui et destaquem
El més llegit