• Empresa
  • Cocopool, l'Airbnb de les piscines que refresca els catalans

Cocopool, l'Airbnb de les piscines que refresca els catalans

La plataforma ja compta amb més de 250 piscines registrades, i els seus propietaris guanyen, de mitjana, 4.000 euros l'any, assolint pics de fins a 10.000

A Catalunya hi ha una piscina per cada 40 habitants | iStock
A Catalunya hi ha una piscina per cada 40 habitants | iStock
David Lombrana VIA Empresa
Periodista
Barcelona
22 de Maig de 2024

Les piscines són un bé de luxe, i així es va demostrar el 2022 quan les dades del Cadastre apuntaven que a Catalunya hi ha 192.909 piscines, xifra que equival a una per cada 40 habitants. Aquestes xifres es van publicar quan, d’altra banda, l’aigua ja començava a ser un bé escàs, i el valor i el sentit d’aquests espais començava a fluctuar a parts iguals. Paral·lelament, l’emprenedor GerardXalabardé, que venia de mudar-se d’una casa unifamiliar a un pis cèntric, no podia evitar recordar “els bons moments, celebracions, aniversaris i barbacoes” que duia a terme en el seu antic domicili, i va ser quan va decidir llançar-se de cap a la creació de Cocopool, l’Airbnb de les piscines a l’Estat.

 

A Catalunya hi ha una piscina per cada 40 habitants

La missió de Cocopool: democratitzar l'accés a les piscines

La plataforma es dedica al lloguer de piscines per hores, connectant propietaris i banyistes d’una manera molt senzilla: el propietari crea un anunci de la seva piscina, amb la ubicació, disponibilitat, capacitat màxima i preu, establint un seguit de normes que regulin l’accés de mascotes o l’ús de la música, així com els extres que conté l’espai i, per la seva banda, els banyistes filtren les piscines en funció de les seves necessitats i realitzen la reserva. Una solució que permet un estiu més fresc als 39 de cada 40 catalans que no tenen piscina i que, a més, permet els propietaris rendibilitzar un bé “que es fa servir poc, i que el seu manteniment costa molt”.

 

“No, no he vist la meva antiga casa anunciada a la plataforma, ni hi he tornat”, respon a VIA Empresa amb humor Xalabardé, qui es mostra “molt orgullós de crear un concepte que permet a tothom gaudir d’aquests espais privilegiats”. La idea va sorgir a inicis del 2021, i va requerir poc més d’un any de feina intensiva braç a braç amb el seu soci cofundador, EdgarGranados, per llançar Cocopool.

Qui lloga piscines?

Actualment, la plataforma està disponible a Catalunya i Madrid, ja disposa de més de 250 piscines registrades, i compta amb el suport d’un equip de cinc persones que està obtenint uns resultats molt satisfactoris: “Hem crescut un 400% respecte a l’any anterior en aquesta època de l’any. Sens dubte, es tracta d’un concepte que està a l’alça”, assegura el cofundador, qui detalla que l’any passat es van efectuar uns 500 lloguers i enguany preveu assolir una xifra d’entre 1.500 i 2.000 lloguers. 

 

Però, qui està pagant per aquests serveis? Encara més, qui està llogant la seva piscina a banyistes? “Els amfitrions acostumen a viure a poblacions al voltant de les grans ciutats en les quals es troben els banyistes”, explica Xalabardé, qui afegeix que “són persones d’entre 35 i 65 anys que cerquen una font d’ingressos extra, i que se senten còmodes fent servir altres plataformes d’economia col·laborativa. Moltes vegades, mentre la seva piscina està sent llogada per banyistes, els propietaris es mantenen a dins del seu domicili, sigui teletreballant o veient una pel·lícula, però alhora guanyant diners”. 

Estratègies davant la sequera

En aquest sentit, tenint en compte que cada banyista paga, de mitjana, 30 euros de lloguer per persona i dia, els propietaris guanyen entorn d’uns 4.000 euros per temporada, malgrat que, aquells que saben treure el màxim profit de les seves piscines poden arribar a guanyar fins a 10.000 euros. Es tracta d’unes xifres que confirmen la viabilitat d’aquest tipus de negoci, fins i tot, en un període marcat per la sequera i les seves consegüents restriccions: “Afortunadament, vam dur a terme una maniobra de prevenció avisant els amfitrions que mantinguessin l’aigua a l’hivern, per tal que aquest any no hi hagués problemes. Com que la gran majoria ho van respectar, la gran majoria de piscines es podran fer servir, i d’aquí el nostre creixement”, comenta el cofundador, qui confessa que “no sé si la sequera ens ha afectat, i, en cas que sí, no sé quant”.

Els propietaris de piscines guanyen amb Cocopool, de mitjana, 4.000 euros per temporada

L’equip de Cocopool ja planeja una expansió territorial a l’Estat, amb Andalusia i el País Valencià com a potencials destinacions, en una estratègia ideada pels dos impulsors de la plataforma: “En un inici volíem liderar aquest mercat i abastar tota la península, però vam veure que cada comunitat és diferent i, en voler arribar a tot l’Estat, comptàvem amb moltes piscines repartides com bolets”, apunta Xalabardé, qui explica que “per tant, vam apostar per concentrar la nostra oferta a Madrid i Catalunya, i vam obtenir uns millors resultats. Continuarem, sens dubte, amb aquesta estratègia”.