El 35% dels comerços i restaurants de Barcelona Oberta haurà de tancar

El 79,2% dels empresaris de l'associació ha aplicat un ERTO per força major

La persiana d'un comerç abaixada, com la de les botigues mentre duri l'estat d'alarma pel coronavirus | iStock La persiana d'un comerç abaixada, com la de les botigues mentre duri l'estat d'alarma pel coronavirus | iStock

El 35% dels comerços i restaurants de Barcelona Oberta preveu no poder reobrir les seves portes i tancar definitivament per la crisi del coronavirus, segons una enquesta interna de la mateixa Unió d'Eixos Comercials Turístics als seus associats. Un altre 28% dels socis s'ha situat en un punt mig d'incertesa, mentre que el 37% restant s'ha mostrat convençut que superarà la situació d'emergència per la covid-19 i podrà recuperar la seva activitat un cop Barcelona superi la fase 0 de desescalada.

En paral·lel, el 72,9% dels empresaris de l'associació –que aplega les 20 principals zones turístiques de la capital catalana- diu que ha aplicat un ERTO per causa de força major, que ha rebut la llum verda en un 93,5% dels casos.

Un 75% crític 

Pel que fa a les rendes, la majoria dels negocis de la ciutat associats a Barcelona Oberta diu que suporta uns lloguers comercials alts: per al 37% dels enquestats el lloguer representa més del 15% de les vendes; per a un 27% més, el lloguer se situaria entre el 10 i el 15% de les vendes; mentre que per al 26% els suposa menys del 10%. De l'enquesta de la Unió d'Eixos Comercials i Turístics també es desprèn que més del 75% dels enquestats valoren com a desfavorables les mesures econòmiques que han pres les diverses administracions –local, catalana i espanyola- per superar la crisi del coronavirus.

Més info: Cliccat.cat, el centre comercial 3.0 del comerç de proximitat

Segons els empresaris i comerciants de Barcelona Oberta, les principals accions que haurien d'haver pres les diferents administracions per ajudar al sector són "ajuts econòmics i subsidis directes, la supressió d'impostos i taxes, i la legislació de moratòries, reduccions de lloguers i hipoteques de locals de negoci". De fet, Barcelona Oberta, juntament amb altres organitzacions, està pressionant a les diferents administracions perquè atorguin "mesures reals" d'ajuda al comerç local de cara a la futura reactivació econòmica.

L'associació aglutina un perfil d'empreses comercials molt variada, però el 60% són comerços i establiments que entrarien dins de la categoria de micropimes: un únic punt de venda, menys de 20 treballadors en plantilla i facturació de menys d'1 milió d'euros. 

Més informació
El comerç es blinda amb metacrilat
Avui et destaquem
El més llegit