Imatge de la Cova d'en Xoroi | Cedida
Imatge de la Cova d'en Xoroi | Cedida

La Cova d’en Xoroi, una discoteca de llegenda

El local, amb més de 50 anys i ubicat a Menorca, s’ha convertit en visita obligada per a tots els turistes que vénen a l’illa, tant per als més joves com per a les famílies amb nens

La Cova d’en Xoroi podria ser una discoteca qualsevol si no fos perquè està situada dins una cova dalt d’un penya-segat de Cala en Porter, a Menorca. Però a part del toc singular que pot ser una cova convertida en local de nit, també té el seu encant. I és que la Cova d’en Xoroi alberga la llegenda d’una història d’amor. A simple vista, té tots els ingredients per a convertir-se en un local d’èxit, i així ho ha aconseguit més de 50 anys després de la seva obertura. Avui dia, la Cova d’en Xoroi és visita obligada per a molts turistes que visiten l’illa i cada estiu rep unes 150.000 persones. Una nova temporada estival que ha arrencat ja aquest cap de setmana. 

La llegenda de la Cova d’en Xoroi es remunta segles enrere, quan la cova va ser testimoni d’una història d’amor. La de Xoroi, un home que va arribar per mar a Menorca i es va refugiar en una cova, i la d’una dona d’Alaior que va desaparèixer quan estava a punt de casar-se. Després d’anys sense saber res de la noia desapareguda, una nevada va fer aparèixer petjades que van portar a un grup d’homes armats fins a la cova, on van trobar Xoroi amb la jove alaiorenca i tres fills nascuts del seu amor. En veure’s acorralat, Xoroi i el seu fill gran es van llançar al mar, mentre que la dona i els altres dos fills van ser portats de nou al poble d’Alaior.

Fins al 1965, la Cova d’en Xoroi era simplement una cova dalt d’un penya-segat amb una llegenda popular. Però fa 53 anys un grup d’amics d’Alaior –Àngel Hidalgo, Bernat Mascaró, German Llopis i Patricio Piris- van decidir remodelar-la per construir-hi una discoteca. “En aquella època aconseguir els permisos per condicionar una cova era força fàcil, però tirar el negoci endavant en un moment en el qual gairebé no hi havia turisme a Menorca va ser més complicat”, explica l’actual director general de la Cova d’en Xoroi i fill d’un dels fundadors, Miquel Mascaró.

Els menorquins, els principals prescriptors de la Cova

Els quatre fundadors havien vist que el turisme començava a sorgir a Catalunya i altres territoris de la Península i, amb l’esperança que també arribés a Menorca, van posar en marxa el projecte amb un model de negoci força similar al d’avui en dia. Des dels anys 60, la Cova d’en Xoroi es va enfocar a l’oci nocturn, amb els concerts en directe i les copes. “Però com que gairebé no hi havia turisme, es van centrar molt en la població local. I aquesta ha estat una de les variables que més ha ajudat al negoci, ja que la mateixa gent de Menorca ha estat prescriptora de la Cova”, assenyala Mascaró.

En la trajectòria d’aquesta empresa es poden diferenciar dues fases: la que va del 1965 a final de segle i la que va de l’any 2000 fins avui en dia. A partir del canvi de segle, es va introduir una gestió més professional al capdavant de la companyia i es va acabar de definir bé el model de negoci tal com el coneixem avui en dia. A més de l’impuls que li dóna el turisme.

Imatge d'un concert en directe a la discoteca de la Cova d'en Xoroi

Imatge d'un concert en directe a la discoteca de la Cova d'en Xoroi | Cedida

A partir de l’any 2000, la Cova d’en Xoroi comença a crear més productes fins al punt d’oferir activitats durant tot el dia i la nit. I és que el local, durant la temporada alta d’estiu, obre tots els dies de la setmana des de les 11 hores del matí fins ben entrada la matinada. D’aquesta manera, ofereix activitats per a tot tipus de target: des de la família amb nens que pot visitar la cova durant el dia, el públic més adult que vol veure la posta de sol prenent una copa i gaudint de música en directe, fins a l’oci nocturn a l’estil discoteca. A més, també realitzen visites turístiques guiades entre les 15 i les 17 hores de la tarda.

Una programació 24/7

De tots els productes que ofereix la Cova d’en Xoroi, la posta de sol i concerts en directe és, “sense cap dubte”, el que té més pes dins de la facturació total de l’empresa i constitueix la part principal del negoci. Cosa que es deu, també, “al fet que és l’activitat que més s’adapta al tipus de turisme que ve a Menorca”, explica l’empresari, qui afegeix que “el turista d'aquí no busca la festa d’Eivissa, pel que prefereix venir a prendre una copa abans de sopar i veure la posta de sol després de fer el dia a la platja”.

En la trajectòria de l'empresa, es distingeixen dues fases: abans de l'any 2000 i després, quan va entrar una gestió més professionalitzada

L’entrada per veure la posta de sol a la Cova d’en Xoroi, amb una consumició i música en directe és de 14 euros, mentre que durant el dia les famílies poden visitar l’establiment per 10 euros els adults i 5 euros els nens. Quan puja una mica més el preu és durant la nit, ja que “tenim uns costos de seguretat elevadíssims”, apunta l’empresari. El local compta cada nit amb 5 o 6 persones de seguretat.

“No és una entrada econòmica, però encara estem molt lluny dels elevats preus de l’oci nocturn d’Eivissa”, explica Mascaró, qui apunta que no poden treballar per menys a causa de la quantitat de personal que necessiten. El mínim per funcionar són 12 treballadors però a l’estiu gairebé multipliquen per cinc el personal. “Aquest any hem arribat a ser 58 persones treballant”, assenyala. I és que la Cova d’en Xoroi obre 20 hores diàries i, a més, necessita personal de manteniment, neteja i seguretat.

Més info: Quin turisme volem, el de Menorca o el d’Eivissa?

D’altra banda, l’empresa també compta amb una productora musical per a tots els concerts en directe que ofereix. Alguns dels músics que actuen a la Cova d’en Xoroi són el ciutadellenc Shanti Gordi, que va ser un dels finalistes de la quarta edició del programa La Voz o el músic Guiem Soldevila. “El 80% dels músics que actuen a la Cova són bandes menorquines, tot i que també tenim grups que vénen de fora”, explica Mascaró.

La posta de sol a la Cova d'en Xoroi

La posta de sol a la Cova d'en Xoroi | Cedida

Temporada alta, baixa i tancament

Com molts dels establiments turístics de l’illa, gran part dels ingressos de la Cova d’en Xoroi s’obtenen durant els mesos de temporada alta, que van de l’1 de maig al 30 de setembre. Els mesos d’estiu, l’empresa ofereix la programació completa, mentre que la resta de mesos que van del març a mitjans novembre es redueixen el nombre d’activitats. De novembre a març, la Cova d’en Xoroi roman tancada, principalment a causa del temps meteorològic. “Ens condiciona molt perquè en estar dalt d’un penya-segat, si fa mal temps no podem obrir per temes de seguretat”, assenyala Mascaró.

Més info: Menorca: les promeses (incomplertes) del turisme

És per aquest motiu que a l’empresa li compensa més estar tres mesos i mig tancats. Durant aquest temps, la companya aprofita per fer el manteniment de la cova i els controls de seguretat tan exigents que han de realitzar per l’espai on s’ubica la discoteca.  No obstant això, aquest diumenge la Cova d'en Xoroi ha obert portes de nou per a les seves activitats de dia. 

Les postes de sol és l'activitat principal del negoci i la que té un pes més gran dins de la facturació de l'empresa

Segons el director general de la Cova d’en Xoroi, que cada estiu aconsegueix l’aforament complet. L’any 2000 van triplicar el nombre de visitants i “ja no podem créixer més durant la temporada alta”. On sí que han d’enfocar el creixement són els mesos de les cues, és a dir, de març a maig i l’octubre i novembre.

Tanmateix, Mascaró alerta que això també depèn de la quantitat de turisme que vengui a l’illa. “Durant la temporada baixa hem de buscar maneres de motivar l’entrada de turistes a Menorca. És la millor època, ja que l’illa no està massificada i hi ha possibilitats de fer activitats a l’aire lliure”, assenyala l’empresari, alhora que fa una crida a les administracions i empreses a treballar tots plegats per impulsar el turisme fora de temporada alta, ja que a Menorca “els tres mesos d’estiu ja estan completament garantits”.

Més informació
Gin Xoriguer, la beguda menorquina de Sant Joan
El (sobre)cost econòmic de viure a les Balears
El 65% de l'activitat econòmica de Menorca, paralitzada per una avaria elèctrica
Menorca debat sobre els riscos de la dependència del turisme
Avui et destaquem
El més llegit