Trobada institucional per a la creació del Digital Impulse Hub coordinat per la Cambra de Terrassa. | Cedida
Trobada institucional per a la creació del Digital Impulse Hub coordinat per la Cambra de Terrassa. | Cedida

La quàdruple hèlix del Vallès a Catalunya

El Digital Impulse Hub coordinat per la Cambra de Comerç de Terrassa impulsarà la transformació digital

"S'està creant un gap digital entre la pime i la gran empresa", alerta el president de la Cambra de Comerç de Terrassa, Ramon Talamàs, en una conversa amb VIA Empresa poc després d'una trobada institucional entre els membres fundacionals del Digital Impulse Hub. Així és com s'ha batejat la nova aliança per impulsar i promoure la transformació digital de la indústria i el comerç, del sector públic, de les eines de formació, el creixement de les startups digitals, la innovació i la competitivitat internacional de les pimes.

Segons Talamàs, es tracta de "treballar la digitalització no només des del punt de vista de Cambra sinó des de la universitat i les administracions". És per això que el Digital Innovation Hub (DIH) està impulsat per la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis de Terrassa però també per l’Ajuntament de Rubí, l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès, l’Ajuntament de Terrassa, la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i el Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia (CITM) de la UPC.

Talamàs: "S'ha de treballar la digitalització no només des del punt de vista de Cambra sinó des de la universitat i les administracions"

Durant la reunió, que ha estat celebrada en doble format - format presencial a la seu de la Cambra i en format telemàtic-, s’han visualitzat els resultats obtinguts fruit del grup de treball establert durant els darrers mesos, alhora que s’han revisat els propers passos i accions a seguir per al desenvolupament i promoció d’aquest projecte conjunt.

El Digital Impulse Hub gestat abans de la crisi del coronavirus ja es troba registrat en el catàleg de Digital Innovation Hubs de la Comissió Europea i ara s'està treballant amb el Govern espanyol per acabar de dictaminar les memòries i la normativa per a la selecció de cara al setembre. "L'objectiu és ajudar en la digitalització de les pimes, les entitats públiques i les eines de formació", explica el president de la Cambra de Comerç de Terrassa. 

La quàdruple hèlix 

La necessitat d’avançar en la transformació digital tant de la pime com en el sector del comerç, així com en la capacitació de les persones i en l’àmbit de l’administració pública, marca també la necessitat d’unir el que denominen com a "la quàdruple hèlix" i que inclou empresa, recerca i educació, administració i ciutadania per enfocar els esforços territorials ben alineats amb les prioritats del Digital Europe Programme, en el marc europeu de la digitalització durant el període 2021-2027.

"Aglutinar, posant en comú i a disposició de les empreses i de la societat, els recursos de les entitats que participen en el hub que estiguin enfocats a impulsar la digitalització, és el substrat actual en què es fonamenta aquesta iniciativa –que ja camina- per propiciar una participació coordinada en consorcis internacionals i aportar valor afegit al desenvolupament territorial i socioeconòmic en el camp de la digitalització a través de projectes europeus", expliquen des de la Cambra de Terrassa.

Més info: La Cambra de Terrassa demana als grans propietaris flexibilitat amb els lloguers comercials

Així doncs, Digital Impulse Hub és un projecte comú estratègic, fruit de la col·laboració pública i privada, per a fomentar la transformació digital de la pime i del comerç, també del sector públic, fomentar la formació i capacitació digital i afavorir el creixement de les startups digitals, la innovació i la competitivitat internacional de les pimes.Aglutina centres de competència, universitats i els seus grups de recerca, l’administració local i empreses i startups, que seran coordinades per la Cambra de Terrassa.

El hub està localitzat en un àmbit territorial amb entitat i dinàmiques pròpies dins la gran àrea d’activitat socioeconòmica en l’entorn de Barcelona, on es localitza la principal indústria manufacturera d’alta tecnologia i les principals empreses d’enginyeria, digitalització i un important clúster d’indústries creatives digitals. Del Vallès a Catalunya. 

Més informació
La Cambra de Terrassa acorda mantenir la plantilla
La Cambra de Terrassa demana a les empreses sumar-se al confinament
Avui et destaquem
El més llegit