• Empresa
  • Una empresa valenciana treballa per crear una antena que localitzi aigua subterrània des de l'espai

Una empresa valenciana treballa per crear una antena que localitzi aigua subterrània des de l'espai

La ràpida evolució de la tecnologia espacial ha fet que avui sigui possible plantejar-se objectius inconcebibles fins no fa gaire

L'empresa valenciana Comet Enginyeria participa en un nou projecte de l'Agència Espacial Europea | Cedida
L'empresa valenciana Comet Enginyeria participa en un nou projecte de l'Agència Espacial Europea | Cedida
Redacción VIA Empresa
Valencia
11 d'Agost de 2023
Act. 11 d'Agost de 2023

L'empresa valenciana Comet Enginyeria participa en un nou projecte de l'Agència Espacial Europea (ESA) per desenvolupar una antena desplegable per a freqüències VHF, capaç de sondejar el subsòl terrestre des de l'espai i localitzar aigua subterrània. El projecte Very Wideband VHF Deployable Antenna and RF matching network (VDEA) compta amb un treball en equip, multidisciplinar i internacional. En aquest cas, està liderat per la multinacional EOSOL, i també hi participen la Universitat Politècnica de València (Espanya), Aeroxess (Alemanya) i Open Cosmos (Regne Unit); i és finançat per l'Agència Espacial Europea (ESA), segons detalla l'empresa valenciana.

 

El consorci empresarial s'encarregarà de dissenyar, fabricar i posar en marxa una antena log-periodic amb polarització dual, capaç de suportar pics de fins a 1KW de potència, i una xarxa d'adaptació RF que pugui manejar alts pics de potència. Un cop conclòs, l'antena desenvolupada s'integrarà en futurs instruments radar d'observació de la Terra.

La ràpida evolució de la tecnologia espacial i, en concret, de les antenes desplegables, han fet que avui sigui possible plantejar-se objectius inconcebibles fins no fa gaire, ha destacat Comet. Aquest és el cas de la VDEA. Amb el desenvolupament d'aquesta antena desplegable en freqüències VHF es busca que sigui capaç de sondejar el subsòl terrestre, concretament en regions polars i àrides, i amb una capacitat molt superior a la de qualsevol instrument actual.

 

La ràpida evolució de la tecnologia espacial i, en concret, de les antenes desplegables, han fet que avui sigui possible plantejar-se objectius inconcebibles fins no fa gaire

D'aquesta manera, es podrà cartografiar la topografia basal i el gruix del gel, l'estructura interna de la capa de gel, detectar el sistema hidrològic subglacial i determinar el règim de fusió/congelació a la base de les plataformes de gel, així com cartografiar els aqüífers de l'Orient Mitjà i l'Àfrica subsahariana, entre moltes altres aplicacions. El projecte de desenvolupament i implementació està previst que duri 18 mesos i conclourà amb la creació d'un prototip funcional que servirà de base per als radiòmetres futurs d'observació de la Terra en freqüències VHF.

Aquest projecte, que acaba de començar, té cinc àrees de treball diferenciades: estudi bibliogràfic i revisió dels requisits; anàlisi de compensacions i disseny preliminar de l‟antena; disseny detallat de l'antena; fabricació, muntatge i prova del primer prototip; i conclusions, avaluació i recomanacions de millora. En aquests moments, l'equip destinat a crear l'antena VDEA està treballant simultàniament en altres projectes d'antenes desplegables per observar la Terra i les comunicacions. En aquest sentit, Comet Enginyeria és la responsable del desenvolupament mecànic d'aquestes.