32 empreses catalanes han obert una nova filial a l'exterior

Els sectors més habituals als quals pertanyen aquestes obertures, produïdes durant el 2023, són les TIC, l’automoció i la indústria alimentària

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, en una jornada de treball amb empreses catalanes amb presència als Estats Units | Cedida El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, en una jornada de treball amb empreses catalanes amb presència als Estats Units | Cedida

Un total de 32 empreses catalanes han completat l’obertura o adquisició d’una filial durant el 2023 amb el suport del Govern per mitjà d’Acció. Els Estats Units ha estat el principal receptor d’aquests projectes d’establiment a l’exterior (amb un total de 6), seguit per Mèxic (4) i el Regne Unit (3). Altres destinacions que han vist com s’hi implantaven empreses catalanes durant l’any passat són Corea del Sud, França, Itàlia, el Perú o la Xina. Per sectors, la majoria de projectes d’implantació catalans s’han centrat en l’àmbit de les TIC, l’automoció, la fabricació de materials i equips elèctrics o la indústria alimentària.

Ho ha donat a conèixer aquest dijous el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, en una jornada de treball amb una vintena d’empreses catalanes amb presència als Estats Units. La trobada també ha comptat amb la participació del secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’Acció, Albert Castellanos, així com de la Cònsol General dels Estats Units a Barcelona, Katie Stana, i el conseller d'Afers Comercials de l’Ambaixada dels Estats Units a Madrid, John Coronado.

Els Estats Units ha estat el principal receptor de les filials catalanes

Durant la trobada, Torrent ha destacat que “els Estats Units està vivint un procés de reindustrialització digital i sostenible que compartim”. Per això, ha afegit, “no és casual que la majoria de projectes hagin escollit el país nord-americà”. En aquest sentit, “jornades com la d’avui, on apropem a les empreses catalanes la realitat i oportunitats d’aquest mercat, ens permeten seguir estrenyent el vincle amb els Estats Units amb l’objectiu de consolidar-hi i ampliar-hi la presència d’empreses catalanes”.

Més info: Catalunya registra 8.382 filials a l'estranger

La línia d’ajuts a la multilocalització va obrir la seva primera convocatòria l’any 2023 amb l’objectiu de facilitar la implantació de les empreses catalanes a qualsevol país del món a través de la creació o l’adquisició de filials. En total, 32 empreses han rebut fons per cobrir el 50% de la inversió per a un import màxim de 30.000 euros per projecte. Imports que han pogut destinar a partides com la de personal, el lloguer d’espais o la contractació d’assessors o auditors.

Per la seva banda, el secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’Acció, ha remarcat que “en un context de fragmentació del comerç internacional i reconfiguració de les cadenes de valor globals és clau que les empreses tinguin presència als mercats per ser a prop de clients i proveïdors”. En aquest sentit, ha afegit, “és important promoure i fer més fàcil la seva implantació a l’exterior”.

Més informació
Catalunya acull el 26% de les filials estrangeres a l'Estat
Des dels Estats Units fins a Singapur: d'on provenen les filials d'empreses estrangeres?
Les filials estrangeres facturen 115.373 MEUR el 2020
Avui et destaquem
El més llegit