Panellets que sorprenen

Cada cop més, els panellets es consumeixen durant més dies, convertint-se en un producte de consum que es pot trobar en supermercats i pastisseries durant diversos mesos a l'any

Varietats de panellets | iStock Varietats de panellets | iStock

L'origen dels panellets, originalment coneguts com a panellets de Sant Marc o panellets de la Santa Creu se situa més enllà del segle XVIII, quan es consideraven, en celebracions religioses en què es donava culte als difunts, menjar beneït, igual que les castanyes. Els pagesos els elaboraven a casa seva, aprofitant els fruits secs recol·lectats a la tardor.

Com a bona cuina mediterrània, l’origen del panellet és una barreja de cultura i història. Es tracta d'un dolç influenciat per la rebosteria àrab, atesa la base d'ametlles crues i mòltes, característica de la cuina dolça de la península aràbiga. A aquesta massa se li afegia (i així segueix sent) sucre i ou, en algunes parts, fins i tot, també li afegeixen moniato o patata, per espessir la massa. Finalment, s'enforna amb pinyons, ametlles o altres ingredients, com coco o cacau (encara que aquests ja s'allunyen més de les receptes tradicionals).

Més info: El negoci de les castanyes en una tardor tropical

Cada cop més, els panellets es consumeixen durant més dies, convertint-se en un producte de consum que es pot trobar en supermercats i pastisseries durant diversos mesos a l'any. Per això, i per estalviar-te temps i possibles disgustos, VIA Empresa elabora una selecció de pastisseries i forns amb panellets plens de sorpreses.

Atelier Barcelona

Situada al Carrer Viladomat de Barcelona, aquesta escola de pastisseria, amb un espai per a la degustació de les seves creacions, s’ha inspirat aquest any en el bosc encantat per a portat-nos a casa una de les més dolces tradicions del país. Enguany han preparat panellets amb consciència ambiental i que fan al·lusió a la mitologia catalana a més de Halloween.

Dels calders màgics dels xefs Eric Ortuño i Ximena Pastor, surten quatre mos deliciosos: bolets màgics, carbasses i dos troncs d'arbre. Les primeres fan al·lusió als ecosistemes que habiten sota la fullaraca que es descompon per brollar noves formes de vida. Les segones són un tribut a la generositat de la Terra, que dóna menjar malgrat l'abús i el maltractament de l'home. Per últim, els tronquets representen el respecte de l'Atelier Barcelona a la història i a les faules que es transmeten de generació en generació per garantir-ne la seva pervivència en el temps.

Aquestes novetats s’uneixen a dos clàssics revolucionaris: els panellets d’ametlles i pinyons en forma de cub, unes creacions, en homenatge a les escultures de César Baldaccini, de qui Ortuño és admirador.

La Besnéta

Situada al carrer Torrijos, l’orígen d’aquesta pastisseria se sitúa a la ciutat argentina de La Plata, on la Clelia, des de ben joveneta, demostrava unes mans privilegiades per la cuina i, en especial, la rebosteria. Va haver de fer-se càrrec ella sola d’unes cuantes criatures, que la coneixien com la “mami”, a qui va transmetre la seva passió per la cuina. Poc s’ho pensava, llavors, que generacions més tard, seguirien la seva passió la filla, la néta i ara, des de Barcelona, la besnéta.

La Daniela, junt amb la seva parella, l’Albert, van decidir fusionar la rebosteria clàssica argentina amb els gustos catalans, tot aportat-li la maduresa necessària que correspon a la nostra societat, mirant al futur i adaptat tot el receptari original a la dieta vegana.

Així doncs, la Besnéta va ser la primera pastisseria vegana a Barcelona, i ofereix producte fresc, de proximitat i de temporada: panellets de pinyó ecològic, d'ametlla marcona, xocolata, cafè, coco i taronja. El massapà no té sucre blanc sinó que està fet amb panela i moniato caramel·litzat, donant-li un to marró més saborós però menys dolç. 

Forn Mistral

Aquest forn familiar és una institució de proximitat i un dels últims reductes del Raval. Símbol de Barcelona, és conegut principalment pels seus pans (van ser els primers en vendre pa ecològic amb certificat), els seus croissants i les seves ensaïmades. Compta amb tres botigues a Barcelona.

També elaboren panellets, probablement els més clàssics d’aquesta llista, doncs el que més es desmarca és el de festuc. La resta són de pinyons, ametlles, codony, meló, taronja, llimona, coco i cafè... entre d’altres. El seu massapà porta un 50% d’ametlla i un 50% de sucre.

Pastisseria Faixat

Originalment coneguda com a Faixat Pujades, aquesta pastisseria, amb l’Enric Faixat amassant i la Gisela de Luz encarregant-se de la botiga, situada al Carrer Muntaner de Barcelona, fa tots els seus panellets amb dos tipus de massapà: el tradicional, amb la base del panellet de tota la vida de pinyons, ametlles… i el massapà fi o blanc amb ametlles escaldades que li aporten un color més blanquinós i amb el que fan els panellets os de sant i aquells amb forma de castanyes, bolets o glans recoberts de xocolata.

Als seus aparadors, també hi ha torrons, panettones i polvorons acabats d’arribar. Tots Sants marca el camí: quatre dies i Nadal.

Més informació
Castanya de Viladrau, l’única productora catalana de castanyes
L'alça de preus força els pastissers a augmentar fins a un 3% el preu dels panellets
Avui et destaquem
El més llegit