Espanya destaca a la UE per avançar-se en l'ús de la IA

En els pròxims sis anys n'hauria d'incorporar més de 800.000 especialistes de TIC al mercat de treball per complir amb els objectius que marca Brussel·les

Espanya destaca a la UE per avançar se en l'ús de la IA | ACN Espanya destaca a la UE per avançar se en l'ús de la IA | ACN

Les empreses de l'estat espanyol destaquen a la Unió Europea per avançar-se en l'ús de la intel·ligència artificial malgrat la falta de professionals de la tecnologia de la informació i la comunicació (TIC). Segons l'últim informe de la Comissió Europea que avalua els objectius europeus de digitalització, Espanya està fent un "progrés notable" per utilitzar la IA i augmentar les competències digitals bàsiques. Tanmateix, continua a la cua del bloc en especialistes de TIC i en els pròxims sis anys n'hauria d'incorporar més de 800.000 al mercat de treball per complir amb els objectius que marca Brussel·les. D'altra banda, la CE reclama "esforç addicional" a les empreses per utilitzar els serveis al núvol, un altre dels aspectes a millorar.

L'objectiu és d'1,75 milions de professionals de la tecnologia, però ara mateix a Espanya no n'hi ha ni un milió. Des de la CE confien que les polítiques encaminades a augmentar el nombre de graduats en TIC comenci a donar fruita a partir del 2026, quan s'espera que augmenti el nombre de treballadors qualificats en aquest àmbit. L'executiu europeu assegura que l'impacte serà "molt positiu per a la digitalització de les empreses espanyoles, ja que el percentatge de companyies que contracten o han intentat contractar especialistes en TIC (62,3%) està molt per sobre la de mitjana a la UE (32,8%).

la CE reclama "esforç addicional" a les empreses per utilitzar els serveis al núvol

Interès en la IA

L'informe destaca l'interès empresarial en la intel·ligència artificial a Espanya, on un 9,2% de les empreses l'ha fet servir el 2023. Gairebé punt per sobre de la mitjana de la UE: 8%. A més, l'augment anual en l'ús de la IA (9,3%) és quatre vegades superior a l'europeu (2,6%). Aquesta dada demostra el "bon moment" del sector, afirma l'executiu comunitari.

Poc ús del núvol

Per contra, Brussel·les ha avisat Espanya que està lluny d'assolir l'objectiu d'ús del núvol per part de les empreses, que se situa en el 75% pel 2030. Tot i això, ara mateix només un 27,2% de les companyies a l'estat l'utilitza. Una xifra que està molt per sota de la mitjana europea: 38,9%. "Tenint en compte el punt de partida i la taxa d'absorció actual, assolir l'objectiu serà un repte i caldran esforços addicionals", adverteix l'executiu comunitari.

Més informació
Com ser un professional augmentat amb la IA
Meta atura els seus plans d'utilitzar la seva IA amb dades de ciutadans de la Unió Europea
Telefónica reuneix 170 voluntaris a Catalunya amb activitats solidàries d'esport i IA
Introducció a la IA generativa: aplicacions i potencial
Avui et destaquem
El més llegit