• Empresa
  • De Puig a Europastry: la santcugatenca que "engega motors" per entrar a la borsa

De Puig a Europastry: la santcugatenca que "engega motors" per entrar a la borsa

Els catalans són líders nacionals de masses de pa congelades i esperen una valoració entre els 2.000 i els 2.500 milions d'euros

Jordi Gallés, president d'Europastry, una companyia amb seu a Sant Cugat del Vallès | iStock
Jordi Gallés, president d'Europastry, una companyia amb seu a Sant Cugat del Vallès | iStock
Gemma Fontseca, cap de redacció de VIA Empresa | VIA Empresa
Cap de redacció
Sant Cugat del Vallès
18 de Juny de 2024

Si fa poques setmanes era Puig qui s'estrenava oficialment a borsa després del toc de campana amb pujades del 4%, ara és el torn de la catalana Europastry, líder de masses congelades que prem l'accelerador per llançar-se a la borsa espanyola. De fet, l'empresa amb seu a Sant Cugat del Vallès, espera recaptar 500 milions d'euros dels seus inversors amb la sortida a borsa. Amb una facturació "envejable" de 1.347 milions d'euros el 2023 i una plantilla de 5.000 treballadors, encara la tercera ocasió en què el gegant alimentari busca sortir a borsa i sembla que la tercera "és la bona". Qui hi ha a darrere? Els germans Jordi, Anna i Eva Gallés Gabarró que tenen la majoria del capital de l'empresa (73%) amb una de les possibles sortides al parquet borsari més grans que es recorden des del 2021.

 

Les xifres d'Europastry: 1.347 milions d'euros de facturació, 5.000 treballadors i majoria de capital familiar

Per entendre la magnitud i impacte d'Europastry, cal radiografiar detalladament la multinacional. En primer lloc, la companyia liderada per Pere Gallés es va fundar el 1987 i compta amb 37 anys d'història. Actualment, ven els seus productes a 80 països i té 26 plantes de producció repartides per tot el món, incloent-hi els Estats Units i Mèxic. La seva plantilla s'acosta a les 5.000 persones, tal com s'ha esmentat anteriorment. Els seus pans precuinats es consumeixen als supermercats, hotels, restaurants i bars de més de 80 països.

 

Per regions, el mercat Ibèric ha suposat el 2023 aproximadament el 55% de la facturació de la companyia, sent Amèrica del Nord el seu segon mercat més rellevant i Centreeuropa el tercer. A més a més, durant el 2023 la companyia ha posat en marxa les ampliacions de les plantes de Azuqueca de Henares, Oldenzaal als Països Baixos i Laurens als Estats Units, així com el nou centre d'R+D, Cereal, a Barberá del Vallès, molt a prop de la seu central.

Europastry inverteix més de 100 milions d'euros en innovació i investigació anualment, que li permet introduir al mercat mig miler de primícies

Malgrat que alguna empresa catalana sovint pateix l'estereotip de "garrepa", aquest no és el cas d'Europastry, que no escatima despeses. I és que, anualment, inverteix més de 100 milions d'euros en innovació i investigació, que li permet introduir al mercat mig miler de primícies en un sector altament competitiu. Segons expliquen des de la companyia, es posiciona al top 3 global amb més d'un 50% del seu negoci procedent del mercat internacional i amb un clar lideratge a Espanya. La companyia ha combinat el creixement orgànic amb les operacions corporatives com l'adquisició del negoci líder de galetes i muffins congelats a Europa de Dawn Foods.

Segons un informe de KBV Research, s'espera que la mida del mercat de masses congelades de forn arribi a escala global als 43.700 milions de dòlars el 2030, i creix a un ritme anual proper al 6%.

Qui és qui a Europastry?

Europastry té 5.000 treballadors | EP
Europastry té 5.000 treballadors | EP

En aquests moments, el fabricant de pa està d'"enhorabona" perquè de forma preliminar li atorguen una valoració mínima de 2.000 milions d'euros. El 73% del capital està en mans de la família fundadora, en aquest cas dels germans Jordi, Anna i Eva Gallés Gabarró. El 7% està en mans dels executius del grup, liderats pel director general Jordi Morral Hospital, que ocupa el càrrec des de fa dus dècades. Finalment, el 20% restant està en mans del consorci inversor madrileny MCH, que participa a Europastry des del 2011. 

El 73% del capital està en mans de la família fundadora, en aquest cas dels germans Jordi, Anna i Eva Gallés Gabarró

Des de la multinacional catalana esperen poder entrar a borsa durant les pròximes setmanes, ja que en les dues anteriors ocasions "no els va sortir del tot bé". Tal com recull l'hemeroteca de la premsa econòmica de l'època, el 1998 el fundador Pere Gallés ho tenia tot llest per entrar a la borsa, però va haver d'abandonar la idea. El motiu? Una crisi va irrompre als fòrums borsaris a causa de l'enfonsament de les firmes tecnològiques. Gairebé una dècada després ho va tornar a intentar. El 2007 tampoc va funcionar, ja que, textualment "les taxacions no van satisfer les expectatives dels socis". Finalment, el patriarca va morir el 2010 i, sembla que el relleu generacional ha funcionat i el conglomerat alimentari ha triplicat la seva estructura.

Una entrada similar a Puig: quins són els pròxims passos?

El president i conseller delegat de Puig, Marc Puig, durant el toc de campana de l'empresa Puig a la sortida a Borsa | EP
El president i conseller delegat de Puig, Marc Puig, durant el toc de campana de l'empresa a la sortida a Borsa | EP

Són diverses les comparacions que ha rebut Europastry amb la sortida a borsa de Puig. En els pròxims dies, la companyia llançarà dues ofertes públiques successives, una de venda d'accions i una altra de subscripció. La primera serà de 600 milions d'euros i consistirà en una cessió de títols. La segona, xifrada en 225 milions, els permetrà fer més inversions i alleugerar un deute bancàri que ronda els 600 milions. De fet, s'espera que aquesta setmana presenti davant de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) el corresponent fullet informatiu de l'oferta pública de venda (OPV).

Recentment, la sortida de la multinacional Puig -i veurem si també Europastry- és la més gran d'una empresa catalana des del salt de Cellnex el 2015. Grífols, Fluidra, CaixaBank, Banc Sabadell, Almirall, Naturgy o Colonial són algunes de les principals empreses catalanes que també cotitzen a Borsa.