• Empresa
  • ¿Com castigarà Garamendi a Sánchez Llibre?

¿Com castigarà Garamendi a Sánchez Llibre?

Garamendi frena als qui volen apartar Sánchez Llibre de la CEOE i aquest als que volen que trenqui amb la patronal espanyola

Antonio Garamendi i Josep Sánchez Llibre, separats per José Ignacio Goirigolzarri, en l’acte del Corredor Mediterrani de la setmana passada a Barcelona | Lorena Sopêna | Europa Press
Antonio Garamendi i Josep Sánchez Llibre, separats per José Ignacio Goirigolzarri, en l’acte del Corredor Mediterrani de la setmana passada a Barcelona | Lorena Sopêna | Europa Press
Barcelona
25 de Novembre de 2022

Un cop reelegit com a president de la CEOE, Antonio Garamendi té gairebé un mes, fins el 21 de desembre, quan es constituirà el nou comitè executiu de la patronal espanyola, per decidir que fer amb Josep Sánchez Llibre. Si bé tothom dona per segur que Foment del Treball mantindrà una de les vicepresidències, precisament per ser la principal organització territorial, Garamendi por castigar-lo. I en el seu entorn demanen represàlies.

 

Després de ser reelegit, Garamendi va llançar un missatge d’unitat quan va afirmar que era l’hora de treballar “tots junts”. Sobre la seva rival electoral, Virginia Guinda, vicepresidenta i portaveu de Foment del Treball, el basc va dir que no sobrava ningú. Però, quin paper reserva a Sánchez Llibre?

Garamendi ha parat els dirigents del seu entorn que volen apartar Foment dels òrgans de govern de la CEOE, de la mateixa manera que Sánchez Llibre no ha fet cas a les veus, entre les quals hi ha un dels seus col·laboradors més propers, perquè trenqui amb la patronal espanyola. Mantindran les formes.

 

Fonts de Foment del Treball confien en que “no passarà res”: la patronal catalana retindrà una de les vicepresidències de la CEOE, que serà per a Sánchez Llibre si aquest està disposat a repetir en el càrrec. Des de la patronal madrilenya CEIM només precisen que, si Sánchez Llibre continua, que esperen que sigui així, “s’haurà de menjar alguns gripaus” per desafiar Garamendi a unes eleccions. Si bé tothom dona per fet que Garamendi li oferirà una de les onze vicepresidències, no està gens clar que Sánchez Llibre continuï exercint la seva influència en l'àrea de les relacions de la CEOE amb les Corts espanyoles. Podria rebaixar-lo a “vicepresident florero”, adverteixen.

Garamendi va treure a Sánchez Llibre “l’exclusiva” de les relacions de la CEOE amb les Corts espanyoles

A Sánchez Llibre tant se li’n dona la vicepresidència perquè, en realitat, l'atrau més continuar influint en les relacions de la gran patronal espanyola amb les institucions polítiques, un paper que va començar quan Joan Rosell presidia la CEOE. Les fonts consultades apunten que un dels motius de l’enfrontament de Sánchez Llibre amb Garamendi és que li va treure “l’exclusiva” de les relacions amb les Corts i va anar diluint la seva funció. Precisen que l’exministra popular Fátima Báñez, presidenta de la Fundació CEOE des de juliol de 2020, ha agafat cada cop més protagonisme en els contactes amb les formacions i institucions polítiques.

Durant la campanya, diverses informacions periodístiques de digitals madrilenys han atacat Sánchez Llibre precisament per lobbista. En aquest sentit, han recordat la seva relació amb Vicente Martínez Pujalte, exdiputat murcià del PP, ara en el món dels negocis, que exerceix de fa temps com a membre del consell assessor del president de Foment del Treball. Sánchez Llibre sempre ha defensar l’acció de lobby davant les institucions.

Les eleccions a la CEOE han desgastat Sánchez Llibre i han debilitat Foment del Treball perquè els resultat ha sigut una “derrota”, segons reconeixen fins i tot els que van votar per Guinda. Un d’aquests assenyala que no s’esperaven arribar al 30%, com va anunciar la candidata catalana en la campanya, però si superar el 20%, un llindar que els conferia una certa força interna. El problema és que es va quedar amb el 13,5%, amb només 87 vots, menys dels que preveien abans de la votació.

Guinda va esgarrapar pocs vots més enllà de Foment –dels 45 electors amb dret a vot, només 37 van poder viatjar a Madrid– i de la resta d’organitzacions que li donaven suport –10 electors més, comptant Faconauto (concessionaris de vehicles), Acogen (cogeneració energètica) i Fecic (càrnia)–. Les fonts consultades indiquen que la resta de vots van venir de les patronals valencianes que, si bé es van alinear públicament amb Garamendi, van tenir desertors en les seves files.

Garamendi té oposició interna, però Guinda i Sánchez Llibre no han aconseguit aglutinar-la al seu favor

Dins de la CEOE hi ha altres organitzacions crítiques amb Garamendi com la madrilenya CEIM, Cepyme, Anfac o l’agrícola Asaja, però una darrere l’altra també es van situar pel vot a favor a Garamendi. A sobre, dels 789 electors amb dret a vot en aquests comicis prop d’un 20% va preferir quedar-se a casa. Garamendi té oposició interna, però Guinda, amb el suport de Sánchez Llibre, no van aconseguir aglutinar-lo al seu favor. Un dels seus votants apunta que no va ajudar que s’anunciés la candidatura tan tard, amb tan poc temps de campanya, perquè “costa canviar el vot” en unes eleccions patronals. També indiquen que els va mancar “discurs”.

Ara com ara, Foment està lluny de llançar una alternativa amb èxit de cara a les eleccions de la CEOE de 2026, en les quals Garamendi no es podrà presentar per la limitació de mandats. Sánchez Llibre donarà explicacions al comitè executiu i junta directiva de Foment en la reunió ordinària prevista pel primer dilluns de desembre.