Hi ha nissagues familiars àmpliament reconegudes a Catalunya. Des de germans i germanes que han aixecat supermercats, farmacèutiques, immobiliàries, equips de futbol o els "reis de la piscina". A continuació, en el Dia Mundial del Germà que se celebra cada 5 de setembre, un recull de 7 parelles de germans que han canviat, i molt, l'ecosistema empresarial català.
1. Els germans Joan i Josep Font de Bonpreu
Bonpreu és un emblema de l'alimentació a Catalunya, amb una aposta ferma pel català entre els seus productes. De fet, és el segon supermercat amb seu al país, en nombre de facturació, per darrere de BonÀrea. Pel que fa a xifres, va superar les previsions de 1.900 milions d’euros de facturació trencant la barrera dels 2.000 milions. El grup va tancar el 2022 amb 204 punts de venda i una plantilla de 9.668 treballadors.
Amb seu a les Masies de Voltregà (Osona) Joan Font i Josep Font van impulsar el primer establiment a Manlleu el 1974. Ràpidament van ampliar la xarxa de botigues fins a l'imperi que és ara. Tanmateix, la seva relació no "ha acabat bé". El 2019 van separar-se i van posar punt final al litigi formalitzant l'acord de compravenda per part de Bonpreu Holding, propietat de Joan Font, a Espai d'Inversions, propietat de Josep Font, del 50% de les accions del Grup Bonpreu.
De moment mantenen una destacada activitat inversora, si bé ara ho fan per separat, a través de les seves respectives patrimonials, fons i societats de capital risc. Cadascú inverteix en més d’una vintena de societats. I el més actiu és Josep, el germà petit, que fa tres anys va sortir de la cadena de supermercats. Com a curiositat, pel que fa als que s’han incorporat a l’última edició de la llista dels més rics de Forbes, destaca Joan Font (Bon Preu), en la posició 90.
2. Antonio Gallardo Ballart i Jorge Gallardo Ballart d'Almirall
Els germans Antonio i Jorge Gallardo Ballart són accionistes dels laboratoris Almirall i es calcula que disposen de 900 milions d'euros cadascun. Antonio Gallardo Ballart es va incorporar a Almirall amb 16 anys. A la companyia ha ocupat diversos càrrecs de rellevància com el de director comercial i de màrqueting, sent responsable del llançament de productes clau com Almax, Cleboril i Ebastel, així com de diferents productes sota llicència. A més, va ser president d'Almirall fins que va deixar el càrrec en mans del seu germà, Jorge Gallardo Ballart, i vicepresident i conseller fins al 2014. Actualment és vicepresident d'honor del grup farmacèutic espanyol.
El benjamí dels germans és en Jorge Gallardo Ballart. Es va incorporar a Almirall el 1965 després de graduar-se com a Enginyer Industrial i el 1972 va obtenir el seu doctorat. A la farma va exercir com a conseller delegat del 1997 al 2011 i va ser president i conseller delegat des del 2001 al 2011. Des d'aleshores i fins al febrer del 2022 va ocupar el càrrec de president, moment en què va decidir retirar-se del consell d'administració d'Almirall. Dels dos germans és la cara més coneguda. Entre els mèrits de Jorge Gallardo Ballart hi ha la posada en marxa del nou centre de recerca i desenvolupament (R+D) d'Almirall el 1995, l'expansió internacional de la companyia a Europa i els Estats Units, la sortida a borsa el 2007 i el llançament de nous productes per a dermatologia i estètica a partir del 2014.
3. Imma Amat i Joana Amat
Les germanes Amat són unes de les empresàries més conegudes del sector immobiliari català. Es tracta d'una empresa familiar fundada el 1948 per Joan Amat i dirigida des de 1952 per Concepció Amigó, vídua Amat. El 1990 la direcció va passar a Immaculada Amat i Joana Amat i ja el 2010 s’incorpora la tercera generació: Guifré i Martina Homedes Amat, i Nadia Massagué Amat.
Des de 2018 Guifré Homedes Amat assumeix la Direcció General d’Amat Immobiliaris. Amat Immobiliaris va celebrar fa uns mesos els 75 anys en un acte que va omplir l’Auditori de Barcelona amb 600 persones. La presència en directe, o en vídeo, de Pere Aragonès, Jordi Pujol, Artur Mas, José Montilla, Quim Torra i Carles Puigdemont ja indica la importància d’aquesta immobiliària que gestiona 14.000 pisos. Com a curiositat, han portat una empresa que durant dècades només contractava dones. De fet, la llei d’igualtat del 2008 va obligar-les a contractar homes.
Des d'Amat Immobiliars durant dècades només han contractat dones
Finalment, la immobiliàriava va tancar l'exercici 2022 amb una facturació de 5,32 milions d'euros, una xifra pràcticament idèntica a la de 2021. El resultat, aquesta vegada, ha estat empès pel bon comportament del mercat de segona mà, que va créixer un 21%.
4. Pep Guardiola i Pere Guardiola
Pere Guardiola ha deixat de ser el germà "desconegut" de Pep Guardiola, l'exfutbolista i entrenador de futbol del Barça i ara a les files del Manchester City. L'any 2017 va passar a tenir el 16% de les accions del Girona i des del 2020 és el president del Consell d'Administració. Amb ell, el creixement del club gironí ha estat espectacular.
Pere Guardiola, com també el seu mediàtic germà, és un home de futbol, des que de ben petit va començar a donar-li puntades a una pilota al Gimnàstic de Manresa. Després de practicar-lo 15 anys, el 1997 va penjar les botes per començar la seva carrera professional a Nike. A la multinacional nord-americana de roba esportiva va dur a terme diverses funcions, des de la captació de joves promeses a liderar la relació de la companyia amb els jugadors del FC Barcelona i la selecció espanyola, passant per la gestió de la logística de dues icones com Ronaldo i Ronaldinho i convertint-se finalment en el Football Manager d’Espanya i Portugal.
Pere Guardiola és un dels líders del Girona de futbol
L’any 2009 va fundar Media Base Sports, una agència de representació de futbolistes global, per la qual han passat aquesta darrera dècada entrenadors i jugadors de primer nivell com Pep Guardiola, Andrés Iniesta, Luis Suárez o Thiago Alcántara.
5. Jordi i Josep Ametller, els reis de la fruita i la verdura
El Grup Ametller Origen, més conegut per la seva marca comercial Casa Ametller, és un grup empresarial format per onze empreses, més de 120 punts de venda propis especialitzat en la distribució de productes alimentaris. El grup va assolir una facturació de 453 milions d'euros l'any 2022, un 17% més respecte a l'exercici anterior, per la bona marxa de les vendes de la xarxa de 128 botigues, amb un pes molt important en fruita i verdura. Té les oficines centrals a Sant Pere Molanta, al municipi d'Olèrdola (Alt Penedès).
Tal com apunta Jordi Tarragona a 'Els orígens dels Ametller', Josep Ametller li va proposar a Jordi Ametller que es fes càrrec de la producció agrícola mentre ell es dedicava a la resta. I és que tenen caràcters molt complementaris: un és clarament extrovertit i l'altre prefereix un perfil el més baix possible. Tenen una "química especial, i és que els negocis s'han de muntar amb qui t'entens bé".
En teoria, es reuneixen cada dimarts, però van a un ritme que no tenen temps ni de barallar-se. Són socis al 50% i no els fa por el risc de bloqueig, perquè "si has de votar malament, és que hi ha un problema de fons". A la pràctica, tenen vot de qualitat: Jordi pels temes de producció agrícola i Josep pels comercials.
El grup va assolir una facturació de 453 milions d'euros l'any 2022
En aquests moments, no segueixen moltes de les recomanacions que es farien a una empresa familiar. Les retribucions dels dos socis segueixen el principi igualitari; no hi ha externs al govern; no hi ha previsió de representació de menors i, per això, s'aplicaria la previsió legal i la tindria la parella. No tenen protocol, perquè "els fa mandra i el veuen molt lluny". Tanmateix, l'economista Tarragona té clar que "es tracta de germans generosos, que es respecten, es compenetren, es comuniquen i mantenen una bona relació personal; però més aviat que tard, hauran de posar fil a l'agulla si volen que la següent generació continuï com a família empresària".
6. Eloi Planes i Eulàlia Planes, la gran família de Fluidra
Presidir un grup d’empreses líder al seu sector, amb sucursals pròpies a 44 països i un equip humà de 4.200 treballadors no és una tasca fàcil. Però per a Eloi Planes i Eulàlia Planes, que han estat capaços de liderar la integració i, més difícil encara, la successió de la segona generació d’una companyia amb quatre famílies, tot és factible. Des de la seva creació el 1969, Fluidra ha aconseguit convertir-se en l'empresa líder al sector de la piscina i el wellness.
"Avui parlem d’un holding que es dedica bàsicament a fabricar el material associat a la indústria de la piscina de caràcter ampli, col·lectiu: residencial, comercial, centres de wellness, parcs aquàtics, grans aquaris… Cobrim tot el cicle del producte", apunta Eloi Planes. Com a curiositat, la companyia va ser seleccionada per formar part de l'Ibex 35. Es fan importants adquisicions als Estats Units i a Bèlgica. Avui dia, al Consell d’Administració hi ha representació de les quatre famílies de la companyia, a través dels respectius fills dels fundadors.
Fluidra va ser seleccionada per formar part de l'Ibex 35
En aquest cas, la germana petita Eulàlia Planes és CEO de Dispur, el braç inversor del family office de la família Planes, una de les quatre fundadores de Fluidra. També apunta la importància de la comunicació entre els quatre germans. "Celebrem una trobada en què només anem nosaltres de dijous a la tarda i tot divendres i ens preguntem com estem per saber si veiem bé l'estructura d'inversió del family office". També és fonamental el paper de l'assessor independent, que no té vot, però que intenta oferir un consens.
Bonustrack: cosines que són "germanes". El cas de les Daurella
La presidenta de Coca-Cola Europacific Partners, Sol Daurella, disposa de 1.700 milions d'euros a la seva fortuna. Com apunta l'escriptor Toni Rodríguez a Petjades d'Empresa, "és una de les empresàries més productives i alhora menys coneguda del món empresarial català, espanyol, europeu i mundial, que són els espais geogràfics on actua. Discreta, altament eficient i aficionada a l’esquí, el golf i els cavalls, es diria que du l'ofici a la sang, com a neta d’un emprenedor que es deia Santiago Daurella; filla d’un empresari amb visió internacional que es deia Josep Daurella i esposa en segones núpcies d’un altre empresari i refinat gastrònom que es diu Carles Vilarrubí i Carrió".
Formada a Suïssa, llicenciada en Ciències Empresarials, MBA per ESADE i màster en Finances per la Universitat de Berkeley, no és la típica hereva de tercera generació al·lèrgica a les responsabilitats executives del llegat familiar. Ans al contrari, va començar a treballar a Cobega l'any 1993, quan en tenia 27, i l'any 2012 va accedir a la presidència executiva, just un any abans d’emprendre la fusió de tota la resta de plantes embotelladores d'Espanya, sota el nom de Coca-Cola Iberian Partners, que també va presidir.
La presidenta de Coca-Cola Europacific Partners, Sol Daurella, disposa de 1.700 milions d'euros a la seva fortuna
Cosina de la Sol Daurella de la Coca-Cola, Carmen Daurella és accionista de Coca-Cola Europacific Partners. Quan va començar a treballar a Cobega, el 1993, ho va fer com a vicepresidenta i consellera delegada, càrrecs que va compartir amb altres familiars. També és propietària de múltiples cavalls campions, però els seus interessos van més enllà del món de l'equitació. De fet, el 1987 Carmen va fundar una vinya exclusiva a Espanya: Bodegas Roda. Des de Forbes calculen un patrimoni de 900 milions d'euros. És difícil trobar fotografies seves, ja que li agrada mantenir-se en l'anonimat.