Holded, un ajudant sexy per a les gestions empresarials

L'empresa catalana deixa clar que no treballarà per a grans empreses i se centra només en pimes

Javi Fondevila i Bernat Ripoll són els fundadors de Holded | Cedida Javi Fondevila i Bernat Ripoll són els fundadors de Holded | Cedida

La digitalització i l'automatització de les empreses cada vegada és un procés més feixuc. Tot i això les grans companyies sempre han tingut un departament encarregat de gestionar nòmines, recursos, contractes, en definitiva, totes les tramitacions per fer el tancament de l'any; però, i les pimes? Les petites i mitjanes empreses que tot i no tenir la gran envergadura de les altres necessiten gestionar els seus recursos administratius, també constitueixen una gran part del mercat. I és per ajudar a aquest sector que Javi Fondevila i Bernat Ripoll van crear Holded, un ERP - Enterprise Resource Planning (sistema de planificació de recursos empresarials) - dedicat, exclusivament per ajudar a petites i mitjanes empreses.

Ambdós socis i fundadors no eren companys de classe ni amics, compartien una passió: els esports de neu, però també van descobrir que els unia una altra cosa, la necessitat d'ajudar a les pimes: "Vam posar-nos en contacte i des del primer moment vam tenir clar que el nostre objectiu seria ajudar a aquelles empreses petites que necessiten un ERP", recorda Fondevila. En aquest sentit, els dos fundadors es van posar a treballar en les mancances que tenia el mercat dels ERP, un sector que, el 2016 quan l'empresa va néixer, encara no hi havia tanta competència com ara. "El primer pas va ser tancar-nos els dos sols per millorar el que enteníem nosaltres com al procés de gestionar empreses", explica Ripoll.

Així doncs, aquell mateix 2016 van obtenir la seva primera font de finançament a través de Seedrocket, una acceleradora de startups de base tecnològica, i des de llavors, han passat tres rondes més i bastants més diners, que han aconseguit que el somni d'aquests dos fundadors es convertís en un ERP per a pimes a Espanya i França, que dóna feina a unes 90 persones: "Des que vam començar no hem parat, de vegades costa assimilar-ho", descriu Fondevila. Seguint aquesta mateixa línia, Holded ja ha ajudat a unes 80.000 petites empreses espanyoles i franceses a gestionar les seves factures, nòmines, recursos i tancaments.

 

Fondevila "Sempre que em pregunten per Holded explico que és un programari bonic i intuïtiu"

Però realment com funciona Holded? Doncs bé, és un programari encarregat de gestionar empreses. Amb un model de subscripció, la companyia accedeix a diferents tipus d'ajudes, depenen del tipus de pimes, la subscripció és d'una manera o d'una altra: "Nosaltres comencem ajudant amb les factures i el mateix Holded es va adaptant a les necessitats de les empreses", diu Ripoll. D'aquesta manera, si l'empresa creix, Holded la segueix, com si s'anessin desbloquejant les noves pantalles d'un videojoc a mesura que vas avançant. "Sempre que em pregunten per Holded explico que és un programari bonic i intuïtiu", remarca Fondevila.

De pimes per a pimes

Aquests empresaris han anat avançant a mesura que ha anat creixent la seva companyia, tot i això Holded té una essència que tenen clar que no volen perdre: la necessitat d'estar dedicats únicament a pimes. "Vam començar treballant amb pimes i per molt que creixem aquest és el nostre públic objectiu", explica Fondevila. I és que, en moltes ocasions, empreses de gestió d'altres empreses o de programaris fan el gran salt al mercat un cop aconsegueixen l'èxit, és a dir, comencen per les pimes per dedicar-se a les grans companyies en poc temps. Aquest no és el cas de Holded, "Ajudar a la petita empresa és el nostre objectiu des del principi, escalar seria canviar el nostre negoci; tenim clar que en els pròxims cinc anys seguirem aquí", afegeix el fundador.

Gràcies a la perseverança en voler dedicar-se a la petita i mitjana empresa, Holded sí que ha fet el salt internacional i de moment opera a tot l'Estat i a França. "Coneixíem bé França per la nostra passió pels esports de neu i això també comportava que tinguéssim molts contactes allà", recorda Ripoll. Un argument que també comparteix Fondevila i afegeix que "França té moltes similituds amb Espanya, culturalment i socialment i per això era una gran candidata".

El valor afegit

Fondevila i Ripoll dirigeixen una companyia de gairebé un centenar de treballadors, una xifra molt elevada quan es parla d'un ERP. Sembla que no sigui possible que una empresa que treballa per a petites empreses hagi crescut tant en qüestió de cinc anys, però Ripoll assegura que ells sempre han intentat fer d'un programari que de normal és "avorrit" una cosa "sexy". D'aquesta manera, el fundador explica que han adaptat la seva pàgina i el seu servidor perquè convidi a ser utilitzat: "Nosaltres sabem que venem un programari, però a ulls del consumidor ha de ser quelcom útil i dinàmic", remarca.

Més info: Ekon, evangelitzant sobre software empresarial des dels anys 60

A més, aquesta necessitat de donar un valor afegit al seu producte també és aplicable al funcionament intern de les seves oficines: "No crec que sigui el somni de ningú treballar en una companyia de programari per a empreses, per això hi hem d'afegir una proposta de valor", descriu Ripoll al parlar del seu equip i de la necessitat de crear un ambient de treball correcte, però dinàmic. "Qualsevol proposta que facis, tant als teus clients com als teus treballadors ha de ser de valor i, perquè no, fer un gir de 180 graus".

Holded s'ha convertit en una marca molt potent, nascuda i criada a Barcelona, amb grans aspiracions i l'objectiu d'ajudar a les petites i mitjanes empreses, una aposta arriscada, però també amb una proposta de gran valor al darrere. Tal com expliquen els fundadors: "Volíem crear una marca pròpia amb un nom que no existís, que no sortís a Google", i està clar que ho han aconseguit.

Més informació
Shimoku, una solució en cinc clics per a les empreses
Avui et destaquem
El més llegit