La Cambra digital, emprenedoria sense barreres

La Cambra de Comerç de Barcelona inaugura una aplicació digital per fer camí cap a la transformació tecnològica

El nou espai digital permet que els emprenedors puguin compartir idees i col·laborar en projectes | iStock El nou espai digital permet que els emprenedors puguin compartir idees i col·laborar en projectes | iStock

Una pandèmia mundial mai porta bones notícies i des de fa més d’un any hem pogut corroborar aquesta realitat. Tot i això, com deia Albert Einstein, “de totes les crisis se’n poden treure oportunitats”. I aquest és el cas de la Cambra de Comerç de Barcelona que, juntament amb entitats i organitzacions col·laboradores, ha inaugurat un nou hub digital per a reflotar pimes i emprenedors i apropar-los a aquesta desitjada transformació digital.

“Fa uns anys, m’haurien titllat d’utòpica si hagués plantejat la creació d’un hub digital”, ha explicat Mònica Roca, presidenta en funcions de la Cambra de Comerç de Barcelona. En aquest sentit, la presidenta ha fet referència a l’acceleració de tots aquests processos i passos cap a la digitalització. És cert, que sense la crisi de la covid-19 moltes de les empreses que avui dia utilitzen el teletreball com a eina predilecta no s’haguessin plantejat en un futur pròxim fer aquest canvi.

D’aquesta acceleració neix el nou hub de la Cambra. “Volem construir un espai on pimes i emprenedors puguin compartir, sentir, pensar i col·laborar entre ells per a millorar el teixit empresarial”, ha dit Roca. D’altra banda, el president de la Cambra de Comerç d’Espanya, José Luís Bonet ha descrit la situació actual com a una oportunitat per a millorar l’economia i assegurar-li un bon futur: “El nou temps ens marca tres pautes claus a seguir: la formació, la digitalització i la sostenibilitat, però encara m’agradaria afegir-n’hi una, la internacionalització”.

Bonet: “El nou temps ens marca tres pautes claus a seguir: la formació, la digitalització i la sostenibilitat"

I seguint amb aquesta mateixa línia sobre la internacionalització i un món sense barreres geogràfiques gràcies a les noves tecnologies, Mònica Roca ha presentat un prototip del Hub digital català, que no només serà un espai físic, sinó que una plataforma artificial serà l’encarregada de proporcionar a tots els participants les eines i consells per a créixer com a empreses sense moure’s de casa. “L’aplicació ajudarà a emprenedors de dins del territori a compartir i intercanviar idees sense barreres geogràfiques”. A més, l’aplicació jugarà amb un espai fictici, on els emprenedors es passejaran amb avatars per les diferents sales i podran interactuar entre ells, molt semblant al mític joc de recreació dels Sims.

La fundació Incide, també dirigida per José Luís Bonet, ha estat una de les principals ajudes que ha tingut la Cambra de Comerç de Barcelona per obrir aquest nou hub. Des d’Incide han donat molta importància al coworking i la necessitat de recordar a les petites i mitjanes empreses que “són la seva prioritat” i volen transformar els processos per millorar el seu estatus: “Si vosaltres avanceu, la societat avança”, ha declarat Roca.

L’emprenedoria és el futur

Tal com ha descrit Bonet, una de cada tres llars d’Espanya no té a ningú cobrant, és a dir, uns 6 milions de llars dins del territori viuen sense que hi entri un salari digne a casa, “exceptuant és clar, l’economia submergida”. Dins d’aquesta reflexió, el president de la Cambra de Comerç d’Espanya ha demanat que cuidem l’emprenedoria i ensenyem a les futures generacions el que els pot donar tenir idees. “Incorporar les noves tecnologies en l’educació és una tasca que ensenyarà a les noves generacions a establir vincles entre la intel·ligència artificial i el món que els envolta”.

Més info: Política (o no) a la Cambra de Comerç de Barcelona

A part, el president d’Incide també ha recordat que les empreses “han d’estar al servei de la societat i, per tant, el canvi és urgent”. Moltes de les necessitats de les empreses passen per aquesta conversió digital i per aquest motiu es necessita molta formació de personal i ajudar a aconseguir que els treballadors se sentin còmodes davant del canvi: “hem de pujar al tren del canvi, primer Barcelona amb el nou hub, després Catalunya i seguida d’Espanya”.

Altres projectes espanyols

La ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, ha fet la cloenda d'aquesta inauguració. Ha agraït a la Cambra de Comerç de Barcelona la creació d’un projecte “ambiciós i innovador” i ha destacat que “la pandèmia no pot parar-nos”. Tot i això, també ha recordat que des de l’Estat espanyol s’han aprovat o s’estan coent alguns plans que podrien marcar la diferència envers la transformació tecnològica.

Maroto: “La pandèmia no pot parar-nos”

Entre ells ha mencionat un pla de digitalització que invertiria al voltant d'uns 4.400 milions d’euros en la formació i digitalització del personal empresarial. Segons ha afirmat Maroto, "el pla aconseguiria arribar a l’objectiu de donar suport a mig milió de pimes, una xifra que equival a la meitat de petites i mitjanes empreses al territori espanyol".

Un altre dels plans més innovadors que ha remarcat la ministra és l’estratègia Espanya Nación Emprendedora, un pla innovador que es va presentar fa uns dies des del Govern espanyol i que consisteix en 50 mesures claus per a portar al país cap a una digitalització ràpida i eficient. “Entre aquestes propostes claus hi ha la Llei de Startups que em sembla molt útil davant de l’espai de col·laboració que estem inaugurant”, ha descrit Maroto.

Si una cosa ha de quedar-nos gravada, és que el teletreball i les noves tecnologies han vingut per quedar-se. Des de la Cambra de Comerç de Barcelona han recordat els fons europeus i el molt que podrien aportar no només a aquests nous projectes sinó als que encara s’estan incubant. Tal com ha reiterat Mònica Roca, “tenim molta feina feta però ens en queda molta per fer”.

Més informació
El Barcelona Tech City impulsa un 'hub' sobre urbanisme
Avui et destaquem
El més llegit