
Després que la Comissió dels Mercats i la Competència (CNMC) hagi avalat l'OPA del BBVA al Banc Sabadell amb compromisos, aquesta passa a les mans del govern espanyol, que s'hi ha mostrat en contra des d'un principi. La decisió de la CNMC està a punt de comunicació oficial i arriba després de gairebé sis mesos d'anàlisi en segona fase, ja que el regulador va considerar que hi havia "riscos potencials" per a la competència, sobretot en les pimes.
Mentre que el Banc Sabadell ja s'ha pronunciat i creu que la metodologia de la CNMC no permet conèixer les conseqüències de l'OPA del BBVA, el BBVA defensa els seus compromisos "sense precedents" i diu que "afavoreixen" el crèdit. A més, l'entitat ha dit que les mesures "preserven la competència", especialment a Catalunya.
Paral·lelament, també hi ha hagut diverses reaccions a la decisió. El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha recordat que a Catalunya hi ha "un model bancari arrelat al país, al seu teixit empresarial i a les seves empreses amb un compromís social", poc després que la CNMC hagi donat llum verda a l'OPA. Illa, per la seva banda, ha dit que l'executiu català analitzarà "amb rigor" l'informe que avui ha fet públic la CNMC, així com "totes les dades i anàlisis" que inclou, per "actuar amb coherència, defensant per damunt de tot els interessos de Catalunya".
Pimec ha expressat "preocupació i desacord" per la decisió de la CNMC de donar llum verda a l'OPA. La patronal considera que els compromisos que ha fixat el regulador són "absolutament insuficients" per mitigar els "riscos" per a la competència i accés al crèdit de les pimes i reclama al ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, que "defensi l'interès general" en la tercera fase de l'operació. En un comunicat, Pimec remarca que les mesures acordades "no garanteixen una protecció real i efectiva" per a les pimes, ni tampoc la "preservació" de l'equilibri territorial del sistema financer. També aposta per implementar "mecanismes de seguiment i supervisió externa".
Pimec remarca que les mesures acordades "no garanteixen una protecció real i efectiva" per a les pimes
Segons Pimec, la seva "preocupació" és "especialment rellevant" en un mercat financer amb "clars trets oligopolístics i amb dèficits de competència ja diagnosticats".
Per altra banda, l’associació d’accionistes minoritaris del Banc Sabadell creu que la credibilitat de la CNMC està “per terra” després de les filtracions dimecres de l’acord per avalar l’OPA del BBVA. En una entrevista al 324, el seu president Jordi Casas, ha exigit un “expedient informatiu” en l’òrgan de la Competència perquè van sortir informacions mentre els mercats eren oberts.
“És molt greu”, ha dit. Casas també ha advertit que ni tan sols els grans fons acudiran a l’OPA amb les condicions actuals, ja que anirien “a perdre diners”. El BBVA, ha dit, vol reduir la dependència a Mèxic i Turquia guanyant quota a Espanya. “El que no val és intentar resoldre problemes estructurals comprant barat”, ha avisat.
CCOO i UGT insten el govern espanyol a actuar per aturar l’opa del BBVA al Sabadell
CCOO i UGT de Catalunya ha instat aquest Primer de Maig al govern espanyol a actuar per aturar l’OPA. En declaracions als mitjans abans de l’inici de la manifestació de l’1 de Maig, el secretari general de la UGT, Camil Ros, ha expressat el seu “rebuig frontal” a la decisió de Competència, i ha advertit que l’opa “no aporta res de bo” ni per als treballadors, ni per a les pimes ni els autònoms. “Afectarà la gent normal”. Belén López, secretària general de CCOO, ha demanat que es vetlli per les condicions de treball dels empleats dels bancs i es garanteixi que no hi ha exclusió bancària ni es perd accés al crèdit.
A més, la presidenta d'Asufin (associació d'usuaris financers), Patricia Suárez, ha donat per fet el tancament d'oficines i els acomiadaments si l'OPA del BBVA sobre el Banc Sabadell prospera. "La magnitud? És el que falta per veure. Ens preocupa moltíssim", ha admès Suárez en declaracions a La 1. En aquest sentit, ha alertat sobre la concentració d'entitats bancàries i ha recordat que als anys 90 n'hi havia un centenar i actualment una dotzena. "Em costa creure que siguin bones notícies per als consumidors i les pimes", ha dit sobre l'operació. A més, la presidenta de l'entitat ha afirmat que la integració podria ser una realitat en els pròxims mesos si el govern també aprova l'operació i els accionistes accepten l'oferta.