
Els grans esdeveniments poden arribar a convertir-se en una experiència caòtica si els visitants no es preparen degudament. La gran quantitat d’activitats que s’hi duen a terme simultàniament a diferents espais, combinat amb els fluxos de gent en totes direccions i, a voltes, de la poca comunicació pública dels organitzadors, pot esguerrar la visita fàcilment. Però al mateix temps, una bona organització i el suport adequat pot ajudar a esprémer al màxim les hores que s’hi dediquin. Aquesta és la visió amb què neix Lainapp, un projecte tecnològic sorgit al Parc de Recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) que vol aprofitar la intel·ligència artificial per convertir-se en el nostre company de viatge en concerts, fires i congressos.
La proposta ideada per Gemma Galver, Ariana Calleja i Anna Arias, CEO, CTO i COO de Lainapp, respectivament, busca solucionar els maldecaps que els esdeveniments massius provoquen tant als assistents com als organitzadors. “Per als organitzadors, suposa un repte la gestió de recursos i saber com es mourà la gent, pels assistents, un excés d’informació provoca que no sàpigues què fer o què és el millor per a tu”, valora Galver.
A través d'IA generativa, Lainapp generarà itineraris personalitzats i modificables en temps real als usuaris de fires, congressos i concerts
És davant d’aquesta disjuntiva que les tres emprenedores han vist en la intel·ligència artificial generativa la solució per fer match entre les parts. Actualment en fase de desenvolupament, Lainapp aspira a convertir-se en un assistent multimodal que, mitjançant una conversa, proposa itineraris personalitzats als visitants. Aquestes rutes es preparen abans fins i tot del dia de l’esdeveniment amb un qüestionari específic, com exemplifica Calleja en el cas dels musicals: “L’assistent et fa una sèrie de preguntes, com ara quin horari et va bé, quines són les teves preferències musicals, si vols integrar Spotify… Et perfila com a usuari dins d’un segment”.
Personalització i guia a temps real
Amb la informació facilitada pel visitant, l’assistent selecciona els punts d’interès més destacables en cada cas i traça un itinerari tenint en compte variables com l’hora d’accés, el temps previst que s’hi dedicarà a l’esdeveniment, la distància entre els punts i l’inici de les activitats, entre altres. “Durant l’esdeveniment també està amb tu i es va adaptant”, assenyala Galver, “si estàs a una fira i et trobes un client, o si arribes i veus una cosa que t’interessa més… Recalcula i refà l’itinerari”.
Per poder tenir aquesta capacitat d’improvisació, l’aplicació necessita accés en temps real a la ubicació de l’usuari, un permís que, en cas que es concedeixi, també ajuda els organitzadors a tenir una visió panoràmica del públic de l’esdeveniment. Per una banda, suposa un canal de comunicació addicional amb els assistents, com explica la CEO de Lainapp: “Si hi ha un canvi d’horari o una emergència, permet avisar directament els usuaris”. Per l’altra, el fet de disposar d’informació geolocalitzada dels assistents en temps real (i anonimitzada, per protegir-ne la privacitat) els ofereix una comprensió més àmplia de les acumulacions de gent, de com es mouen i de quins apartats generen més interès.
Lainapp va ser un dels projectes guanyadors de la sisena edició del programa d'emprenedoria AI4ALL
El projecte de Lainapp sorgeix en el context de la sisena edició d’AI4ALL, un programa d’emprenedoria d’iniciatives basades en intel·ligència artificial impulsat pel Parc de Recerca UAB, el Centre de Visió per Computador (CVC), l’Escola d’Enginyeria de la UAB i l’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial (IIIA) del CSIC. Després de tres mesos de formació i preparació del projecte, LainApp va ser escollit com a guanyador de l’edició de 2024 juntament amb BrainMapp, fet que ha permès a les impulsores tirar endavant amb el projecte i assistir al congrés 4 Years from Now (4YFN) en un estand de la UAB. Actualment, es troben desenvolupant una primera versió pilot de l’assistent intel·ligent, amb la intenció de tancar-lo durant la tardor i començar-ne la comercialització a principis de 2026.