Lleida.net es llança a la conquesta d’Àfrica

La tecnologia que lidera Sisco Sapena dispara la facturació un 27% en el primer semestre d’aquest any

Sisco Sapena, fundador i primer accionista de Lleida.net | EP Sisco Sapena, fundador i primer accionista de Lleida.net | EP

Lleida.Net, la tecnològica liderada per Francesc ‘Sisco’ Sapena, està en plena expansió internacional i, especialment, pel continent africà. Es tracta del líder europeu en certificació electrónica. En el primer semestre d’aquest any ha disparat la facturació fins els 10,5 milions d’euros, un 27% més que en el mateix període de l’any passat.

Lleidanetworks Serveis Telemàtics, coneguda per la marca Lleida.net, fonamenta el creixement en l’expansió internacional i en la compra d’empreses complementàries. Un portaveu de la companyia confirma que segueixen buscant empreses que “siguin compatibles amb l’estructura” de Lleida.net. Indica que continuen estudiant possibles adquisicions al mateix temps que amplien les xarxes comercials arreu del món.

Precisament, aquesta setmana han anunciat la quarta patent a Sud-àfrica en el camp de les comunicacions electròniques certificades. Amb aquesta, ja sumen 213 patents en 60 països de cinc continents.

Operen a Sud-africa, Botswana, Angola, Djibouti, Nigèria, Egipte i al Marroc 

Si bé van entrar a l’Àfrica fa uns anys pel país situat més al sud, s’estan expandint amb força per aquest continent sobretot des que, el juliol de l’any passat, van signar un acord marc amb la Unió Postal Panafricana (PAPU). Des d’aleshores, també operen a Botswana, Angola, Djibouti, Nigèria, Egipte i el Marroc, segons precisen fonts de la companyia. És un mercat emergent.

Però el gruix dels seus clients internacionals es troba a Europa i Amèrica. Compten amb filials als Estats Units, Gran Bretanya i en diversos països llatinoamericans entre els quals destaca Colòmbia, el seu segon millor client internacional.

S'ha especialitzat en el segment de la firma, notificació i contractació digital. El seu producte més conegut són les comunicacions certificades via SMS o e-mail que substitueixen el burofax amb una reducció de preu del 95%. Les administracions públiques i els tribunals de justícia han acceptat com a vàlida aquest tipus de certificació documental.

Lleida.net cotitza en el segment tecnològic de tres borses: l’espanyola BME Growth (des de 2015), la francesa Euronext (des de 2018) i la nord-americana OTC Markets (2020).

Les compres d’empreses i ampliació de personal llasten els resultats

Segons la informació que faciliten als seus accionistes, en el segon semestre d’aquest any va facturar 10,53 milions d’euros, un 27% més que els 8,29 milions del mateix període de 2021. No obstant, ha perdut 116.000 euros, un -118% respecte els 649.000 euros de guanys del primer semestre de l’any passat.

En paral·lel, les despeses de personal s’han incrementat fins els 3,17 milions d’euros en els primers sis mesos d’aquest any, un 65% més. La companyia atribueix aquest increment a la subrogació del personal d’Indenova, companyia valenciana adquirida a finals de l’any passat, així com al reforçament de la plantilla a Llatinoamèrica. La companyia compta en l’actualitat amb 181 empleats. El sou mitjà ha baixat des dels 36.600 euros bruts anuals del primer semestre del 2021 als 35.000 euros d’aquest any, un descens del 4%.

Precisament per l’increment de les inversions en personal, així com per la participació en fires i despeses d’homologacions, l’ebitda ha caigut des de l’1.19 milions d’euros del primer semestre de 2021 a 910.000 euros en el d’aquest 2022. El deute financer total s’ha situat a juny de 2022 en 10,77 milions d’euros, un 9% menys que els 11,7 milions d’un any abans.

 

El fundador, Sisco Sapena, amplia la seva participació fins el 34,7%

El fundador de la companyia, Sisco Sapena (Lleida, 1967), també n’és el primer accionista. En un fet rellevant comunicat l’11 d'agost passat s’informa que va comprar 25.000 noves accions, a un preu de 2,55 euros, que li han permés augmentar lleugerament la seva participació des del 34,58% fins a un 34,73%. En una sentencia de l’abril passat, el Tribunal Suprem va obligar a Banco Santander, SEPI i Enisa (empresa pública depenent del Ministeri d’Industria, segon accionista amb un 7%) a vendre les seves participacions, segons informacions d’Europa Press, però aquesta operació encara no s’ha tancat. La companyia compta amb més de 3.000 accionistes.

Més informació
Lleida.net tanca 2021 amb la millor producció de la seva història
"Les empreses necessiten saber com vendre a l'exterior"
Avui et destaquem
El més llegit