Mapsi Photonics, l’empresa que revolucionarà el mercat dels infrarojos

La startup catalana ha desenvolupat uns filtres òptics amb infrarojos que trenquen amb la tecnologia utilitzada "en els últims 60 anys"

Professional utilitzant una càmera tèrmica amb infrarojos | iStock Professional utilitzant una càmera tèrmica amb infrarojos | iStock

El silici pot convertir-se en el rei de tota una revolució. De fet, Mapsi Photonics, una startup catalana nascuda arran de la tesi doctoral de David Cardador i Daniel Segura a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), ha desenvolupat una tecnologia fotònica que utilitza el silici en els filtres òptics. Són filtres no visibles per l'ull humà utilitzats per a detectar temperatures, gasos, líquids o sòlids mitjançant infrarojos.

Els filtres de Mapsi Photonics serien, fent una analogia, com si ens poséssim unes ulleres que només ens deixessin veure el color blau, o aquells cossos que tinguessin una temperatura superior als 38 graus. Però amb la gran diferència que el seu filtre utilitza l'infraroig, no són lents, i, per tant, l'ull humà no ho percep.

Les seves aplicacions poden ser molt variades -indústria, medi ambient, sanitat, ciència...-, però ara mateix estan orientats a la indústria. La seva tecnologia permet, per exemple, la detecció de certs gasos en una combustió, per comprovar la qualitat d'aquesta. També serveix per determinar el nivell de contaminació: si s'està alliberant diòxid de carboni a l'atmosfera de manera excessiva o entra dins dels estàndards. També detecta el metà, gasos explosius, inflamables o molts altres.

La revolució del silici

Mapsi Photonics ha desenvolupat una tecnologia que trenca amb el sistema que "s'ha utilitzat durant els últims 60 anys per a la detecció de gasos, líquids i sòlids mitjançant infrarojos", explica David, CEO de l'empresa. Fins ara, la tecnologia utilitzada era multicapa: els filtres estaven compostos per capes de materials, alguns gruixuts, altres molt cars o, fins i tot, contaminants.

Els filtres que funcionen a la indústria, segons Cardador, "generen problemes d'adherència entre les capes i això acaba provocant una menor resolució de la imatge i una ampliació del marge d'error". Amb el silici solucionen aquest problema: és un únic material, redueix el cost, no presenta problemes d'adhesió i ofereix una alta resolució. A més, està preparat per treballar en ambients hostils.

Al mercat no hi ha ningú que treballi amb el silici per fer filtres d'infrarojos. De fet, Cardador admet que un dels reptes que tenen és "fer pedagogia amb el mercat, explicar els avantatges del silici".

Acceleradores, confiança i finançament

La startup catalana ha comptat, des de bon inici, amb un gran suport per part de diferents entitats d'emprenedoria o acceleradores catalanes, com Barcelona ActivaNetmentora, UPC Emprèn, Cornellà Open Future i IdeaBoosterLab d'Esade. Mapsi Photonics, a més, està aconseguint despertar la confiança dels inversors: el desembre del 2021 va aixecar una ronda d'inversió de 250.000 euros. També recentment han rebut la concessió d'un crèdit participatiu ENISA per a joves emprenedors i una ajuda Startup Capital d'Acció.

De la patent a la validació del mercat

Després de patentar la tecnologia i d'haver validat que hi ha una necessitat al mercat, l'equip de Mapsi Photonic està acabant de perfilar la tecnologia. Estan a les portes de la comercialització: fent una prova pilot amb una primera tanda de clients, amb l'objectiu d'acabar d'ajustar el producte i iniciar la seva comercialització, en el quart trimestre de l'any.

Més endavant, tenen la perspectiva de continuar desenvolupant la tecnologia cap a altres aplicacions, com la biodetecció, on encara estan en una fase d'experimentació. El filtre òptic de Mapsi Photonics, com té porositat, té una efectivitat altíssima. "Els nostres filtres, en ser porosos, permeten que flueixi el gas i el líquid, que entre pels porus i, per tant, incrementa l'efectivitat a l'hora de detectar glucosa o altres proteïnes a la sang", indica Cardador.

Més informació
X1 Wind crea una plataforma eòlica flotant que es recol·loca a favor del vent
Fregata Space, del monitoratge de l'aigua a la predicció
Toneo, la tecnologia catalana que ha interessat a Samsung i Huawei
Avui et destaquem
El més llegit