X1 Wind crea una plataforma eòlica flotant que es recol·loca a favor del vent

La startup catalana ha creat un primer prototip a Canàries i està treballant en un model escalable per comercialitzar

Plataforma eòlica marina flotant amb forma de trípode creada per X1 Wind | Cedida Plataforma eòlica marina flotant amb forma de trípode creada per X1 Wind | Cedida

A la transició energètica que viu Europa, els mars i els oceans tenen una posició clau. Un dels punts més importants de l'economia blava, aquella que veu en el mar un motor per al creixement de l'economia i la innovació, és el de l'energia eòlica marina, energia neta i renovable que s'obté en aprofitar la força del vent que es produeix a alta mar. En l'actualitat, aquesta energia només subministra el 0,2% de l'electricitat mundial, però s'estima que pel 2030, arribi a subministrar el 14% de la demanda d'electricitat a la Unió Europea.

Les instal·lacions eòliques marines presenten avantatges respecte a les de terra ferma. La força del vent és superior i més regular, fet que afavoreix una major generació elèctrica per part d'aerogeneradors de les mateixes dimensions. L'alçada de la torre, per tant, no necessita ser tan alta.

En el vessant contrari, però, el mar també presenta dificultats, com la falta de legislació per part d'alguns països i, també, la dificultat d'establir o ancorar les plataformes eòliques a zones d'alta mar. En aquest sentit, en els últims anys han anat sorgint en el mercat solucions tecnològiques que permeten aprofitar el vent marí de les aigües profundes. De fet, és un mercat en auge i, a escala mundial, ja hi ha una vintena d'empreses que han aportat solucions tecnològiques disruptives i viables. Una d'aquestes empreses és  X1 Wind, startup nascuda a Catalunya el 2017 que ha desenvolupat un sistema eòlic flotant que es col·loca automàticament a favor del vent. 

Les plataformes eòliques de X1 Wind són flotants, "fet que permet que es puguin instal·lar a aigües profundes -explica Alex Raventós, CEO i cofundador de l'empresa emergent-, com les de Catalunya, que tenen entre 200 i 300 metres de profunditat". De fet, el sistema que han creat es pot instal·lar a aigües amb fins a 1.000 metres de profunditat. L'energia generada es transporta després mitjançant conductes submarins energètics. 

Raventós: "Intentem jugar a favor del vent.  El nostre sistema s'orienta de manera passiva, com un penell"

El fet que la plataforma, amb forma de trípode, es recol·loqui en favor del vent és un fet diferencial de X1 Wind envers la seva competència. "Intentem jugar a favor del vent  El nostre sistema s'orienta de manera passiva, com un penell", indica. 

De Barcelona, a Canàries i a la resta del món

Raventós i Carlos Casanovas, actual CTO de l'empresa, funden X1 Wind tot just després de guanyar un concurs organitzat per part del fons europeu InnoEnergy i Naturgy. "Vam rebre, com a premi, un finançament de 10.000 euros, que dins d'aquest sector és poc, però ens va servir com a impuls per decidir materialitzar la idea", explica Raventós. El guardó els va permetre fer una prova de concepte a la UPC amb un model a petita a escala en una piscina d'onades. Amb la prova van confirmar que el model funcionava i van poder tancar una primera ronda d'inversió, de la qual no ha transcendit l'import total. 

El seu primer prototip l'han desenvolupat a Canàries. Es diu PivotBuoy i ja està flotant al port, a l'espera de ser instal·lat a alta mar quan les condicions meteorològiques ho permetin. El projecte va rebre un finançament de quatre milions d'euros de fons de la Comissió Europea, a través del programa Horitzó 2020, fet que prova l'alt interès europeu per aquesta tecnologia. 

Raventós: "Els parcs eòlics marins, des que es signen els primers acords fins que es finalitza la construcció, triguen de mitjana set anys en materialitzar-se"

Paral·lelament, estan acabant el disseny i la certificació d'un prototip escalable per ser comercialitzat, procés que tenen previst tancar a finals d'any. A la llarga, la idea és que la fabricació de les plataformes, que aniria sota demanda, arribi a agafar un ritme d'una plataforma per setmana. Els temps d'aquest sector, però "són lents", adverteix Raventós: "Els parcs eòlics marins, des que es signen els primers acords fins que es finalitza la construcció, triguen de mitjana set anys en materialitzar-se". 

Els clients són principalment empreses energètiques, "promotors que fins ara tenien parcs eòlics a terra i ara estan migrant cap al mar", indica Raventós. I, malgrat que nacionalment hi ha interès per aquest mercat, Espanya encara no té un marc regulador favorable: fins al moment només hi ha publicat un roadmap per a l'eòlica marina flotant, mentre els diferents ministeris competents acaben de polir la legislació. Els països que van més avançats a Europa en matèria i que, per tant, estan ja mantenint converses amb X1 Wind són França i el Regne Unit. També destaquen Portugal i Grècia i, fora del continent, Japó, Corea del Sud i els EUA. 

Més informació
Fregata Space, del monitoratge de l'aigua a la predicció
Toneo, la tecnologia catalana que ha interessat a Samsung i Huawei
Bronze, visió artificial per fer cuina intel·ligent
Avui et destaquem
El més llegit