Toneo, la tecnologia catalana que ha interessat a Samsung i Huawei

La startup ha desenvolupat tecnologia amb visió artificial que modifica i corregeix els colors dels vídeos i imatges en temps real

Fotomuntatge d'una imatge amb un format neutre (LOG o RAW) amb una altra processada per Toneo | Cedida Fotomuntatge d'una imatge amb un format neutre (LOG o RAW) amb una altra processada per Toneo | Cedida

Quan els professionals del sector audiovisual graven vídeos ho fan en formats neutres, com LOG o RAW, per tal d'agafar la imatge més "plana possible", per obtenir, precisament, el màxim d'informació d'aquesta i així poder, després, retocar-la a l'ordinador i destacar aquells colors que més interessen. "Si agaféssim una imatge molt fosca, no podríem recuperar les llums, o si fos molt blava, no podríem obtenir vermells o verds", explica Jordi Recourt, CMO de Toneo, una startup que ha desenvolupat un software de visió artificial que, justament, corregeix i adapta en temps real els colors dels vídeos per tal que els professionals puguin tenir un millor control de la percepció de la gradació del color. 

Qualsevol vídeo professional requereix un tractament del color de la imatge posterior a la filmació i aquest acostuma a ser car i a requerir temps. La solució que ofereix Toneo s'adapta a les indústries globals d'imatge i vídeo digital i aporta agilitat al procés i el simplifica per tal que qualsevol usuari amb coneixements d'edició de vídeo el pugui fer servir. 

Toneo és una spin-off de la Universitat Pompeu Fabra que van fundar Marcelo Bertalmío, Gino Bollaert, Tobias Webster i Jordi Recourt a principis del 2021 com a resultat d'una dinàmica de transferència tecnològica de més de 10 anys d'investigació deep tech. La startup neix a Catalunya, però té una forta visió internacional: "el mercat audiovisual no coneix de fronteres ni països. Les eines que fan servir els creadors de contingut audiovisual són les mateixes a tot el món", explica Recourt. L'objectiu de la startup és aprofitar la ciència de la visió per aportar major control i llibertat a l'hora de produir i exhibir contingut audiovisual. A més, permet estalviar molt de temps al professional: la correcció o adaptació dels colors de la imatge es fa instantàniament, dotant al computador de comprensió de la imatge (computer vision).

De moment, la tecnologia de Toneo ha despertat especial interès als Estats Units i a Austràlia. De fet, el primer finançament de la companyia el va aportar un business angel nord-americà i el segon prové d'una ronda d'inversió organitzada per l'acceleradora australiana i de Nova Zelanda, Starmate.

Els 300 escollits

Durant l'any i poc de trajectòria, Toneo ha llançat una versió beta del software, pública i gratuïta que 300 professionals d'arreu del món estan testejant actualment. La previsió és que el market fit product (l'ajustament del producte al mercat) finalitzi després de l'estiu i puguin avançar en les següents versions. L'actual beta només està disponible per Adobe Premiere per a Macs, però en els propers llançaments abastiran més programes d'edició de vídeo, com Final Cut Pro i DaVinci Resolve, i també Premiere per PC. El model que planteja Toneo és de subscripció i va dirigir a professionals del món audiovisual, "però no estrictament grans companyies cinematogràfiques, ja que l'eina també és molt útil per al freelance del sector", indica Recourt.

Recourt: "estan sobreutilitzant el terme intel·ligència artificial"

"Al mercat hi ha més empreses que intenten resoldre el mateix problema, però no utilitzen aquesta tecnologia", explica Recourt. Toneo utilitza visió artificial: el computador és capaç de comprendre i processar la imatge. "Els altres estan utilitzant intel·ligència artificial o, fins i tot, estan sobreutilitzant el terme intel·ligència artificial".

L'interès dels grans fabricants 

Paral·lelament al desenvolupament del software, des de Toneo tenen oberta una segona línia per explotar aquesta tecnologia: l'associació amb grans fabricants tecnològics per tal d'introduir la seva tecnologia a altres aparells electrònics, com els smartphones o els televisors. De fet, tant Huawei com Samsung s'han interessat en la tecnologia de Toneo, juntament amb altres gegants tecnològics i cinematogràfics.

On arribarà abans Toneo, a la petita o a la gran pantalla?

Més informació
Bronze, visió artificial per fer cuina intel·ligent
Marsupialis, un 'marketplace' català de monitors i cangurs professionals
Voilà: els coberts d'un sol ús ja no es tiren, es mengen
Avui et destaquem
El més llegit