
Tots treballem per guanyar diners. Aquesta és la base del sistema laboral i la principal raó que explica els canvis de feina i la competència entre empreses per captar i retenir el talent. Tanmateix, fa anys que el sou no és l’única variable que cal tenir en compte. La conciliació amb la vida personal, la salut mental i les bones condicions laborals són aspectes que han guanyat rellevància darrerament, i que es vinculen especialment als treballadors de la Generació Z.
Amb tot, estan les empreses a l’altura d’allò que demanden els professionals? Segons la Guia Salarial Catalunya 2025 elaborada per la consultoria targarina ISPROX, només un 39,7% dels catalans rep beneficis addicionals a la retribució econòmica. Aquests factors, agrupats sota el terme de salari emocional, abracen des d’una maniobrabilitat més elevada a l’hora de gestionar la feina i els horaris, fins a beneficis econòmics secundaris, així com ajuts a la formació o a la conciliació familiar. Vegem els beneficis més ben valorats per la societat segons l’estudi d’ISPROX:
La importància d’un horari flexible
La flexibilitat horària és el benefici no salarial més sol·licitat per la població catalana, escollida per un 18,05% dels enquestats com l’aspecte més ben valorat dels que conformen el salari emocional. Des que la pandèmia capgirés la jornada laboral amb la inclusió necessària del teletreball, cada cop més professionals han anat donant més importància al fet de poder conciliar la seva vida professional amb la personal i familiar. Aquest canvi ha portat molts treballadors a plantejar-se renunciar o canviar de feina per manca d'una flexibilitat que cada cop s'entén com un valor més fonamental dins de les condicions laborals.
Aquestes xifres van en la mateixa línia d’altres estudis similars, com un recentment elaborat per Infojobs, en què la flexibilitat horària és l’opció més votada (pel 54% dels participants) quan es demanen les mesures més efectives per guanyar més conciliació familiar. Segons el mateix document, Catalunya és la comunitat autònoma amb un percentatge més elevat de persones que escullen aquesta opció, un 69%. L’informe també destaca com aquest benefici és triat en primera posició per a tots els grups d’edat, però que és especialment valorat entre les persones de 24 a 34 anys, amb un 63% del total.
Més vacances, si us plau!
L’informe d’ISPROX no incorpora opcions comunament populars dins de la seva enquesta, com poden ser la jornada intensiva —gran demanda dels sindicats per aquest 1 de maig— o el teletreball, del qual sí que dona xifres actuals: la presencialitat absoluta continua sent la norma a Catalunya, amb un 57,6% dels treballadors en aquesta modalitat, tot i que el treball híbrid té un pes notable, sigui amb estructura fixa (21,8%) i bé amb total flexibilitat (15%). El que encara continua sent minoritari és el treball totalment en remot, que només duen a terme el 5,6% dels professionals enquestats.
Davant d’aquestes dues absències, el benefici no salarial que es posiciona com el segon més votat pels empleats és la disposició de dies de vacances addicionals, una opció escollida pel 13,13%. A l’estat espanyol, per normativa, les empreses han d’oferir 22 dies laborals de vacances retribuïdes (o un mínim de 30 dies naturals), que sumats als 14 dies festius nacionals, situen el país com el novè a Europa amb més vacances. Aquests són els mínims, però hi ha companyies que ofereixen dies addicionals com a atractiu, a vegades vinculats a dates especials, com pot ser l’aniversari del treballador. En aquesta línia, un altre dels beneficis valorats pels enquestats és el de les vacances anuals il·limitades, tot i que en aquest cas el percentatge és més minoritari, de l’1,99%.
Mobilitat, salut i visió de futur
El tercer benefici no salarial més ben valorat pels treballadors catalans és el fet de poder disposar de cotxe d’empresa, o bé d’un reemborsament de les despeses per ús de cotxe propi. Aquesta opció, triada pel 12,08% dels enquestats, demostra la importància que té la mobilitat dins del món laboral, i no és l’única opció vinculada a aquesta àrea: un 2,7% dels treballadors valoren positivament poder comptar amb bonificacions de transport per part de l’empresa.
Un altre àmbit que genera confiança entre els treballadors és el de la salut, com demostra la quarta posició del rànquing, el fet de disposar d’una assegurança mèdica o d’una cobertura mèdica privada per part de l’empresa, escollida pel 9,26%. Altres qüestions vinculades amb la salut que es contemplen són l’accés a una quota de gimnàs, escollida pel 2,46%, o poder comptar amb suport psicològic dins de la companyia, amb un 1,52%.
El cotxe d'empresa, l'assegurança mèdica i els plans de pensions es troben entre els beneficis no salarials més ben valorats pels professionals
Continuant amb una línia similar, els treballadors també demostren una mirada de futur, tant per al seu propi com per als que deixaran enrere. En cinquena posició del rànquing se situa l’accés a un pla de pensions per a empleats, amb un 5,16% dels vots, mentre que les ajudes per a l'educació dels fills se situen en sisena posició, amb un 4,81%. Altres beneficis amb una visió llargterminista són l'ajuda econòmica per als estudis professionals, amb un 3,63%; el cofinançament de formacions complementàries, amb un 3,17%; o les assegurances de vida, amb un 1,06%.
Finalment, en posicions més baixes trobem beneficis vinculats a l'alimentació, com els xecs de menjar o tiquets restaurant (4,57%) i el menjar, begudes, cafè o bar subvencionats (3,28%). Altres valors minoritaris que es contemplen a l'enquesta són el telèfon d'empresa per a l'ús personal (2,11%), la participació en accions de l'empresa (1,99%), l'ampliació dels permisos de maternitat i paternitat (1,76%) o l'ordinador d'empresa per a ús personal (1,64%).