Miquel y Costas & Miquel, líders en el món dels papers especials durant tres segles

La qualitat, la innovació i la sostenibilitat constaten l’afany de superació, segle rere segle, d’aquesta multinacional que mai ha perdut la seva essència: fabricar paper, però també, noves línies de producte, venudes a tot el món

Poster Smoking | Cedida Poster Smoking | Cedida

L’Anoia és sinònim d’innovació. Gràcies a la tenacitat i esforç de moltes empreses, gran part dels seus productes són coneguts arreu del món en l’actualitat. És el cas del paper Barcelona o del “paper d’ensigarrar”, nascut al segle XVII de la mà del grup empresarial Miquel y Costas & Miquel, i que segles després -l’any 1924-, evolucionà al popular i exitós paper de fumar Smoking, i que segueix perdurant a dia d’avui. Tota una icona.

La història del Grup Miquel y Costas es comença a escriure fa ja gairebé 300 anys, quan la família Miquel va començar a fabricar paper en un molí accionat per les aigües del riu Anoia, a Capellades. L’expansió internacional va arribar l’any 1880, de la mà d’un dels seus germans amb l’obertura d’una seu comercial a Cuba; posant la llavor i teixint una xarxa pròpia de distribució de paper que germinaria amb especial força a partir de l’esclat de la 1a Guerra Mundial, el 1914. Paral·lelament, també aquell any, es van començar a fabricar els primers llibres de paper de fumar amb la marca El Pino i es va comprar Papelera Barcelonesa, l’actual fàbrica del Besòs. Aquesta operació va suposar tot un salt qualitatiu pel fet d’incorporar la primera màquina contínua per a la fabricació de paper, ja que fins aleshores, tot es feia a mà. Anys després, el 1929, l’empresa va transformar la seva raó social a Miquel y Costas & Miquel.

Referent a 130 països del món

“Ens hem convertit en tot un referent internacional del sector paperer i venem tots els nostres productes arreu del món. Som un grup empresarial líder en el món dels papers especials d’alt valor afegit amb un projecte industrial sòlid. Gràcies a la nostra aposta per la qualitat, la innovació tecnològica, la sostenibilitat i una experiència de gairebé tres segles, ens hem convertit en un referent a 130 països del món”, afirma Jordi Mercader Barata, vicepresident i director general de Miquel y Costas & Miquel.

Miquel y Costas

D’empresa familiar a cotitzar a la borsa

El fet que Miquel y Costas entrés a Celulosa de Levante al 1970 va ser decisiu per a l’evolució de la companyia, que en aquell moment vivia una etapa d’expansió i modernització que va derivar en l’entrada al mercat del paper d’impressió; segueix amb la incorporació de Payá Miralles i el començament de la cotització a borsa: És el 1978 quan el grup comença a cotitzar al mercat de corros.

Els 80 van estar marcats per la consolidació internacional, i els 90 es va crear MB Papeles Especiales, a La Pobla de Claramunt. El 1996, el grup va començar a cotitzar al Mercat Continu, i en la història més recent, es va donar un salt qualitatiu per guanyar pes més enllà del tabac, reforçant la producció de papers industrials a través de Terranova Papers, també a La Pobla de Claramunt. Aquesta planta va ser inaugurada el 2015 i es caracteritza per maquinària de tecnologia puntera i processos de producció tecnològicament inèdits a Espanya.

Diversificació: Una de les claus de l’èxit  de la seva consolidació i evolució

Recentment, el Grup Miquel y Costas ha adquirit Clariana, líder en papers de colors a Espanya i amb una planta a Villareal. El grup té tres grans línies de negoci: papers per a la indústria del tabac, papers per a productes industrials i papers per a la indústria gràfica. En el cas de la línia del tabac, ofereixen tota la gamma de productes basats en la cel·lulosa: paper per fer cigarretes, llibrets de paper de fumar i pastes tèxtils per fabricar el paper de cigarreta. Pel que fa als productes industrials, el grup produeix papers especials d’altes prestacions per a nombrosos usos industrials i pastes poroses que s’empren a moltes aplicacions industrials. Quant a la indústria gràfica, el grup produeix paper de colors per papereria, paper de baix gramatge per a la impressió de llibres religiosos i paper per prospectes farmacèutics, entre d’altres.

Bossetes te

La innovació i la sostenibilitat, els seus valors essencials

A l’avantguarda de la innovació. Aquest sempre ha estat un dels objectius i valors del grup: “Gràcies a la nostra ferma aposta i a les quantioses inversions en I+D+i, disposem d’equips industrials punters. Som plenament conscients que invertir en innovació es traduirà en creixement i en millores des del punt de vista de la sostenibilitat, una altra de les nostres senyals d’identitat”, exposa el vicepresident i director general del grup. Per aquest motiu, des del grup es té com a objectiu impulsar programes mediambientals que fomentin l’economia circular des dels seus processos: “Volem seguir oferint al mercat papers especials destinats a substituir progressivament el plàstic”, detalla el seu vicepresident. A més, com a mostra d’aquest compromís sostenible, el grup ha estat inclòs com una de les 10 empreses espanyoles a la Llista A de la classificació que fa la CDP, una organització internacional sense afany de lucre que reconeix a les empreses que lideren en transparència i acció mediambiental.

Reptes trepidants: cerca contínua del talent a l’Anoia i Next Generation EU

“2020 ha estat un any inèdit per a tots com a conseqüència de la pandèmia. La tasca de tot el personal del grup ha estat exemplar. Gràcies a l’esforç, el compromís i el talent de tots els nostres equips, hem aconseguit tancar el darrer exercici amb record de facturació i de resultats, i volem seguir en aquesta direcció”, apunta Mercader. Per fer-hi front, el grup està en cerca contínua de talent a l’Anoia; interessats en incorporar perfils de professionals amb FP2 o grau mitjà d’enginyer tècnic que vulguin ajudar-los a assolir els nostres reptes de futur a les plantes que tenen a Capellades i a La Pobla de Claramunt.

A més, el seu pla inversor contempla destinar 100 milions d’euros en els propers anys. “Aquestes inversions estan alineades amb els seus objectius estratègics que persegueixen els fons europeus Next Generation on el grup Miquel y Costas hi participa juntament amb la patronal del sector, Aspapel, en la defensa de l’aprovació d’un Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de la cadena de valor del paper”, conclou Mercader.

Miquel y Costas està en la seva línia insaciable d’apostar fermament en nous productes, i també en desenvolupar infraestructures que facilitin el creixement i impulsar programes mediambientals que fomentin l’economia circular dels seus processos i la reducció de costos.

Més informació
Estamp, el disseny català de poms que ha fet la volta al món
Regás Ceramics, més de 200 anys de ceràmica: de Breda al món
Avui et destaquem
El més llegit