Multa a Naturgy i Endesa per alterar el preu de la llum

L'import total de la sanció per a les dues elèctriques és de 25,3 milions d'euros per oferir unes tarifes anòmales

Naturgy assegura que la mesura és temporal | iStock Naturgy assegura que la mesura és temporal | iStock

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha multat Naturgy Generació i Endesa Generació amb un import total de 25,3 milions d'euros per presentar preus elevats en les seves ofertes al mercat elèctric, que van alterar el despatx de generació entre octubre del 2016 i gener del 2017, segons ha informat l'organisme.

En concret, de la xifra total, el major import correspon a Naturgy Generació, sancionat amb 19,5 milions d'euros, mentre que Endesa Generació ha estat multada amb 5,8 milions d'euros. Aquesta multa del regulador a Naturgy és la segona més alta imposada per la CNMC a una elèctrica, tan sols per darrere dels 25 milions d'euros a Iberdrola el 2015, que es troba bloquejada en els tribunals.

En el cas de Naturgy, la sanció es deu a vuit infraccions greus de la llei del Sector Elèctric per presentar preus elevats en les seves ofertes al mercat elèctric que van alterar el despatx de generació entre octubre del 2016 i gener del 2017 en vuit centrals de cicle combinat. Mentrestant, per Endesa l'alteració es va produir, dins d'aquest mateix període de temps, en dues de les seves centrals de cicle combinat a Catalunya, les de Besòs 3 i Besòs 5.

Preu anòmal

El mercat diari de generació elèctrica és l'encarregat de definir el 92% del preu de l'electricitat, mentre el 7-8% restant del preu depèn dels mercats d'ajustament i de les restriccions tècniques que suposen entorn de la meitat d'aquesta quantitat, on la CNMC considera que Naturgy Generació i Endesa Generació van incidir-hi.

El període investigat per la CNMC coincideix amb els pics que es van registrar en el preu de l'electricitat, especialment a principis del 2017, per un escenari marcat per una onada de fred, absència d'aigua i vent per produir electricitat, la indisponibilidad de centrals nuclears a França, així com pujades dels preus dels combustibles als mercats internacionals tant a Europa com a Àsia, i situacions de força major en els subministraments de gas d'Algèria.

La recerca de la CNMC va posar de manifest una possible alteració de l'anomenat despatx de restriccions tècniques al mercat de generació del pool per obtenir ingressos superiors (els mercats de restriccions formen part dels ajustos que es realitzen per motius de seguretat del subministrament). És a dir, es va oferir a un preu anòmal per obtenir un major benefici.

Més informació
Tercera multa de la Comissió Europa a Google
El Govern espanyol multarà les empreses amb falsos autònoms
Multa a Zero Electrum i Catgas Energia
Avui et destaquem
El més llegit